Na Nišville 2017 stiže i rege zvezda Alpha Blondy

0
148

Alpha Blondy, najveća svetska rege zvezda poslednjih decenija. Nastupiće na festivalu Nišvil 2017 11. avgusta, zajedno sa svojim desetočlanim bendom “Solar System”.

Alpha Blondy Nišvil promo
Foto: Promo

Alpha Blondy je svojom muzikom i angažovanim tekstovima, praktično sam “pomerio težište” reggae scene prema zapadnim obalama Atlantika, nastupiće, prvi put ne samo u Srbiji, već i u čitavom regionu.

Od svog prvog uspeha osamdesetih godina s panafričkim hitom “Opération Coup De Poing”, Alpha Blondy; (rođen pod pravim imenom Seydou Kone u Obali Slonovače 1953. godine); je sinonim za reggae muzike najvišeg nivoa. Školovao se u svojoj otadžbini gde je bio uključen u studentski pokret, a usavršavanje engleskog jezika nastavio je u Sjedinjenim Američkim Državam. Tu se susreće sa američkom i britanskom rock i soul scenom (Otis Redding, Hendrix, Beatles, Deep Purple, Pink Floyd – kojima je kasnije odao počast obradivši na fantastičan način “Wish you were here”), kao i sa Rastafari pokretom, a čuo je i legendarnog muzičara sa Jamajke – Burning Speara.

Na Nišvilu sviraju gitaristi Csaba Toth Bagi i Mike Stern
Alpha-Blondy-2A
Foto: Promo

Po povratku u domovinu započinje muzičku karijeru pod umetničkim imenom Alpha Blondy (nadimak koji mu je dala baka, a ima značenje “Prvi buntovnik”) i 1982. godine objavljuje prvi album “Jah Glory”. Prvenac doživljava ogroman uspeh u celoj Africi, a on dobija epitet “Afrički Bob Marley”. Dakle, samo godinu dana nakon smrti sigurno najpoznatijeg i najuticajnijeg reggae muzičara svih vremena, Alpha Blondy se nametnuo kao neko kog s pravom smatraju Marlijevim naslednikom – bez obzira što dolazi sa druge obale Atlantskog okeana.

Svoje pesme, u kojima uz prefinjen osećaj za humor iznosi jasne političke stavove stavove po pitanju ljudskih sloboda, aparthejda i fašizma, zločina “pod firmom” demokrati(zaci)je… izvodi na engleskom, francuskom, kao i na svom maternjem “dioula” jeziku, ali i na još nekoliko afričkih jezika. Inače, njegov otac je musliman, a majka hriščćanka, i kako sam kaže , baba koja ga je odgajala (a čiju je sliku stavio uz sebe na omotu poslednjeg albuma “Pozitivna energija”) ga je “naučila toleranciji – i da voli sve ljude”.

BBC turistima preporučuje Nišvil

U tome sigurno i leže koreni želje da preko svojih pesama premosti rasne i verske konfrontacije: intenzivno je proučavao Bibliju, Kuran i Toru, a sve u cilju da dokaže faktičko jedinstvo triju često suprotstavljenih religija: hrišćanstva, islama i judaizma – pa neke od svojih pesama peva i na arapskom i na jidišu. Kao inovator i na muzičkom planu, Alpha Blondy je u aranžmanima počeo da koristi gudače.

Alpha Blondy Nišvil promo2
Foto: Promo

Često je odlazio na Jamajku gde je snimao sa “Wailersima” (pratećim bendom Boba Marleya); kasnije i sa čuvenim tandemom Sly Dunbar i Robbie Shakespeare. Od početka devedesetih godina sve češće snima i nastupa u Evropi; gde na koncertima po pravilu okuplja i po nekoliko desetina hiljada ljudi.

Svoj, sada već legendarni album “Masada” snimio je uz pomoć čuvenog britanskog reggae producenta Dennisa Bovella. Za to izdanje dobio svoju prvu “Zlatnu ploču” u Francuskoj. Među onima kojima je posvetio neke od svojih pesama su i Nelson Mandela ali i Yitzak Rabin – izraelski premijer koji je ubijen u atentatu.

Na Nišville 2017 nastupaju i Bisera, Vasil, Rambo i Rundek

Na početku treće decenije karijere, Alpha Blondy dobija i “oficijelnu” potvrdu da je svetska reggae zvezda. Godine 2003. Njegov album “Merci” je bio nomonovan za “Grammy” nagradu. Definitivna potvrda uspeha u SAD bio je fantastičan koncert u njujorškom Central parku 2009. godine. Sledeće godine je pred ogromnim brojem ljudi održao koncert u svojoj domovini u čast proslave mira i ujedinjenja zemlje. 2010. godine je trijumfalno zatvorio čuveni “Parkpop festival” u Hagu. Organizatori festivala su smatrali da njegova muzika šalje neuporedivo bolju poruku nego što bi to uradili prvobitno planirani Snoop Dog i Beenie Mann.

Alpha Blondy veoma često nastupa na humanitarnim koncertima. Ima i svoju humantiranu fondaciju “Alfa Blondy Jah Glory”. Ona pomaže siromašnima, ženama i pre svega deci Afrike.

PR.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde