Nišville 2019: Christian Scott, nova zvezda svetske jazz scene stiže u Niš

0
132

Ove godine Nišville Jazz Festival održaće se od 2. do 11. avgusta, a glavni festivalski program je 8, 9, 10. i 11. avgusta.

Nišville 2019: Christian Scott, nova zvezda svetske jazz scene stiže u Niš
Foto: Promo

Na Nišville 2019 nastupiće i Christian Scott, jedna od vodećih zvezda nove američke džez scene (zajedno sa Kamasijem Vašingtonom). Scott je trubač, kompozitor i producent. Sa publikom u Nišu družiće se u petak, 9. avgusta. Kao bendlider Christian je objavio 14 albuma i učestvovao još na dvadesetak. Dva puta je dobio najprestižniju evropsku muzičku nagradu “Edison Award” (2010. i 2012.) i dva puta bio nominovan za “Grammy” nagradu.

Nišville 2019: Saksofonista Maceo Parker otvara festival

Christian Scot je prepoznatljiv po svom jedinstvenom tonu, odnosno “tehnici šaputanja”. Rođen je 1983. u kolevci džeza – Nju Orleansu. Počeo je da uči džez kada je imao 13 godina i to sa svojim ujakom poznatim saksofonistom Donaldom Harrisonom, koji je inače pre nešto više od 10 godina svirao na Nišville festivalu (specijalni gost trija gitariste Rodnija Džounsa). Christian je kao šestnaestogodišnjak sa ujakom imao diskografski debi na albumu “Paradise Found”. Na ovom izdanju je osim trubačkih linija bio zadužen i za produkciju.

Nišville 2019: Legendarni klavijaturista Tihomir Pop Asanović predstavlja novi album u Nišu
Nišville 2019: Christian Scott, nova zvezda svetske jazz scene stiže u Niš

Posle maturiranja u Centru za kreativne umetnosti u Nju Orleansu, dobio je punu stipendiju za Berkli akademiju, gde je diplomirao 2004. sa specijalizacijom za komponovanje filmske muzike. Mentori su mu između ostalih bili i Charlie Lewis, Dave Santoro i Gary Burton. Tokom studija na najpoznatijoj džez školi na svetu, nastupao je i snimao sa najboljim studentskim sastavima, a svojevrsna prekretnica bio je početak saradnje sa kompanijom “Concord Records”. Već prvi album “Rewind That” (2006) objavljen na toj etiketi nominovan je za “Grammy” nagradu.

Svoje interesovanje za filmsku muziku izuzetno je uspešno realizovao u različtim projektima, a najčešće u filmovima koje je potpisao njegov brat blizanac Kiel Adrian Scott, perspektivni reditelj i štićenik čuvenog Spajkija Lija. Christiana Scotta je magazin “Jazz Times” proglasio “Jazz’s young style God”.

Nišville 2019: Svetska premijera “Kenny Quarteta”

Svojevrsno priznanje bio je i poziv Markusa Millera da učestvuje na albumu “Tutu Revisited” (2011). Ovim izdanjem je obeleženo četvrt veka od objavljivanja antologijskog albuma “Tutu” Milesa Davisa, gde je Miller učestvovao i kao muzičar i kao producent. “Tutu Revisited” je odlično ocenjen, a kritičari su posebno istakli da je Scott bio idealan izbor kao nosilac zaostavštine legendarnog trubača.

Nišville 2019: Christian Scott, nova zvezda svetske jazz scene stiže u Niš

Scott je rodonačelnik “Stretch Music” – stila baziranog na džezu koji pokušava da “rastegne” ritmičke, melodijske i harmonske konvecncije u džezu, kako bi obuhvatio što više drugih muzičkih formi, jezika i kultura. Manifest tog pokreta bio je album iz 2015. “Stretch Music” je naišao na oduševljenje i publike i kritike. To je ujedno bio i prvi album koji je pratila istoimena aplikacija – interaktivni muzički plejer za iPhone, koji omogućava muzičarima da u potpunosti kontrolišu svoje vežbanje, slušanje i iskustvo učenja, prilagođavanjem plejera njihovim specifičnim potrebanma i ciljevima. Za tu aplikaciju Christian je dobio nagradu “Jazz FM inovator godine” za 2016.

Nišville 2019: Lari Vučković dobitnik nagrade za životno delo

Iako važi za velikog inovatora Scott je 2017. objavio serijal od tri albuma pod zajedničkim naslovom “The Centennial Trilogy”. Tako je obeležio 100 godina od objavljivanja prvih džez snimaka. Ova trilogija je odmah dospela na prvo mesto i-Tunes. Reč je o nizu ispovesti koja i dalje muče kolektivno ljudsko iskustvo, kao što je ropstvo u Americi; koncept zatvorskog industrijskog kompleksa; nesigurnost hrane; ksenofobija; imigracija; klimatske promene; seksualna orijentacija i rodna nejednakost; fašizam; povratak demagogije…

Na spisku istaknutih muzičara različitih stilova sa kojima je Christian sarađivao su i Prince; McCoy Tyner; Thom Yorke (Radiohead); Flea (RHCP); Eddie Palmieri; reperi Mos Def; Talib Kweli; Vic Mensa…. a članica njegovog benda jedno vreme je bila i Esperanza Spalding.

Nišville Jazz festival najbolji festivalski brend u Srbiji 2018. godine

Osim muzike za dokumentarne filmove, Christian Scott je snimao i reklame za poznate brendove (satovi “Tag Heuer”; odeća “Gap”), kao i muziku za ESPN Centar. Prepoznatljiv je i po saradnji sa kompanijom “Adam’s instruments” za koju je dizajnirao liniju instrumenata (Siren Trumpet; Sirenette; i Reverse Flugelhorn), koji su doneli revoluciju u dizajnu limenih duvačkih instrumenata.

Nastup na Nišville festivalu biće i prilika da tokom svetske turneje koja tokom leta obuhvata nastupe u Kini; Japanu; Sjedinjenim Državama; Kanadi; Švajcarskoj; Francuskoj… i u Nišu predstavi novi album “Ancestral Recall”, objavljen pre dva meseca. Na njemu u naslovnoj kompoziciji gostuje reper, pevač, pisac glumac, ali pre svega cenjeni “slam” pesnik Saul Williams.

PR

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde