NIN-ova nagrada Vladimiru Tabaševiću za knjigu “Zabluda Svetog Sebastijana”

0
115

U najužem izboru za 65. NIN-ovu nagradu bili su i romani: “Prekasno” Branke Krilović; “Odustajanje” Jelene Lengold; “Uhvati zeca” Lane Bastašić; “Deseti život” Saše Savanović; “Zabluda Svetog Sebastijana” Vladimira Tabaševića; i “Beogradski trio” Gorana Markovića.

Dobitnik 65. NIN-ove nagrade za roman godine je Vladimir Tabašević za knjigu “Zabluda Svetog Sebastijana”, u izdanju “Lagune”. Nagrada će biti svečano uručena narednog ponedeljka.

Dejan Atanacković dobitnik NIN-ove nagrade

Žiri NIN-ove nagrade bio je u sastavu Tamara Krstić; Marjan Čakarević; Branko Kukić; Ivan Milenković; i Zoran Paunović.

– Ovim delom autor se vraća samosvojnom izrazu koji je ponudio u svom prvom romanu pa čak i njegovim temama – ratnoj traumi, odnosu sa majkom, samoćama, ali sada kao sazreli pisac koji vlada jezikom, atmosferom i složenim motivima – navodi se u obrazloženju žirija.

Promovisana knjiga Milovana Vitezovića “Ispit kod profesora Miloša N. Ðurića”
Vladimir Tabašević, Foto: Printskrin RTS

Vladimir Tabašević je, posle proglašenja dobitnika, izjavio da mu je “dvostruka uloga Svetog Sebastijana” bila zanimljiv motiv za pisanje.
– Imamo u nekom smislu dvostruku ulogu Svetog Sebastijana. Bio je vođa pretorijanske garde koja progoni hrišćane, a sa druge strane, u svom srcu, neguje neku vrstu vere, neku vrstu nade, interesa za hrišćanstvo. I to, u nekom zdravom smislu, ne u vulgarnom. Ta dvostruka uloga bila mi je zanimljiva kao motiv i kao figura koja je nastavila da se kroz čitav roman provlači. U smislu da se odražava na subjekte junaka – rekao je Tabašević.

Nagrada “Stevan Pešić” za “Poslednji argonaut” Aleksandra Gatalice

Vladimir Tabašević je rođen 1986. u Mostaru pod punim imenom Bošnjak Tabašević Vladimir. Studirao je filozofiju u Beogradu, gde i danas živi. Objavio je knjige poezije “Koagulum” (2010); “Tragus” (2011); “Kundak” (2012); “Hrvatski kundak” (2014). Zastupljen je u pregledima i izborima savremene poezije: “Prostori i figure” (Službeni glasnik, 2013); “Restart” (Dom kulture Studentski grad, 2014); “Troje” (Samizdat, B92, 2016).

Predstavljena knjiga “Istorija beogradskih svetinja” u Starom dvoru

Njegov prvi roman “Tiho teče Misisipi” (Studio Znak, 2015) štampan je samostalno i našao se u užem izboru za NIN-ovu nagradu. Osnivač je i jedan od urednika internet časopisa “Prezupč”, koji se bavi pitanjem klasnih odnosa u društvu. Dobitnik je regionalne nagrade za priču “Rat”, u okviru Biber festivala; i nagrade “Mirko Kovač” za najbolju knjigu mladog autora.

Prethodni laureat NIN-ove nagrade je Dejan Atanacković za roman “Luzitanija”.

E. A. / Izbor: RTS

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde