35. BDŽF: Nicola Conte kao di-džej uvodi publiku u džez svetkovinu

0
76

Jubilarni, 35. Beogradski džez festival biće održan od 22. do 27. oktobra, u organizaciji Doma omladine Beograda i pod pokroviteljstvom Grada Beograda.

35. BDŽF: Nicola Conte u ulozi di-džeja uvodi u džez svetkovinu

Ovogodišnji program ima posebnu strukturu, prilagođenu posebnoj, slavljeničkoj prilici: umesto pet, trajaće osam dana – redovnih 6 dana programa, uvodni DJ program i festivalski progam PLUS, sa skoro 30 koncerata i nizom pratećih događaja. Džez svetkovina ove godine počinje sa starim znancem naše publike. Nikola Konte (Nicola Conte), čuveni italijanski muzičar, koji je sa velikim uspehom nastupio na prvom obnovljenom festivalu, ovoga puta biće u ulozi di-džeja. On će uvesti publiku u slavljeničko raspoloženje 21. oktobra od 21h u Centralnom holu Doma omladine Beograda.

35. BDŽF: Američka džez diva Dajen Rivs 24. oktobra u Kombank dvorani
35. BDŽF: Nicola Conte u ulozi di-džeja uvodi u džez svetkovinu
Nicola Conte, Foto: BDŽF

Svečano otvaranje 35. Beogradskog džez festivala zakazano je za utorak, 22. oktobar (19č) u Velikoj sali Doma omladine Beograda, uz dupli program. U prvom delu večeri srpsko-internacionalni sastav “Nikolov-Ivanović Undektet”, sa Mažikom Malikom (Magic Malik), značajnim predstavnikom srednje džez generacije iz Francuske kao specijalnim gostom, izvešće posebno pripremljen program za ovu priliku. Potom nastupa velikan francuske scene, čiji rad je otvorio vrata mnogim tamošnjim savremenim autorima, Anri Teksje (Henri Texier) sa projektom “Sand Woman”.

– Budući da regularan program BDŽF ove godine završavamo nastupom uzbudljive francuske fri džez postave Tea Sekaldija (Théo Ceccaldi) “Freaks” (27.10.), jasno je da smo ovakvom selekcijom želeli i da obeležimo dve činjenice. Prvo, da su pre tačno 180 godine Srbija i Francuska uspostavile diplomatske odnose. Ali, i da su nam upravo iz Pariza, posle Prvog svetskog rata, stigle prve note tadašnjih džez kompozicija! – naveli su organizatori BDŽF-a.

35. Beogradski džez festival: ”Mingus Big Band”, Lojd, Sekaldi…

Glavne zvezde 35. BDŽF nastupiće u Kombank dvorani, sali koja je izuzetno vezana za ovu manifestaciju. Tako ćemo se tokom tri koncertna dana u tom prostoru simbolično prisetiti brojnih koncerata iz duge istorije. Tamo će publika imati priliku da vidi neke od apsolutnih džez legendi. U sredu, 23. oktobra, nastupiće čarobnjak bas gitare Stenli Klark (Stanley Clarke) sa bendom u kojem predstavlja brilijantne mlade talente. Naredne večeri je nastup Dajen Rivs (Dianne Reeves), velike džez dive i jedne od tri najvažnije pevačice današnjice. Poslednje festivalsko veče, 27. oktobra je rezervisano za muziku velikana koji su udarili temelje savremenim džez tendencijama.

Program će otvoriti “Mingus Big Band”, sa izborom kompozicija nezaboravnog Čarlsa Mingusa. A, zatvoriće Čarls Lojd (Charles Lloyd), živa ikona džeza, jedan od najvećih lidera i improvizatora svih vremena, nepresušni mislilac i inovator. Ovaj izuzetni vizionar, važan sa razvoj filozofije džeza u XXI veku, dolazi treći put na BDŽF. Ovoga puta sa novim projektom “Kindred Spirits”.

Usna harmonika Boba Geldofa u Nišville džez muzeju

Pored velikana, u Kombank dvorani nastupiće i neke od najintrigantnijih mladih grupa sa našeg kontinenta. Tu su krajnje nekonvencionalni “Flat Earth Society” iz Belgije (23.10.); kao i prvi moderan evropski big bend na festivalu posle dužeg vremena, ali i najveći talenti sa Istoka u ovom trenutku, ruski “Ilugdin Trio” sa pevačicom Tanyom Balakirskayom (24.10.).

Program u Domu omladine Beograda svojom smelošću privlači mnogo pažnje naših ljubitelja džeza. Ove godine okupiće nikad više novih i po godinama mladih sastava iz celog sveta. Posebno predstavljanje imaće sve uticajnija savremena nemačka džez scena. Doći će neprikosnovena evropska pijanistička zvezda Mihael Volni (Michael Wollny) sa svojim triom (26.10.); ali i izuzetno talenatovana postava bubnjara Maksa Andžejevskog (Max Andrzejewski) “Hütte” (25.10.), sa programom koji predstavlja omaž stvaralaštvu velikog engleskog rok autsajdera Roberta Vajata (Robert Wyatt).

Završen 35. Valjevski džez festival: Džezeri nadjačali dobovanje gromova

Od talenata sa severnoameričkog kontinenta, BDŽF će ugostiti novu veliku vokalnu zvezdu iz SAD, Džezmiju Horn (Jazzmeia Horn) sa najnovijim programom “Love and Liberation” (25.10.); te Lailu Biali, klavirsku džez senzaciju iz Kanade i njen trio (26.10.); dok će jedno od velikih imena modernog američkog džeza Stiv Kolmen (Steve Coleman) sa bendom “Five Elements” (26.10.) ponuditi uzbudljiv koncept ukrštanja džeza sa hip hopom.

Sa četiri nacionalne scene koje BDŽF već godinama predstavlja domaćoj publici, dolaze najuzbudljivi novi sastavi. Iz Izraela, scene bogate briljantnim džez talentima, stiže već uveliko priznati avangardni gitarista Gilad Hekselman sa triom (25.10.); iz Austrije tamošnja underground supergrupa “Shake Stew” (25.10.), kao reprezentacija aktulenih tokova na ovoj, sve intrigantnijoj sceni; iz Italije, jedne od najjačih džez zajednica u Evropi, umesto imena “stare garde”, organizator se odlučio za atraktivne heroje podmlatka – grupu “Yellow Squeeds”, koju predvodi izvanredni gitarista Frančesko Diodati (24.10).

Bend “Ana & The Changes” objavio spot za pesmu “Differences”

– Naš festival je uspeo da se istakne u evropskim okvirima višegodišnjim praćenjem i predstavljanjem portugalskih džez bendova. O njima se sad mnogo govori u svetu. Ove godine (27.10.) ugostićemo jedinstvenu fri džez postavu “Axes”, sa četiri duvača i dva bubnjara, okupljenu oko jednog od najtalentovanijih mladih portugalskih džezera Žoaa Mortagve (João Mortágua) – najavljuju organizatori. Dodali su i sledeće:

– Posebno smo uzbuđeni što beležimo povratak nekih veoma važnih džez sredina na Beogradski džez festival, iz kojih nam dolaze dva sjajna mlada imena. Iz Velike Britanije, čije su nove snage u ogromnom naletu, stiže nam supertalentovani mladi trubač Henri Spenser (Henry Spencer) sa bendom “Juncture” (26.10.). A, iz Poljske, izuzetni pijanista posebnog senzibiliteta, Maćej Obara (Maciej Obara). On je jedna od najvećih nada čuvene izdavačke kuće “ECM” (koja ove godine slavi 50 godina rada), sa kvartetom “Unloved” (24.10.).

“Perpetuum Jazzile” po želji publike ponovo u Beogradu

Ovogodišnji “Serbian showcase“ (23.10.) ponudiće izbor najkvalitetnijih poduhvata domaćeg džez podmlatka. Mladi saksofonista i kompozitor Rastko Obradović je prve profesionalne korake napravio upravo na Beogradskom džez festivalu. Ove jeseni nastupiće sa norveškim kvartetom. U ovom programu nastupiće i Milan Stanisavljević. On je stacioniran u Ljubljani, i gostuje sa svojim slovenačkim kvintetom. Iz Novog Sada stiže bend “Dragon’s Fuel”, nove nade savremene srpske džez scene.

Beogradski džez festival ove godine će imati i program PLUS. U ponedeljak, 28. oktobra, nastupiće jedan od najznačajnijih evropskih džez umetnika, vrhunski pijanista Ketil Bjornstad (Bjørnstad) iz Norveške. Ovaj kultni autor, kada su u pitanju skandinavska džez škola i već pomenuta “ECM” etiketa, održaće solo koncert u Velikoj sali Doma omladine Beograda (20h). Biće to prilika da zajedno saberemo utiske sa slavljeničkog izdanja najstarijeg srpskog džez festivala.

XX IJFK: Big bend RTS otvara, a Jazzrausch big band zatvara festival

Ograničen broj vaučera za komplete ulaznica 35. BDŽF se može nabaviti na blagajni Doma omladine Beograda; svim prodajnim mestima Ticket Visiona i preko sajta www.tickets.rs. Aktuelna cena vaučera je 4.000 dinara, a obuhvata sve koncerte u glavnom programu festivala. U prodaji su i specijalni komplet vaučeri za tri večeri glavnog programa 35. BDŽF, koje će biti održane u Kombank dvorani, po ceni od 3.000 dinara. U prodaji su i pojedinačne ulaznice za sve koncerte u okviru festivala.

E. A.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde