Otvoren Nišville Jazz muzej, Niš narednih dana grad džeza

0
215

Međunarodni jazz festival Nišville održava se od 3. do 12. avgusta, na više lokacija u Nišu. Na 20 scena 1.000 izvođača iz čitavog sveta izvešće 250 programa!

nišville otvaranje vatromet
Foto: Nišville

Tokom Nišville festivala Niš je grad džeza! Nаjposećeniji džez festivаl jugoistočne Evrope već godinаmа dosledno brаni evropske vrednosti multikulturаlnosti i strpljivo neguje muzički ukus pojedinаcа. Nišville Jаzz festivаl je jаvnа grаdskа mаnifestаcijа Nišа, а odlukom Ministаrstvа kulture Republike Srbije i mаnifestаcijа od nаcionаlnog znаčаjа. U analima će biti upisano da je 2018. u Nišu otvoren i prvi džez muzej u Evropi!

Nišville 2018: Obaranje rekorda do granica izdržljivosti

#nisvillejazztheater 2018

A post shared by Nisville Jazz Festival (@nisvillejazzfest) on

Nišville Jazz muzej nalazi se u nekadašnjem Hamamu u Tvrđavi. Ovaj specifični prostor nekadašnjeg turskog kupatila je sada je prostor pun instrumenata, slika, ploča, statua… Otvaranjem muzeja 3. avgusta je zvanično počeo 35. Internacionalni džez festival Nišville 2018. Ulaz će biti besplatan, ali će svako od posetilaca biti u prilici da u glasačku kutiju ostavi novčani prilog i time finansijski pomogne prvi jazz muzej na ovim prostorima. Na vratima muzeja dominira slika Kandi Dulfer, džez saksofonistkinje koja je počasni građanin Niša. Svoje posebne sobe imaju i dva kralja – američki i naš. Odnosno, kralj soula Solomon Berk i naš kralj soula i bluza Šaban Bajramović. Otvaranjem džez muzeja je ispunjena životna želja Miše Blama, jednog od najvećih džez muzičara na Balkanu koji je preminuo pre četiri godine, a kome je Nišville pre dve godine odao čast postavljajući tablu s njegovim imenom na Niškoj tvrđavi. Glavna ulica koja vodi u tvrđavu je koridor Miše Blama.

Otvoren džez centar i klub „Mihailo Miša Blam“
Saban-Bajramovic-statua-u-muzeju-Jazz-a-5-1024x683
Statua Šabana Bajramovića do muzeja je stigla u konjskoj zaprezi uz zvuke “Đelem, đelem”, Foto: Nišville

– Miša Blam je bio čovek koji je život poklonio džezu. Želeo je da se u Beogradu otvori ovakav muzej, ali nažalost nije dočekao da vidi jedno ovakvo zdanje. Muzej će raditi preko celog dana do kraja festivala. Kasnije će biti otvoren do 20h uveče. Zanimljivo je da će posetioci moći da drže pa čak i muziciraju na instrumentima na kojima su svirali prvaci džeza. Svoje predmete je dao trubač Duško Gojković i drugi, a to su uglavnom retke ploče, delovi instrumenata i slično… – rekao je Luka Nićiforović, kustos muzeja.

Bista Šabana Bajramovića u Nišville Jazz muzeju
Nis. 1.8.2018. Ekipa Nisvil Jazz festivala unosi statuu Sabana Bajromovica u prostorije buduceg Jazz muzeja u tvrdjavi u Nisu
Direktor Ivan Blagojević i vajar Vlada Ašanin kraj statue Bajromovića, Foto: Nišville

U deo izložbenog prostora posvećen Šabanu Bajramoviću je i replika njegovog spomenika koji se nalazi na keju, rad akademskog vajara Vlade Ašanina. Inače, ovaj eksponat stigao je u muzej nekoliko dana pre otvaranja – na konjskoj zaprezi, uz zvuke njegovog najvećeg hita “Đelem, đelem”! Gipsana statua Bajramovića izgleda gotovo istovetno kao i bronzani spomenik koji je pre 8 godina postavljen na keju.
– Šaban je mnogo voleo konje i naša ideja je bila da ga ispratimo na ovaj rezervni počinak, isto tako večan i besmrtan kao onaj na keju u pratnji njegova tri ljubimca. Svi posetioci muzeja će već od 3. avgusta moći da čuju originalnu kompoziciju Šabana Bajramovića sa džuboksa i da se fotografišu pored spomenika – rekao je direktor Nišville festivala Ivan Blagojević.

Nišville: Bubnjaru Lazaru Tošiću nagrada za životno delo
collage muzej
Zanimljivi eksponati u muzeju, Foto: Instagram

Autor statuete vajar Vlada Ašanin kaže da su mu i ovog puta, kao i pre 8 godina, pomešana osećanja.
– I ovoga puta rad na ovom delu mi je bio veliki izazov. Postojeći kalup je bio pripremljen za livenje u bronzi, i morao je da se preradi za livenje u gipsu. Sada je spomenik težak oko 150 kg, a visok 2 metra. Ovim će Šaban biti obezbeđen od napada vandala i od daljeg uništavanja – kazao je Ašanin.

„Gipsy Kings“ zatvaraju ovogodišnji Nišville festival
Nišville Jazz muzej, Foto: instagram
Nišville Jazz muzej, Foto: instagram

Blagojević je rekao da u Evropi nema džez muzeja, ali da ih ima dosta u Sjedinjenim Američkim Državama, te će pokušati da se povežu sa nekim od njih i naprave ozbiljniju postavku. A, i građani mogu da doniraju neku svoju “džez dragocenost”.
– I nama će trebati 15 godina kao našem nacionalnom muzeju da bismo prikupili sve ozbiljne eksponate i imali ono što jesu eskponati velikog svetskog džez muzeja. Srećom da je prostor Muzeja mali, ima 200 kvadrata, 140 u prizemlju i 60 u podrumu, i tu smo pokušali da lociramo samo najznačajnije izvođače i segmente koje će posetioci videti – poručuje Blagojević.

Nišville 2018: Jazz teatar između New Orleansa, Kaira i Šangaja
Otvaranje izložbe „Apres“ umetnika Nemanje Maraša u Oficirskom domu
Otvaranje izložbe “Apres“ Nemanje Maraša u Oficirskom domu, Foto: Nišville

Prvi deo programa Nišville festivala počeo je u Oficirskom domu otvaranjem izložbe fotografija “Apres” Nemanje Maraša, na kojoj su fotografije balerina i baletana. Kako je sam Maraš rekao, sve fotografije su nastale neposredno nakon njihovih izvedbi i suština je bila da oni i ne primete da je tu fotograf. Usledio je defile volontera Nišville festivala i glumaca, maskiranih i na štulama, od amfiteatra do Hamama u Tvrđavi, gde je za posetioce otvoren Džez muzej.

#nisvillejazztheater

A post shared by Nisville Jazz Festival (@nisvillejazzfest) on

Inače, novina uvedena prošle godine – teatar i film na Nišville i ove godine će napraviti uvertiru pred glavni muzički program, koji startuje 9. avgusta. Filmski program počeće u nedelju. Što se tiče predstava, dve su odigrane 3. avgusta – grčki “Orfej i Euridika” i komad Egipćana “Blue elephant”. Pozorišni deo Nišville održavaće se do 12. avgusta i učestvovaće 16 predstava iz Srbije, Evrope, Azije, Afrike i Severne Amerike. Selektorka programa Maja Mitić najavila je da će ovaj festival prerasti u južni BITEF. Vatromet na otvaranju najviše je obradovao najmlađe posetioce.

Kreće prodaja ulaznica za koncert grupe „Laibach“ i Nišville Movie Summit
Promocije jazz knjiga
Promocije jazz knjigaOd ove godine na Nišville festivalu pažnja će biti posvećena i knjigama koje se vezuju za džez. U Nišville press centru će u četvrtak, 9. avgusta (18h) biti održana promocija tri knjige intervjua (“Jazz Reflections”; “Jazz Connections”; i “Jazz Vibrations”) hrvatskog jazz novinara i promotera Davora Hrvoja. Takođe, biće i izložba jazz fotografija istog autora. Na istom mestu i narednog dana, u petak, 10. avgusta održaće se promocija knjige Saše Dracha “Priče o jazzu i drugi zapisi”; a u subotu – promocija knjige “Život kao jam session – Autobiografija Boška Petrovića”, koju je po sećanjima ovog velikog jazz muzičara napisao, već pomenuti Davor Hrvoj.
Nišville 2018: Ćerka Nine Simone odaje počast svojoj majci
BP_zivot-kao-jam-sesson_3D_300-894x1024Davor Hrvoj, sigurno najpoznatiji jazz novinar u Hrvatskoj a verovatno i jedan od najznačajnijih na prostorima bivše Jugoslavije. On je dugogodišnji jazz promoter; umetnički voditelj jazz manifestacija Hrvatskog društva skladatelja; voditelj projekta Jazz lab Hrvatske glazbene mladeži; organizator i medijator tribina o džezu za učenike osnovnih i srednjih škola i studente… Urednik je i voditelj mnogih specijalizovanih emisija na radiju i televiziji, od kojih su “Vreme je za jazz” i “Svijet jazza” na HRT-u dobro poznate i ljubiteljima ove vrste muzike i van Hrvatske. Autor je specijalizovanih tekstova o jazzu i bluesu u mnogim inostranim enciklopedijskim izdanjima. Član je značajnih međunarodnih žirija – između ostalih i onog za dodelu European Jazz Prize. Dobitnik je više priznanja u Hrvatskoj i inostrantvu, a odlukom Ministra kulture Republike Poljske 2015. je odlikovan Ordenom časti za zasluge u promociji poljske kulture.

Objavljuje Nisville Jazz Festival u Srijeda, 6. rujna 2017.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde