Nemanja Radulović postao francuski vitez

0
313

Poznati violinista Nemanja Radulović postao je francuski vitez. On je dobitnik vrednog priznanja Vitez umetnosti i književnosti, koje dodeljuje francusko Ministarstvo kulture.

Nemanja Radulović Festival umetnosti Foto Facebook Festival des Arts francuski vitez
Nemanja Radulović na Festivalu umetnosti, gde mu je uručena prestižna nagrada, Foto: Facebook / Festival des Arts

U društvu Boba Dilana, Dejvida Bouvija, Erika Kleptona, Emira Kusturice, Biljane Srbljanović i drugih poznatih ličnosti iz sveta umetnosti, koji su nagrađeni Ordenom Francuske, našao se Nemanja Radulović, virtuoz na violoni rodom iz Niša. Prestižno priznanje dodeljuje njihovo Ministarstvo kulture, za značajan doprinos umetnosti i kulturi.

Violinista je tako postao Vitez umetnosti i književnosti, objavljeno je na zvaničnoj strani francuskog Ministarstva kulture. Njemu je nagradu uručila Mari Žan Sinz na Festivalu umetnosti u Francuskoj.

Inače, Orden Francuske se dodeljuje već 60 godina umetnicima iz celog sveta koji su uticali da se obogati kulturno nasleđe Francuske. Tako su se među nagrađenima sa prostora Balkana dosad našli poznati reditelji Emir Kusturica, Goran Marković i Aleksandar Petrović, dramska spisateljica Biljana Srbljanović, glumica Mirjana Karanović.

Nagradu koju je sada dobio Nišlija Nemanja Radulović, dobile su i svetske muzičke i filmske zvezde: Šon Koneri, Odri Hepbern, Bob Dilan, Dejvid Bouvi, Leonardo Di Kaprio, Brus Vilis, Erik Klepton, Šakira i drugi.

Nemanja Radulović se oporavio posle pada, održao koncert u Helsinkiju

nemanja radulović fbOrden Francuske, prestižna francuska nagrada, ima tri kategorije: Komandant – medaljon koji se nosi na ogrtaču i godišnje može da je dobije najviše 20 umetnika; Službenik – medaljon koji se nosi na vrpci na levoj strani, a može biti nagrađeno najviše 60 umetnika; i Vitez – medaljon koji se nosi na traci na levoj strani, a koji dobija 200 umetnika godišnje.

Radulović je pre tri godine na godišnjoj dodeli nagrada klasične muzike u Francuskoj izabran za najboljeg solo instrumentalistu. Na istoj ceremoniji je pre više od deset godina pobedio u kategoriji “Internacionalno otkriće godine”.
Nemanja Radulović je rođen u Nišu, stidirao je u Beogradu i na Nacionalnom konzervatorijumu za muziku u Parizu. A, u Francuskoj živi i radi već godinama.

E. A. / Izvor: Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde