Nemanja Radulović objavio album “Bajka”

0
250

Proslavljeni violinista pripremao je svoje deseto diskografsko izdanje više od dve godine.

Nemanja Radulović objavio album "Bajka"Album “Bajka” Nemanje Radulovića je od 9. novembra na tržištu, a objavio ga je Deutsche Grammophon. Kako je umetnik objasnio svojim pratiocima na društvenim mrežama, za njega je na ovom izdanju sve bajka – repertoar, muzičari, mesta na kojima su snimali, svi ljudi koji su radili na ovom projektu. Na novom izdanju su dela jermenskog kompozitora Hačaturjana – Koncert za violinu i orkestar, kao i “Trio” za klarinet, violinu i klavir.

Spektakl Nemanje Radulovića i ansambla „Double sens“ na Kolarcu

– Hačaturjan je jedan od mojih omiljenih kompozitora, jer je njegova muzika uvek inspirisana tradicionalnom muzikom, jermenskim ukusom, dijalozima između instrumenata, velikim kontrastima. Moćna je, razumna, energična. Snimali smo u Istanbulu Koncert za violinu i orkestar, sa divnim dirigentom Sašom Gecelom (Sascha Goetzel) i neverovatnom Borusan Istanbulskom filharmonijom. “Trio” je snimljen u Berlinu sa pijanistkinjom Lor Favr-Kan (Laure Favre-Kahn) i Andreasom Otenzamerom (Andreas Ottensamer), koji je prvi klarinet Berlinske filharmonije. To su umetnici koje volim da slušam, a imam sjajnu priliku i da podelim pozornicu sa njima – napisao je na Facebooku Radulović.

Nemanja Radulović postao francuski vitez
Nemanja Radulović objavio album "Bajka"
Foto: Lukas Rotter / Facebook Nemanja Radulović

Na albumu “Bajka” je i “Šeherezada” Rimski-Korsakova u sjajnom aranžmanu Aleksandra Sedlara (za 15 gudača i klavir). Inače, tu verziju je beogradska publika imala priliku da eksluzivno čuje početkom godina na Kolarcu. Tada je Radulović održao koncert sa svojim ansamblom “Double sens” i obeležio 86. godišnjica Velike dvorane i 10 godina svog ansambla.
– Ova verzija je veoma dragocena za mene zbog radnog procesa sa Sedlarom i “Double sensom”. Svih 16 muzičara bili su uključeni i bili su toliko kreativni sa idejama. Sedlar je kompozitor, aranžer, ali i perkusionista na ovom albumu. Njegov način stvaranja muzike je bezvremenski, inteligentan, pun života, bez granica. Na albumu su još dva dela njegova, u orijentalnom i tradicionalnom stilu: “Savčo 3” i “Turska” – rekao je Nemanja.

Kad Nemanja Radulović zasvira na 10.000 metara
Nemanja Radulović objavio album "Bajka"
Na snimanju spota u Boru

U jednom intervjuu Radulović je na pitanje zašto je album nazvao “Bajka” odgovorio:
– Zove se “Bajka”, baš na našem jeziku, zato što za mene bajka ima više značenja – to je priča, imaginacija, to je saradnja s ljudima koje poštujem i koje volim. A i sama muzika je bajkovita! Hačaturjanov koncert apsolutno može da se stavi u neku dečju priču ili da se napravi film sa tom muzikom. Sećam se da sam u detinjstvu voleo da gledam ruske bajke, koje su se emitovale na RTS-u. Sećam se “Snežne kraljice”.

Emir Kusturica otvorio 6. Festival ruske muzike Boljšoj, Kostjukov i Radulović oduševili publiku

Najavljujući album, violinista je na društvenim mrežama objavio nekoliko fotografija i video zapisa, iznenadivši, pa i zbunivši obožavaoce svojim izgledom. Jer, njegova karakteristična kovrdžava kosa ovog puta bila je – ispravljena! Umetnikove lokne su i dalje tu, frizura je bila samo privremena.

Sada se iščekuju novi spotovi. Pre nekoliko meseci mediji su objavili da je Nemanja snimao u krugu RTB Bor, sa ekipom Creative studija i režiserom Goranom Aleksićem. Nekadašnje čudo od dete iz Niša, a već godinama svetski poznat i priznat virtuoz na violini će i na taj način ostatku sveta predstaviti Srbiju, kao i spoj klasične muzike i divne prirode Bora.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde