Violončelista Nemanja Stanković objavio spot za kompoziciju “Scappare”

0
237

Nemanja Stanković, srpski muzičar i doktor umetnosti, docent je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu i solo violončelista Beogradske filharmonije.

Violončelista Nemanja Stanković objavio je spot za novu kompoziciju “Etida Scappare” za violončelo solo, koju je komponovala Anja Đorđević. Ideju, režiju i animaciju spota potpisuje Miloš Tomić, reditelj i vizuelni umetnik.

Violončelista Nemanja Stanković objavio spot za kompoziciju "Scappare"
Anja Đorđević i Nemanja Stanković, Foto: Promo
Rođendanski koncert Nemanje Stankovića: Nova srpska muzika za violončelo

Saradnja Stankovića i Đorđevićeve započela je radom na projektu “Nova srpska muzika za violončelo”. U okviru njega, na inicijativu muzičara, eminentni srpski kompozitori pišu nova dela za violončelo. U prethodnoj godini premijerno je predstavljeno devet novih kompozicija. Među njima važno mesto zauzima upravo “Etida Scappare”, za koju jesada urađen i video.

– Ova kratka, ali ubitačna kompozicija video spotom je dobila novi kvalitet. Imamo novu viziju, novu ideju i novu transpoziciju muzike – izjavila je Anja Đorđević.

“2Cellos” priredili spektakl na Kalemegdanu
Nemanja Stanković, Foto: Ivana ČuturaViolončelista Nemanja Stanković objavio spot za kompoziciju “Scappare”

– Od izuzetne je važnosti da umetnici sarađuju i da udruženim snagama stvaraju upečatljiva umetnička dela, koja će i nakon nas svedočiti o vremenima, težnjama i idejama. Naša umetnička muzika vapi za ovakvim vidom predstavljanja javnosti. Spotovi nisu nikakva novina, naprotiv, danas je video skoro jednako važan kao i audio snimak. Ali, kod nas kao da postoji neko nepisano pravilo da se spotovi ne rade za takozvanu klasičnu muziku. A, pravila su uvek tu da se krše, ako mene pitate – kaže Nemanja Stanković.

PR

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde