Nišville 2018: Na Movie Summitu 100 filmova

0
92

Filmovi o Mariji Kalas i grupi “Laibach” na filmskom Nišville festivalu.

movie summit 100 filmovaFilmski program ovogodišnjeg Nišville Movie Summita započeće u nedelju 5. avgusta srpskom premijerom dokumentrnog filma “Maria Kalas” reditelja Toma Volfa. Posle toga biće prikazan “Liberation Day”, film snimljen povodom prvog rok koncerta održanog u Severnoj Koreji.

Bista Šabana Bajramovića u Nišville Jazz muzeju

movie summit 100 filmovaPre prikazivanja filma o Mariji Kalas (uz koju se u filmu pojavljuju i Aristotel Onazis, Vitorio De Saika…) biće priređen i koncertni omaž verovatno najvećoj operskoj pevačici svih vremena. Ekskluzivno na Nišville festivalu, projekciji filma “Liberation day” o koncertu slovenačke grupe “Laibach” u Severnoj Koreji, prisustvovaće i kompletna postava grupe. A, koja će posle filma održati celovečernji koncert.

Više od 300 muzičkih filmova iz 40 zemalja u nekoliko kategorija pristiglo je poslednjih meseci na konkurs Nišville festivala. Selekciona komisija odabrala je 80. U revijalnom delu biće prikazano još 20 filmova, a svi oni će se takmičiti za najbolje izvođenje filmske muzike.

Nišville: Bubnjaru Lazaru Tošiću nagrada za životno delo

Pored glavnih projekcija u niškoj Tvrđavi i na Letnjoj pozornici, na centralnom gradskom trgu iste večeri biće prikazan i prošlogodišnji lauerat – film “Đango”, koji je tada otvorio i Berlinale, kao i film o Nišville. U sklopu Drive – in Movie programa svi vlasnici automobila moći će na parkingu niške auto pijace da pogledaju i filmove o Dejvidu Boviju, Morisiju i Grejs Džons.

Nemi filmovi će se tradicionalno prikazivati uz džez improvizacije mladih pijanista na “Kristina stejdž” (asocijacija na scenu iz filma “Maratonci trče počasni krug”). Prvi put ove godine biće prikazani i filmovi snimljeni mobilnim telefonima koji su se javili na konkurs. A, posetioci Movie Dream projekcija pratiće filmove iz udobnih ležaljki.

„Gipsy Kings“ zatvaraju ovogodišnji Nišville festival

Ovogodišnji Nišville Movie Summit prvi put je pomoglo i Ministarstvo kulture i informisanja Srbije na konkursu filmskog stvaralaštva iznosom od 200.000 dinara.
Izuzev za otvaranje 5. avgusta, projekcije svih ostalih filmova na ostalim scenama biće besplatne.

PR

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde