Niš odaje priznanje umetnicima: Ulice sa imenima preminulih glumaca

0
184

U znak sećanja na velikane srpskog glumišta, 27 niških ulica dobilo je nova imena.

Niš odaje priznanje umetnicima: Ulice sa imenima preminulih glumaca
Mira Stupica i Bora Todorović, Mića Tatić i Đuza Stojiljković, Milena Dravić i Dragan Gaga Nikolić

Najviše ulica sa imenima preminulih glumaca ima GO Palilula, a čak 10 je u Naselju “9. maj”. Tu je najveće glumačko društvo, jer su ulice nazvane – Nebojša Glogovac, Marko Nikolić, Milorad Mandić Manda, Mira Stupica, Olivera Marković, Rade Marković, Ružica Sokić, Bora Todorović, Vlastimir Đuza Stojiljković i Miodrag Andrić, poznatiji kao Ljuba Moljac.

Sedam istaknutih glumaca dobilo biste u rodnom Kruševcu

Ime Dragomira Bojanića Gidre dobila je ulica u Opštini Pantelej, u Donjem Matejevcu. Tu će ulice imati i braća Dragan Laković i Predrag Pepi Laković. Rahela Ferari je dobila dve ulice – jednu u Gornjoj, a drugu u Donjoj Vrežini. U opštini Crveni krst, u naselju Berčinac ulicu dobija prerano preminuli Marinko Madžgalj. Ovde će takođe biti i ulice nazvane po velikanima glumišta – Predragu Ejdusu i Milošu Žutiću.

Bata Živojinović dobija ulicu u Beogradu na Crvenom krstu
Niš odaje priznanje umetnicima: Ulice sa imenima preminulih glumaca
Nebojša Glogovac, Milorad Mandić Manda i Marinko Madžgalj

U opštini Niška Banja ulice su dobile Đurđija Cvetić, i to u Sićevu, i Olga Spiridonović u Radikinoj Bari. Ljubiša Bačić je dobio ulicu u Ostrovici, a Danilo Lazović u Proseku. Milutin Butković imaće dve ulice – u Ostrovici i Sićevu. Čuveni Mića Tatić, rođeni Nišlija, ulicu će imati u srcu starog Niša, na Paliluli. U ovoj opštini će biti i ulica nazvana po glumcu iz Niša, Slobodanu Dimitrijeviću. U naselju Pasi Poljani u nazive ulica upisuju se Velimir Bata Živojinović, Milena Dravić i Dragan Gaga Nikolić. Svojevrsna posveta glumcima izvedena je i nazivom jedne ulice u Pasi Poljani – Manetova, po liku iz filma i romana “Zona Zamfirova”.

Glumac Mihajlo Kostić Pljaka dobio ulicu u Zemunu
Niš odaje priznanje umetnicima: Ulice sa imenima preminulih glumaca
Marko Nikolić, Olga Spiridonović, Predrag Ejdus, Rahela Ferari, Dragomir Bojanić Gidra, Slobodan Dimitrijević, Ružica Sokić i Dragan Laković

Osim glumaca, ulice u Nišu su dobili i naučnici, pisci, umetnici, sportisti, muzičari, kompozitori, akademici… i istaknute Nišlije, koji su rođeni i živeli u Nišu, ali i oni koje je životni put odveo iz ovog grada. Svoje ulice su dobili i pripadnici vojske, policije, 63. padobranske brigade… Ulicu će tako dobiti legendarni niški muzičar Živorad Isaković, poznatiji kao Žika Čokalija; pa poznati niški i srpski arhitekta, karikaturista, slikar grafičar i pisac Aleksandar Aca Blatnik; Aleksandar Tirnanić Tirke; Dragoslav Šekularac…

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde