Kratki animirani srpsko-slovački film “Neputovanja” u trci za Oskara

0
96

Ostvarenje “Neputovanja” je premijerno prikazano na ovogodišnjem Berlinskom filmskom festivalu, a na Martovskom festivalu u Beogradu je osvojilo Grand pri u kategoriji animiranog filma.

"Neputovanja" u trci za Oskara
Ana Nedeljković i Nikola Majdak mlađi, Foto: Privatna arhiva

Pored drame “Izgrednici”, u trci za Oskara našlo se još jedno ostvarenje iz Srbije – kratki animirani film “Neputovanja”. Za prestižnu nagradu Američke akademije filmskih umetnosti i nauka u kategoriji kratki animirani film biće još 67 kandidata, objavio je portal CartoonBrew.

Srpski kandidat za Oskara film „Izgrednici“ reditelja Dejana Zečevića
"Neputovanja" u trci za Oskara
Iz filma “Neputovanja”

Animirani film Ane Nedeljković i Nikole Majdaka mlađeg realizovan je u zahtevnoj stop-moušn tehnici, sa brižljivo izrađenim figurama od plastelina. “Neputovanja” (naslov na engleskom “Untravel”) je finansiran od strane Filmskog centra Srbije, a takođe je podržan od strane Slovačkog filmskog fonda i televizije ZDF/Arte. Producent filma je Jelena Mitrović (filmska kuća “Baš-čelik”), a koproducenti su Eva Pavlovičova i Peter Badač. Narator je Maša Mileusnić. Film traje devet i po minuta. Dušan Petrović je komponovao muziku, a Milina Trišić montirala film. Za dizajn zvuka bili su zaduženi Vladimir Janković Slonče i Aleksandar Protić. Film “Neputovanja” je učestvovao ove godine na bojnim festivalima diljem sveta, a nagrađivan je u Poljskoj, Finskoj, Peći, Beogradu…Maša Mileusnić

65. Martovski festival: Proglašeni dobitnici Gran Pri i strukovnih nagrada
"Neputovanja" u trci za Oskara
Iz filma “Neputovanja”

– U pitanju je priča o jednoj izolovanoj zemlji, ograđenoj visokim zidom, iz koje je veoma teško, skoro nemoguće putovati. Međutim, Devojčica koja je glavni lik, sve vreme pokušava do otputuje zauvek u savršeni svet koji se zove Inostranstvo. Da li će uspeti da ode ili ne? Videćete u filmu. Iako je inspiracija za “Neputovanja” nastala pre nekoliko godina, na osnovu lokalnih priča i trauma, zaista je izazov danas snimati film sa ovakvom tematikom, kada se skoro svakog dana negde na svetu pojavi neki novi zid… – rekli su autori o svom zajedničkom otvarenju.

"Neputovanja" u trci za Oskara
Iz filma “Neputovanja”

Ana Nedeljković i Nikola Majdak mlađi su ljubiteljima sedme umetnosti pre svega poznati po njihovoj “Zemlji zečeva” (Rabbitland, 2013). Ovaj kratki animirani film je 2013. godine osvojio nagradu Kristalni medved na filmskom festivalu u Berlinu. A i prikazan je na preko 100 festivala širom sveta osvojivši i druge značajne nagrade.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde