Emitovanje “Nemanjića” počinje na dan ktitorske slave manastira Studenica

0
331

Dugo najavljivana serija najzad stiže na male ekrane pošto je pilot epizoda prikazana tokom novogodišnjih praznika.

Nemanjići Foto: RTS emitovanje staruje na dan krsne slave manastira StdenicaEmitovanje igrane serije “Nemanjići – rađanje kraljevine” počinje u subotu, 17. februara na RTS. Baš na dan kada manastir Studenica, u čijem su okruženju snimani prvi kadrovi, obeležava ktitorsku slavu, u čast Stefana Nemanje, rodonačelnika dinastije Nemanjić koja je Srbijom vladala više od dva veka i ostvarila najveće proširenje srpske srednjovekovne države. Seriju je režirao Marko Marinković po scenariju Gordana Mihića. Ovo je jedan je od najvećih projekata Radio-televizije Srbije, koji se prvi put bavi srednjim vekom u igranom serijskom programu. Druga epizoda biće na programu dan kasnije, u nedelju 18. februara. Posle toga će se serija prikazivati svake nedelje u udarnom terminu.

Nastavak serije o Nemanjićima polovinom februara

Nemanjići Foto: RTS emitovanje staruje na dan krsne slave manastira Stdenica
Iz serije, Foto: RTS

U susret velikom jubileju – 800 godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog u manastiru Žiča, pod čijim je svodovima krunisano sedam vladara, “Nemanjići – rađanje kraljevine” podsetiće na događaje iz nacionalne istorije.
– Tu je ugrađeno sve ono što smo znali, a ono što nismo znali to je rekonstruisano onako kako je to moglo biti, kako je to odgovaralo epohi u kojoj se događaju dešavanja koja su prikazana u seriji “Nemanjići”. Tu je prikazan XII vek i početak XIII veka, na osnovu onoga što znamo na bazi naših istraživanja. Ali i po analogijama sa otkrićima i saznanjima iz zapadne Evrope – objašnjava stručni konsultant dr Marko Popović.

Serija o Nemanjićima nije epska fantazija kao „Igra prestola“

Nemanjići Jelena Gavrilović Mladen Nelević
Mladen Nelević i Jelena Gavrilović, Foto: RTS

Na ovim prostorima prvi put se neka televizijska kuća bavi temom nastajanja države i crkve u srednjem veku.
– Velika su očekivanja i snažna potreba da serija o Nemanjićima bude nešto veliko, a neobično. U tom smislu 13 epizoda koje ćemo ponuditi u okviru sezone “Rađanje kraljevine”, doneće istoriju, doneće zaplete koji su u vezi sa kraljevima i njihovim protivnicima. Naravno, i neke stvari koje su vrlo ljudske – prijateljstvo, ljubav, bratoubilački rat, romansu, zabranjenu ljubav – ističe Nebojša Bradić, glavni i odgovorni urednik Kulturno-umetničkog programa RTS-a.

Pogledajte drugi trejler za „Nemanjiće“

Pre početaka emitovanja “Nemanjića” u galeriji RTS-a biće otvorena posebna izložba.
– O seriji, o lozi Nemanjića, zamislio sam da ona ima dva krila koja se spajaju u jednu tačku i čine celinu. Jedno krilo povezuje freske, ikone i kostime, a drugo su više scenografski elementi: kameni zapisi koji se odnose na građevine, koje su tada bile u periodu loze Nemanjića – kaže Petar Đinović, odgovorni urednik Galerije RTS-a.
Otvaranje izložbe je 14. februara.

Odlazak briljantnog umetnika: Preminuo Nebojša Glogovac

Nemanjići Foto: RTS emitovanje staruje na dan krsne slave manastira Stdenica
Scena iz “Nemanjića”, Foto: RTS

Inače, posle prikazivanja pilot epizode serija je dobila brojne kritike publike i stručnjaka. Mahom negativne. Polemisalo se o glumi, scenariju, masovnim scenama, govoru, neubedljivim dijalozima, istorijskim greškama… Tako je serija koja je trebalo da bude jedinstveno svedočanstvo o Nemanjićima i rađanju kraljevine, kao najskuplja i najpretencioznija domaća serija do sada – na samom startu doživela je totalni debakl! Onda se pričalo da pre zvaničnog prikazivanja mora da se “dotera”, “prepakuje”, premontira. Trebalo je “poraditi” na dinamici, skratiti neke scene, popraviti što se može… I generalni direktor RTS Dragan Bujošević potvrdio je da je bilo “dorade”, ali i najavio snimanje nove sezone! Pojavio se i novi trejler.

U seriji o Nemanjićima glumi i Zafir Hadžimanov

Nemanjići Foto: RTS emitovanje staruje na dan krsne slave manastira Stdenica
Sloboda Mićalović kao Ana Dandolo druga žena Stefana Prvovenčanog, Foto: RTS

– Ono što su gledaoci imali prilike da gledaju u novogodišnjoj noći bila je pilot-epizoda. Ove nove će biti kraće i trajaće svaka oko 50 minuta. U novogodišnjoj noći “Nemanjići” su bili skoro dvostruko gledaniji od emisija drugih televizija koje su emitovane u isto vreme. Grafikon je pokazivao da su gledaoci bili “prikovani” uz ekran. Izvesno je da će ova serija biti izuzetno gledana – uveren je čelnik RTS, koji se ne obazire na kritike posle pilot-epizode.
– Svako ima pravo da iznese sud o seriji, i vrišteća manjina i ćutljiva većina.

Scenarista serije Gordan Mihić na temu osporavanja “Nemanjića” kaže kako su ljudi svojevremeno osporavali i kultnu seriju “Balkan ekspres”.

MLADEN NELEVIĆ: Vinograd me vraća u život

– Imam toliko godina da sam navikao na takve stvari. Vreme to najbolje pokaže. Za “Balkan ekspres” su na programskom savetu TV Beograd rekli da je “ko da sam ih nogama pisao”. A, ta serija živi već 30 godina – rekao je Mihić.

Nemanjići Foto: RTS emitovanje staruje na dan krsne slave manastira Stdenica
Vojin Ćetković i Nada Šargin, Foto: RTS

Junak prve epizode Mladen Nelević, koji tumači lik Stefana Nemanje, tvrdi kako je znao da će se naći na meti kritika.
– Kada su mi ponudili da odigram lik Stefana Nemanje, obradovao sam se jer za mene je svaka uloga radost. Ali negde sam znao da je ova ponuda mač sa dve oštrice. Znate, svako od nas ima svoju sliku Stefana Nemanje, Svetog Save, Stefana Prvovenčanog… I onda čovek može da dubi na trepavicama, sa raznim veštinama, da bi što realnije predstavio te likove, ali ne vredi. Uvek će biti onih koji su nezadovoljni – izjavio je Nelević.

Užice: Mural posvećen glumcu Nebojši Glogovcu

nemanjići dragan mićanović kao sveti sava rts
Dragan Mićanović kao Sveti Sava, Foto: RTS

Serija o Nemanjićima donosi istorijske turbulencije vezane za ranu srpsku državu krajem XII i početkom XIII veka. U vreme koje je prethodilo ustoličenju dinastije Nemanjića. Važan aspekt priče vezan je za podizanje Hilandara na Svetoj Gori, gde su u tom času Simeon i Sava kao monasi. Odluka o osnivanju srpskog manastira na gori Atoskoj je dobrim delom politička i pripada istom tipu državno-ideološkog “razloga” kojem i krunisanje 1217. Druga grupa poruka tiče se države i krunisanja kao dela dinastičke priče o kraljevstvu. Na ovom planu priča počinje Nemanjinom abdikacijom i predajom prestola mlađem sinu 1196. na državnom saboru u crkvi Sv. Petra i Pavla u Rasu. Nastavlja se građanskim ratom između dvojice braće, jer je starijem osporeno nasledstvo. Važan aspekat priče su prilike u Vizantiji, jer je Stefan carski zet.

Prvi trejler za seriju o Nemanjićima

Nemanjići Foto: RTS emitovanje staruje na dan krsne slave manastira Stdenica
Scena iz serije, Foto: RTS

Putevima Nemanjića brojna glumačka i tehnička ekipa zaustavljala se na 230 autentičnih lokacija. U seriji se pojavljuju 222 glumca, a oko 2.700 statista i kaskadera bilo je potrebno za stvaranje priče o dinastiji Nemanjić. U ulozi Stefana Prvovenčanog pojavljuje se Vojin Ćetković. Stefana Nemanju tumači Mladen Nelević, a uloga Svetog Save poverena je Draganu Mićanoviću. U ulozi Vukana Nemanjića gledaoci će videti jednu od poslednjih snimljenih rola prerano preminulog Nebojše Glogovca. Ostale uloge tumače Nada Šargin, Sloboda Mićalović, Miodrag Miki Krstović, Goran Sultanović, Jelena Gavrilović i mnogi drugi. Kako najavljuje RTS – “Nemanjići – rađanje kraljevine” donose političku dimenziju, ličnu dramu, bratoubilački rat, romansu, legendu. Sve ono zbog čega će različite generacije televizijske publike pratiti ovu seriju, nadaju se iz Javnog servisa.

E. A. / Izvor: RTS, Informer

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde