Nišville 2019: Svetska premijera “Kenny Quarteta”

0
23

Kenny Werner, Dave Liebman, Peter Erskin i Johannes Weidenmuller – zajedno u Nišu

Super jazz grupa, u pravom smislu reči, koju predvodi klavirista Kenny Werner, a u kojoj su i saksofonista Dave Liebman i bubnjar Peter Erskine, kao i jedan od najtraženijih kontrabasista u SAD – Nemac Johannes Weidenmuller, imaće jedan od prvih zajedničkih koncerata na Nišvillu 2019 i to završne večeri festivala, u nedelju 11. avgusta.

Nišville 2019: Svetska premijera "Kenny Quarteta"

Formalni vođa ovog sastava je pijanista, kompozitor, aranžer … ali i esejista Kenny Werner (1951). Njera je muzičko interesovanje za improvizaciju posle diplomiranja klasičnog klavira na Manhattan School of Music odvelo na Berklee, gde mu je mentor bila Madamme Chalof (majka bariton saksofoniste Serge Chalofa). Njen presudni uticaj na muzičko razmišljanje, ali i životnu filozofiju, Kenny ističe i posle skoro pola veka karijere. Inspirisan tom saradnjom 1995. je napisao knjigu o psihološkim aspektima muzike “Effortless Mastery”.  

Nišville 2019: Lari Vučković dobitnik nagrade za životno delo

Prvi važniji angažman mu je bio u čuvenom big bendu “The Thad Jones/Mel Lewis Orchestra” ( danas poznatim kao “Village Vanguard Orchestra”). Tu počinje ozbiljno da komponuje i aražira za veće sastave. To ga je kasnije često dovodilo u Evropu gde su veliki džez orkestri iz Nemačke, Holandije, Italije, Finske izvodili njegove kompozicije. Nekoliko puta je bio gostujući kompozitor i solista sa čuvenim holandskim “Metropol Orkestrom”. Osim sa svojim triom, nastupao je i snimao sa mnogim velikanima kao štop su Dave Douglas; Chriss Potter; Brian Blade… Virtouz jazz usne harmonike Toots Thielemans nastupao je sa Wernerom u duu punih 17 godina. Saradnja sa Joe Lovanom traje već četiri decenije…. Godine 2010. dobio je prestižnu nagradu Guggenheim Fellowship za album “No Beginning No End”, snimljenim posle tragične smrti njegove kćeri.

Nišville 2019: Čuveni soul perkusionista Džamal Tomas dolazi u Niš

Saksofonista, flautista, kompozitor ali i autor više udžbenika (prekretnica u džez pedagogiji), Dave Liebman (1946) je jedna od najznačajnijih džez ličnosti od sedamdesetih godina prošlog veka do danas. Posle učenja klasičnog klavira počinje da svira klarinet i saksofon. Presudni uticaj da se posveti džezu imao je John Coltrane, koga je mladi Liebman slušao u njujorškim klubovima.

Njegov najvažniji učitelj bio je saksofonski guru Joe Allard (čiji su “alumni” bili i Eddie Daniels; Mike Brecker; Steve Grossman; Harry Carney), ali i muzičari Lenny Tristano i Charles Loyd. Posle završetka studija na Univerzitetu New York (diplomirao je istoriju) veoma brzo je ušao na “velika vrata” džez scene kao član sastava Elvin Jonesa i Milesa Davisa (svirao na poziciji nekadašnjeg idola Coltranea). Krajem sedamdesetih je snimao i išao na turneju sa sastavom Čika Korie (u kojem tada svirao i John Soffield).

Nišville 2019: Magija afrobit muzike uz Šona Kutija

Sa pijanistom Richardom Beirachom je 1981. počeo da nastupa u duu ali i u sklopu kvarteta “Quest” u kojem su svirali i basisti George Mraz i Ron McClure, i bubnjari Al Foster i Billy Hart. Od 1991. do 2012. godine je bio u Leibmanovom sastavu. Ovaj sastav je izvodio veoma eklektičan repertoar, od obrada džez standarda; Pučinijevih arija; adaptacija kompozicija Majlsa; Koltrejna; Monka; Kurta Vaila; Kola Portera; Žobima; ali i “Bitlsa”), kao i originalne kompozicije u rasponu od world music i fusion pa do free jazza.

Tokom poslednjih decenija, Dave Liebman je često sarađivao sa top evropskim muzičarima (Joachim Kuhn; Daniel Humair; Paolo Fresu; Jon Christensen; Bobo Stenson; Michel Portal; Wolfgang Reisinger and Jean-Paul Celea) i big bendovima (WDR- Keln; NDR – Hamburg; HR Big Band – Frankfurt; the Metropole Orchestra – Holandija), avangardnim sastavima poput Klangforum iz Beča; Avanti iz Helsinkija… a nastupao je i snimao i sa pariskim “The Ensemble Intercontemporain”, kao prvi jazz muzičar koji je pozvan da svira sa ovim sastavom koji je osnovao Pierre Boulez.

Nišville 2019: Legendarni klavijaturista Tihomir Pop Asanović predstavlja novi album u Nišu

Predaje na Manhattan School of Music, a gostujući je profesor na Berklee College of Music. Od 1973. godine neprestano je na vodećim pozicijama lista (Downbeat; Jazz Times and JazzEd…) najboljih sopran saksofonista. Učestvovao je u snimanju skoro 500 albuma, od čega skoro 200 pod svojim imenom. Osnivač je i umetnički direktor IASJ (Internacionalne asocijacije škola džeza) u čijoj su mreži pedagoške ustanove i organizacije u četrdesetak zemalja sveta. Počasni je doktror Sibelius Akademije u Finskoj. Među mnogim nagradama i priznanjima je i Arts Jazz Master (2011), najveće priznanje koje za džez dodeljuje američka vlada.

Peter Erskine (1954) je jedan od najtraženijih bubnjara tokom poslednjih decenija i dvostruki dobitnik Grammy nagrade. Počeo je da svira još kao četvorogodišnjak, a poznat je po svojoj svestranosti i ljubavi da se oproba u različitim muzičkim kontekstima. Pojavljuje se kao muzičar na preko 700 albuma (od toga 50 pod svojim imenom ili kao ko-lider) i soundtrackova za filmove. Dobitnik je dve Grammy nagrade: za legendarni “Weather Report” album “8:30”; i “Some Skunk Funk” kelnskog “WDR Big Banda” na kojem su učestvovali i Michael Brecker; Randy Brecker; Vince Mendoza…

Nišville 2019: Malina Moye, “ženski Hendriks”, stiže u Niš

Diplomirao je na Interlochen Arts Academy u Mičigenu, a studirao je udaraljke i na Indiana Univerzitetu gde mu je mentor bio George Garber. Erskine je svirao u big bendovima Stana Kentona i Maynarda Fergusona, velikm fusion grupama (Weather Report; Steps Ahead; The Yellowjackets; The Brecker Brothers), u sastavima koje su vodili Joe Henderson; Chick Corea; Bobby Hutcherson; Joe Farrell; George Cables; Diana Krall; Kenny Wheeler; John Scofield; Pat Metheny / Gary Burton; Jan Garbarek; Palle Danielsson; John Taylor; Nguyen Le; Sadao Watanabe… ali i sa muzičarima “između stilova”: Joni Mitchel; Kate Bush; Steely Dan; kao i solista sa filharmonijskim i operskim orkestrima iz Los Anđelesda; Čikaga; Frankfurta; Londona; Osla; Berlina…

Nišville 2019: Saksofonista Maceo Parker otvara festival

Kompozitor Mark-Anthony Turnage je specijalno za njega napisao solo koncert “Erskine” koji je premijerno izveden u Bonu, a posle toga u “Hollywood Bowlu” sa LA Filharmonijom. Od strane istog autora angažovan je i za izvođenje “Duplog koncerta za udaraljke” (drugi perkusionista je bio Andrew Davis) za BBC; kao i za operu “Anna Nicole” u Kraljevskoj operi u Londonu.

Učestvovao je u snimanju muzike za filmove “La La Land”; “Memoari jedne gejše” serijalu Ostinu Pauersu; “Tajne avanture kućnih ljubimaca”; “Avanture Tin Tina”; ali i u serijama “Sing”; “Logan”; i “House of Cards”. Deset puta je proglašavan bubnjarem godine po izboru čitalaca magazina “Modern Drummer”. Napisao je nekoliko veoma respektabilnih udžebenika za bubnjare (ali i autobigrafiju o danima u “Weather Report”). Profesor je i šef odseka za bubnjeve na Thornton School of Music u Južnoj Kaliforniji, a od 1972. počasni je doktor Berklee School of Music.

Nišville 2018 oborio rekorde: Nikad više džezera i publike

Najmlađi član ovog kvarteta je kontrabasista Johannes Weidenmueller (1966). Tokom poslednjih 20 godina, koliko živi u Njojrku, već je “prvopozivac” mnogih velikih muzičara i sastava među kojima su i: “Hank Jones trio”; “Ray Barretto’s New World Spirit”; “The Carl Allen-Vincent Herring quintet”; “John Abercrombie quartet”; “Joe Lovano trio”; Kenny Werner; Brad Mehldau; George Benson; John Scofield; Dewey Redman; Randy Brecker; Kenny Wheeler; Toots Thielemans; Wynton Marsalis; Joshua Redman; Gary Bartz; Jonny Coles; Clifford Jordan; Joe Chambers….

Saradnju sa Kenny Wernerom započeo je 2000. u triju u kojem je svirao i Ari Hoenig. Poput svojih starijih kolega iz kvarteta poznat je po svojoj svestranosti pa je sarađivao i sa legendarnim Dr Johnom; pevačicom Madeleine Peyroux; Nacionalnim orkestrom Španije; Orkestrom i horom Balthasar Neumann; flamenko muzičarem Chanom Dominguezom; indijskim ansamblom Gaurava Madzumdara; tabla virtousmo Ty Burhoea…

Nišville jazz festival dobitnik nagrade TOP Serbian brands 2018.

Rođen je u Hajdelbergu u Nemačkoj, gde je sa šest godina počeo da uči violončelo, a deset godina kasnije opredeljuje se za kontrabas i počinje studije na akademiji u Kelnu. Onda nastavlja školovanje na prestižnom New School University, gde je imao priliku da uči od velikana kontrtabasa kao što su Ron Carter; Dave Holland; Buster Williams… Među mnogim nagradama koje je dobio su i titula “Mladog evropski jazz muzičar godine” (1993); Hennessey jazz prize (1996); kao i priznanja asocijacije Arts International i akademije New School University, na kojoj je studirao. Od 1997. predaje kontrabas, mali ansambl i solfeđo.

PR

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde