Autobiografska knjiga “Život s Idi(j)otima” Nenada Marjanovića dr Frica

0
178
Autobiografska knjiga "Život s Idi(j)otima" Nenada Marjanovića dr Frica

U sklopu festivala “Dok’n ritam” knjiga je promovisana u Domu omladine Beograda.

Autobiogragska knjiga “Život s Idi(j)otima” bivšeg basiste “KUD Idijota” Nenada Marjanovića, poznatijeg kao dr Fric, objavljena je u izdanju “Dallas Recordsa”. Na promociji u sali “Amerikana”, pored autora, govorili su i novinari Petar Janjatović, Dragan Ambrozić i Vladimir Stakić, kao i Željko Čačija, koji je zadužen za sve Marjanovićeve promotivne aktivnosti u Srbiji.

Arsenal fest 09: Besplatni prateći program – koncerti, promocije, izložba…

Knjiga se bavi diskografski najplodonosnijim delom karijere sastava. Bend je u turbulentnim godinama, zahvaljujući izraženim antiratnim i antifašističkim stavovima, stekao status ikone urbane levice u ovom delu Evrope. “KUD Idijoti” su osnovani 1981. u Puli, a prestali su da postoje kada je preminuo pevač Branko Črnac Tusta 2012. A, dr Fric i bubnjar Ptica napustili su pank-rok bend 12 godina ranije.

“Život s Idi(j)otima” je iskrena i emotivna priča o Puli, Istri, ljubavi, mržnji, gašenju jednog i uspostavljanju novog sistema, gašenju jedne i uspostavljanju druge države… Knjiga je prožeta pričicama iz života jednog rock sastava u vrtlogu rata, priča o ljudima, njihovim karakterima… priča pisana iz garderoba rock klubova… priča koja ulazi iza svetla pozornice… priča kojom se ne bave istoričari, a koja se bavi bendom koji je zasigurno istorijski fenomen urbane kulture jedne izgubljene generacije…

Predstava “Pisma iz Avganistana” po knjizi Goluba iz “Goblina”
Autobiografska knjiga "Život s Idi(j)otima" Nenada Marjanovića dr Frica
Promocija knjige u Domu omladine Beograda u sklopu festivala “Dok’n ritam” , Foto: Facebook / Život s Idijotima

Marjanović je, između ostalog, istakao da su grupu činila “četiri istinska marginalca”, i da je to prva generacija koja je “na pravi način doživela pank”.
– Poštujem “Paraf”, “Pekinšku patku”, ali ih nikad nisam smatrao pank bendovima. To su bili trendovski sastavi. Pogledajte njihove druge albume, to više nema veze sa pankom, a naš prvi i deseti album su stilski jednaki. Mi drugo nismo znali da sviramo. Ja ne volim ni džez, ni bluz, ni hard-rok. Moj genetski kod su “Ramonsi”, melodični pank – rekao je Marjanović.

Autobiografska knjiga "Život s Idi(j)otima" Nenada Marjanovića dr Frica
Potpisivanje knjige u “Dallas Recordsu”, Foto: Facebook / Život s idijotima

Nekadašnji basista benda je govorio i o svom burnom napuštanju sastava.
– Posle ekstremne ljubavi, ekstremni su i razlazi. Kad nekog nenormalno voliš, pa ljubav prestane, bude haos. Sale i ja smo u istom neboderu, a ne pričamo. Često u liftu ćutimo, teško je to objasniti. Razgovarali smo dva puta. Jednom, kad mi je preminuo tata, pa mi je Sale poslao poruku i došao na groblje da izjavi saučešće. A, drugi put kad se Branko razboleo. Intenzivno smo se tada družili, ali isključivo radi pomoći Tusti, koliko se moglo – kazao je Fric.

Živjeti slobodno 2019: Promocija knjige “Izgužvane misli” i svirke “Hladnog piva”, “Goblina” i “Brkova”

– Ja se sa Saletom nikad nisam zakačio. Jednostavno smo se razišli. Sa Tustom sam imao jednu ružnu minijaturu. Ono što sam ja njemu rekao posle jedne ispijene rakijice je s punim pravom njega uvredilo. Otišao je iz mog stana, i nismo se videli dok nisam pročitao u novinama da je bolestan. Sreo sam ga u šoping-centru, i supruga mi kaže: “Idi do njega, javi mu se”. Ja kažem: “Ma, neću”. Ona ponovi: “Idi!”. Ja odem i počnemo obojica da plačemo. On se potpuno oslobodio tog tereta što ne komuniciramo, kao i ja. Pitao sam ga kako mogu da pomognem, on kaže: “Samo neka si se ti meni javio, već si mi pomogao” – ispričao je muzičar i autor knjige.

Teofilu Pančiću uručena nagrada Fondacije Tanja Petrović
Otvaranje Tustinog prolaza u Staroj Pazovi, gde je i mural sa likom preminulog pevača Branka Črnca Tuste, Foto: Facebook / Život s Idijotima

On je istakao da droge u njihovom okruženju nikad nije bilo. Kada se pomenuo rat, rekao je da su članovi benda bili svesni da će on da prestane i da će 90 odsto kolega da se stidi zbog onog što je tada radilo.
– Vrlo smišljeno smo gradili svoju karijeru, naročito ovaj drugi deo, devedesetih – rekao je Marjanović.

Marjanović će promovisati autobiografsku knjigu u Srbiji od 15. do 21. juna. Osim Beograda posetiće Staru Pazovu, Šapac, Novi Sad, Zrenjanin, Kragujevac i Rumu. Nastavak će biti najesen.

Dr Fric i Bajaga, Foto: Facebook / Život s Idijotima

E. A.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde