Nikola Đuričko predsednik žirija Palićkog festivala

0
138

Glumac Nikola Đuričko biće predsednik žirija 24. Festivala evropskog filma, koji će se održati od 15. do 21. jula na Paliću pod imenom “Snoviđenja”.

Nikola_ĐuričkoWikimedia Commons
Nikola Đuričko, Foto: Wikimedia Commons

Centralni deo festivala, kao i glavni takmičarski program biće prikazan u najlepšem bioskopu pod vedrim nebom – na Letnjoj pozornici, koja prima 1.200 posetilaca.
Propratni događaji raspoređeni su na nekoliko lokacija na Paliću i u Subotici. Publika će moći da uživa u brojnim evropskim filmovima koji su raspoređeni u jedanaest selekcija: Glavni takmičarski program; Paralele i sudari; Mladi duh Evrope; Novi mađarski film; Hrvatska u fokusu; Omaž program dobitnicima nagrade Aleksandar Lifka; Omaž program dobitniku nagrade Underground Spirit; Ekološki dokumentarci; Best of Europe 2016 i Short Matters.

Geometrija i fotografija

palic filmski festivalDirektor Festivala Radoslav Zelenović rekao je da se ovogodišnji festival održava u vrlo delikatnom trenutku.
– U dve i po decenije dugoj istoriji Festivala bilo je mnogo teških trenutaka, ali ovogodišnja manifestacija doveden je u pitanje, pre svega zbog nedostatka para. Pre desetak godina, recimo, budžet festivala je bio preko 400.000 evra, a danas imamo problem kako da obezbedimo budžet od 150.000 evra. Ovde pre svega mislim na Pokrajinski sekretarijat za kulturu koji je ove godine odvojio nikad manja sredstva za festival, za razliku od republike i Grada Subotice koji nisu smanjivali dodeljena sredstva u odnosu na prošlu godinu. Svima nama je jako stalo do Evrope, svima su puna usta Evrope, a kada treba da promovišemo nešto što je proverena evropska vrednost, a Palićki festival već godinama to jeste, onda prava podrška izostaje. Zato nam je svima teško da festival zadržimo u okvirima u kojima je bio – rekao je Zelenović.

AVANTURE AUTOSTOPERA: Monaško pivo za animatore amatere

Festival evropskog filma Palić dodeljuje nagrade Zlatni toranj za najbolji film. Nagrada Palićki toranj dodeljuje se za najbolju režiju, kao i Specijalna nagradu žirija. Međunarodni žiri kritike dodeljuje nagradu za najbolji film iz programa Paralele i sudari.

Predsednik ovogodišnjeg stručnog žirija biće glumac Nikola Đuričko.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde