11. Demofest: Nele Karajlić i “Goblini” zatvaraju festival

0
118

Poznat je kompletan program 11. Demofesta, koji će se održati od 19. do 21. jula na prostoru tvrđave Kastel u Banjaluci.

11. demofest U revijalnom programu treće, završene večeri 11. Demofesta, u subotu, 21. jula, nastupiće dr Nele Karajlić i “Goblini”, kao i prošlogodišnji pobednici najvećeg regionalnog festivala demo bendova grupa “Slonz”. Navedeni izvođači se pridružuju imenima koja će zasvirati na prve dve festivalske večeri. Podsetimo, u četvrtak, 19. jula, nastupiće Magnifico i “The Serbian Army Orchestra”, kao i “Dječaci” i “Wolfram”. Druge večeri, u petak, 20. jula nastupiće Darko Rundek sa svojom “Ekipom”, Marko Louis i “Tyger Lamb”.

11. Demofest: Poznata imena 30 takmičarskih demo bendova

demofest kzšNa konferenciji za novinare, gde je predstavljen program ovogodišnjeg Demofesta bili su prisutni i neki od izvođača revijalnog dela. Tako su se okupljenim predstavnicima medijima obratili Magnifico, Marko Louis i Vladislav Kokotović, basista grupe “Goblini”.
Magnifico na Demofest dolazi sa “The Serbian Army Orchestra”. U Banjaluci će prvi put nastupiti sa ovim sastavom.

11. demofest
Foto: Promo

– Jako mi je drago zbog tog nastupa, jer se od poslednje turneje nisam video sa njima, eto, ima već dve godine. Opet ćemo se sastati, a to će očigledno biti početak nove saradnje, jer ćemo svirati još koncerata po regionu i šire. Naš nastup je veliki zadatak za produkciju. Kompletna ekipa broji preko 50 ljudi, i nadam se da će posetioci Demofesta uživati. Jer, mi na bini sigurno hoćemo! – kazao je slovenački muzičar.

Belgrade Beer Fest 2018: Veliki povratak na muzičku scenu dr Neleta Karajlića
demofest kzš
Marko Louis, Foto: Promo

Marko Louis će ove godine učestvovati na nekoliko festivala. Kako je kazao, za banjalučki festival je emotivno vezan.
– Na Demofestu sam 2010. godine nastupao kao takmičar, a evo ove godine sam u revijalnom programu. Deliću binu sa velikim umetnicima, ali i sa novim snagama, demo bendovima, od kojih ću se sigurno napuniti pozitivnom energijom. Zaista brojim dane do nastupa – rekao je Marko.

„Solunska 28“, novi roman Neleta Karajlića
demofest kzš
Magnifico i Brankica Janković, Foto: Promo

Vladislav Kokotović iz “Goblina” je naveo da su i ranije postojali nekakvi pregovori za nastup na Demofestu, koji su sada uspešno realizovani.
– Takođe, ovo je prilika da se obratimo mnogo većem broju ljudi nego što smo ranije imali, bar kada su nastupi u Banjaluci u pitanju. Izuzetno je važan segment nastupa demo bendova, jer to zaista mnogo znači mlađim ljudima koji tek počinju da se bave muzikom. Posebno kada je u pitanju ovako dobro organizovan festival – naglasio je Vladislav.

Ovogodišnji Demofest održaće se pod generalnim pokroviteljstvom Nektar piva, powered by m:tel i podrškom kompanije Huawei.
Novinarima se obratila i Brankica Janković, direktorka Demofesta, koja se osvrnula na nešto drugačiji koncept festivala.

Leo fon Punkerstein (Goblini): Kada bes pretočiš u zdravu energiju
demofest kzš
Vladislav Kokotović iz “Goblina”, Foto: Promo

– Što se tiče programa Demofesta, dobili smo dosta upita zašto ove godine nema inostranih izvođača, već nastupaju isključivo regionalni muzičari. Mislim da je to logično, jer smo prošle godine tokom nastupa demo bendova imali posetu veću od 5.000 ljudi. A, što nam daje za pravo da mi budemo oni koji će promovisati našu regionalnu muzičku scenu. U tom smislu se želimo pomalo vratiti i korenima, da mi budemo festival neke, da kažem, ex-YU scene, bilo da se radi o demo bendovima ili grupama koje već imaju svoju publiku i poznati su na ovom prostoru – izjavila je Jankovićeva.

MAGNIFICO: Postao sam lični kompozitor Dragana Bjelogrlića

Podsećamo, najbolji demo bend ovogodišnjeg Demofest biće nagrađen profesionalnim snimanjem i produkcijom albuma u iznosu od 3.500 evra. Vicešampion će osvojiti binsku opremu u vrednosti 2.000 evra. A, trećeplasirani sastav će za binsku opremu dobiti 1.000 evra. I ove godine Demofest uručuje nagradu “Plavi bas” za najboljeg basistu Demofesta.

bend Slonz aktuelni pobjednici Demofesta
“Slonz aktuelni pobjednici Demofesta

Takođe, predstavnici beogradskog SAE instituta će boraviti na Demofestu. Tom prilikom odabraće i nagraditi jedan demo bend. Naime, odabranom bendu će SAE pokloniti određen broj sati za snimanje u muzičkom studiju instituta, a odabranu grupu će snimati studenti ove ustanove.

Rundek i „Ekipa“ održali sjajne svirke u Kragujevcu i Novom Sadu

Ovogodišnji žiri koji će na Demofestu ocenjivati najbolje demo sastave regiona čine: Mirela Priselac Remi (Elemental); Darko Rundek; Zdenko Franjić (izdavačka kuća Slušaj najglasnije); Igor Lazić Niggor (ex Monteniggers); Nikola Pejaković Kolja; i Brankica Janković, direktorka Demofesta.
Ulaz na sve večeri Demofesta će biti besplatan do 21h, a posle ovog perioda cena ulaznice iznosiće 5 KM.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde