“Neverne bebe”, “Van Gog” i “Škrtice” na tuzlanskom “Kaleidoskopu”

0
149

Deveto izdanje Međunarodnog festivala umjetnosti mladih Kaleidoskop u Tuzli biće otvoreno u četvrtak, 13. jula, izložbom radova i ilustracija autora Dejana Slavuljice. Program će obogatiti i koncerti grupa “Van Gog”, “Neverne bebe”, “Škrtice”, “Sopot”, “Skroz”, “Gužva u 16-ercu”, a organizatori manifestacije očekuju i dolazak američke grupe “Pro-Pain”.

tuzla kaleidoskopKaleidoskop je pre devet godina nastao sa ciljem obogaćivanja kulturnog sadržaja tokom turističke sezone u Tuzli. Ali i da podrži razvoj kreativne industrije i kulturnog turizma u ovom gradu.

Novi spot grupe „Van Gog“ za pesmu „Neumeren u svemu“

– Što se tiče programskih sadržaja, mi ne odstupamo u odnosu na prethodne godine. Tu je Art market na Korzu gde će izlagati 20 umetnika iz Tuzle. Zatim Street Art, u okviru kojeg će ekipa raditi na projektu “RoboTz”. Oslikavaće ulaze u atomska skloništa na potezu od naselja Brčanska Malta prema Slavinovićima – rekla je šefica Odeljenja za sport, kulturu i pitanje mladih Grada Tuzle Ajsa Redžić.

cane i škrtice
“Škrtice” će održati koncert u Tuzli. Foto: Facebook /Šrktice
Muzički nastupi na festivalu

Pored bogatog dnevnog programa, organizatori su se pobrinuli da ljubiteljima dobre zabave ne nedostaje ni noćnih dešavanja. U tri festivalske noći u parku kod zgrade nekadašnje Muzičke škole u Tuzli nastupiće sedam tuzlanskih bendova. A muzičke zvezde festivala su grupe “Van Gog”, “Neverne bebe”, “Škrtice”, “Sopot”, “Skroz” i “Gužva u 16-ercu”. Organizatori Kaleidoskopa očekuju i zvaničnu potvrdu dolaska američke grupe “Pro-Pain”. Za ovaj metal-hardcore bend kažu da su agresivni, pedantni i energični.

tuzla kaleidoskop
Dešavanja u parku na festivalu prošle godine, Foto: Facebook /Kaleidskop festival

U okviru ovog festivala kroz Tuzlu će prodefilovati 200 umetnika iz BiH, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Francuske i najverovatnije Sjedinjenih Američkih Država.
– Dolazak u Tuzlu je potvrdio i veliki prijatelj Kaleidoskopa, Tuzle i BiH, dvostruki oskarovac i jedan od najvećih filmskih producenata svih vremena Branko Lustig. On će održati razgovor sa mladim ljudima. Osim njega biće tu još značajnih umetnika. Među njima je i Milomir Kovačević Strašni. On će predstaviti svoje fotografije vezane za Kaleidoskop – rekao je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Gitarski virtuoz Miroslav Tadić objavio novi album „Spavati, možda sanjati“

san-o-krugovima
Festival će biti zatvoren prikazivanjem dokumentarnog filma “San o krugovima” autora Zorana Pavljaševića

– Nema festivala gde su besplatne ulaznice na sve, a posebno na muzičke događaje. Ipak, mi se i dalje držimo toga da ulaz na koncerte bude besplatan. Zbog socijalne komponente i stvaranja uslova jednakosti među mladim ljudima – dodao je Imamović.

Kaleidoskop i ove godine prati 20 volontera koji će se potruditi biti dobri domaćini. Festival će biti zatvoren u nedelju, 16. jula, prikazivanjem dokumentarnog filma “San o krugovima” autora Zorana Pavljaševića. Ovo ostvarenje donosi dokumentarističke priče o planetarnim uspesima tuzlanskih sportista na Olimpijskim igrama. Reč je o Vinku Galušiću, Mirzi Delibašiću, Svetlani Kitić, Marijanu Benešu, Zlatanu Saračeviću, Mari Lakić, Raziji Mujanović, Draganu Periću i drugima.

E. A. / Izvor: klix.ba

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde