Objavljena “Neposlušna građanka” Vlade Divljana

0
192

Neobjavljena pesma Vlade Divljana “Neposlušna građanka” pojavila se danas kao animirani spot i vinilni singl, u izdanju promoterske kuće “Long plej”.

Vlade Divljana Foto: LONG PLAY Neposlušna građankaAutorska pesma Divljana (1958-2015), glavne kreativne snage kultnih “Idola“ i kasnije uticajnog kantautora, na ploči je zabeležena u dve verzije: na A strani se nalazi “Neposlušna građanka” u miksu Vojislava Aralice, za koju su animirani spot uradili Miloš Tomić i Marija Đorđević, dok se na B strani nalazi osnovna, demo verzija. Divljan je još od jeseni 2014. godine najavljivao skori izlazak novog singla “Neposlušna građanka” koji je “snimio sa grupom beogradskih muzičara”.

– Verovatno ću u skorije vreme, šta god to značilo, izbaciti novi singl. Nažalost, ne mogu mnogo više reći o tome, jer je to obavijeno velom tajne, ozbiljna misterija je u pitanju; – govorio je Divljan pred planirani koncert 1. novembra 2014. godine u Domu omladine Beograda. Koncert zbog bolesti nažalost nikad nije održao. Preminuo je 4. marta 2015. godine.

„Dubioza kolektiv“ snimila nezavršenu pesmu Dina Dvornika „Treba mi zraka“

“Neposlušnu građanku” su snimili i aranžman zajednički potpisuju Divljan (vokal i gitara) i bend za ovu priliku nazvan “Neposlušni”. Grupu su činili Bojana Vunturišević (vokal, sint), Petar Rudić (sempler), Milorad Ristić (bas), Goran Milošević (bubanj) i Jamal Al Kisvani (saksofon). Rudić objašnjava da je rad na “Neposlušnoj građanki” započet u Rovinju 2011. godine “uz dosnimavanje u beogradskom studiju “Destilerija” za vreme Vladinih poseta Beogradu, sve do njegove bolesti 2013. godine.

Vlada divljanVunuturiševićeva i Rudić, tada članovi beogradskog benda “Svi na pod“, nekoliko dana pred polazak na odmor u Rovinj, slučajno su saznali da će tamo biti i Divljan, pa su odlučili da ponesu nešto opreme sasvim dovoljne za beleženje potencijalnih ideja. Divljan i “Svi na pod“ su prethodno već bili sarađivali u singlu “Zvuci ulice”.

Emotivno veče „Sjećanje na Nina“ u Bijeljini

– Vlada je došao u naš iznajmljeni apartman i tada je počela priča o “Neposlušnoj građanki”. Kako smo bili na odmoru, nismo imali obzira prema kućnom redu, pa je našu sešku vlasnik apartmana prekinuo uz reči: ‘Samo vi tamburajte, ali se ipak stišajte malo’. Bilo je leto u Rovinju, bio je 23. juli i bio je to dan kada nas je napustila Ejmi Vajnhaus – priseća se Bojana Vunturišević.

Spot za “Neposlušnu građanku” je nastao pretprošlog leta. Tako što je Đorđevićeva slikala na staklu; odnosno na delu stare šoferšajbne nađene u dvorištu u Krašićima, naselju na moru. Tomić je seckao, cepao, mrdao i gužvao slike is časopisa iz četrdesetih ili šezdesetih godina XX veka; pronađenih u jednom već obijenom podrumu u Pragu, pre desetak godina. Marija je nastojala da se sve kreće i pretvara jedno u drugo, prateći ritam, dok je Miloš birao romantične prizore koje je rastavljao na delove i pravio neočekivane spojeve. Spot je montirao Vlada Radovanović.

Veče posvećeno Vladi Divljanu

– Meni je lično, ovo neka vrsta vraćanja duga jednom od svojih muzičkih heroja iz mladosti koga nikad nisam upoznao. I čini mi se, da bi mu se spot svideo, da bi ga nasmejao – kaže Miloš Tomić.

Vinilna ploča “Neposlušna građanka” objavljena je u veličini longplejke, ali na 45 obrtaja, kako bi se postigle najbolje moguće audio-performanse. Dizajn omota ploče uradio je Aleksandar Zograf. Ploča se od danas može naći u prodaji u Beogradu u “Dalas mjuzik šopu” (Sremska 2); “Jugotonu” (Nušićeva 27); knjižari “Vulkan” (Šoping centar “Ušće”); “Metropolisu” (Makedonska 21); i knjižari “Delfi” u SKC-u, a uskoro i u brojnim drugim muzičkim prodavnicama u Srbiji.

Pesmu možete čuti OVDE

Izvor: Long Play

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde