Multimedijalni viteški spektakl: Nedelja viteštva i Vitez fest na Kalemegdanu

0
295

Vitez fest ove godine održaće se 31. marta i 1. aprila, a prethodi mu Nedelja viteštva od 26. do 30. aprila.

Vitez festMultimedijalni viteški spektakl, Vitez fest, održava se na veliki praznik dece – Vrbicu/Cveti na Beogradskoj tvrđavi. Pod sloganom “Klinci i klinceze, postanite prinčevi i princeze!” manifestacija oživljava modernu interaktivnu bajku. Kreirajući jedinstveni doživljaj za decu i turiste, na inovativan i edukativan način povezuje bajkovito vreme vitezova i moderno doba, Beogradsku tvrđavu despota Stefana i Kamelot kralja Artura, viteške turnire i kompjuterske igrice, srednjevekovne haljine i visoku modu, teatar i multimedijalne instalacije, dvorsku muziku i tehno, kovani mač i hologram, Srbiju i svet.

Holivudski glumac Stiven Sigal postao srpski Zlatni Vitez
Vitez fest
Foto: Vitez fest

– Etika i estetika, plemenitost i lepota su ključni ciljevi i uzori kojima teži Nj. K. V. kneginja Linda Karađorđević i svi birani saradnici Kraljevskog reda vitezova, vraćajući vascelom svetu, a i našem potomstvu, najbolju sliku viteške Srbije Sv. despota Stefana Lazarevića, ktitora Beograda i slave Kraljevskog reda vitezova. Na početku XXI veka, “Srpski Vitez” je brend koji ima snagu i zaleđinu da ponese Srbiju na viši nivo, kao što to čine dvorci na Loari za Francusku, samuraji za Japan. Tako realizacijom i razvijanjem Vitez festa, Beograd postaje Grad vitezova, dece i radosti.
– navodi se na sajtu Vitez festa.

Vitez fest
Foto: Vitez fest

Iz godine u godinu, Vitez fest napreduje i proširuje se novim programima. A, sa ciljem da preraste u veliki, međunarodni, kulturno-turistički događaj i brendira Beograd kao Viteški grad, a Srbiju kao Vitešku zemlju.

Nemanja Radulović postao francuski vitez

Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović najavio je 15. Vitez fest, rekavši da se Beograd ponosi svojim viteškim nasleđem, kao i da se ovom manifestacijom grad vraća u slavnu prošlost. Na konferenciji za novinare koja je održana u Starom dvoru, Mladenović je izrazio zadovoljstvo što se, kao i tokom poslednjih 15 godina, održava manifestacija Vitez fest.

Vitez fest
Sa konferencije za novinare u Starom dvoru, zamenik gradonačelnika Andrija Mladenović i organizatori manifestacije, Foto: Beoinfo

– Dugujemo veliku zahvalnost Kraljevskom redu vitezova koji ulaže ogroman trud da bi se ova tradicionalna manifestacija održala. Na veliko zadovoljstvo Beograđana, a posebno dece, ponovo najavljujemo ovu manifestaciju koja će se održati na Lazarevu subotu i Cvete. Vitez fest će i ove godine biti veoma sadržajan, sa brojim programima namenjenim svim uzrastima. Važno je istaći da nas ova manifestacija vraća u slavne dane naše prošlosti kada je Beograd bio viteški grad despota Stefana Lazarevića. On je Beograd postavio za prestonicu početkom XV veka, a kao vladar i proslavljeni vitez tog vremena predstavljao je vitešku Evropu u pravom smislu te reči – rekao je Mladenović.

PREDRAG MIKI MANOJLOVIĆ: Gluma je više od života
Vitez fest
Foto: Vitez fest

On je dodao da se Beograd ponosi svojim viteškim nasleđem i naglasio da se ovom manifestacijom vraćamo u slavnu prošlost.
– Na ovaj način podsećamo nove generacije na sve ono što je vredno u našoj istoriji i tradiciji. Vraćamo se ujedno i važnim običajima koje smo u savremeno doba možda malo i potisnuli, što naravno ne bi trebalo da činimo. Važnost ovog događaja je takva da Beograd stavlja na spisak gradova koji neguju vitešku tradiciju. Beograd na ovaj način ističe i svoju istoriju kojom može da se ponosi – naglasio je zamenik gradonačelnika.

„Srpski junaci srednjeg veka“ od 30. novembra na RTS-u
Vitez fest
Foto: Vitez fest

Prema njegovim rečima, Vitez fest je veoma složena manifestacija sa obiljem programa i teško je posebno ukazati na bilo koji deo, ali se obraćanje deci i uvođenje najmlađih u čitavu “priču” ipak donekle izdvaja.
– To je izuzetno važno, jer su deca najbrojniji posetioci ove manifestacije tokom poslednjih godina. Pozivam sve Beograđane, naročito roditelje, da nam se pridruže na Kalemegdanu na Lazarevu subotu i Cvete. JP “Beogradska tvrđava” će širom otvoriti vrata Kalemegdana i siguran sam da nas očekuje zaista prelep ambijent i dobra zabava – poručio je Mladenović.

U Holu RTS-a izložba „Nemanjići – rađanje kraljevine“
Vitez fest
Foto: Vitez fest

Marija Mijić iz JP “Beogradska tvrđava” istakla je da se Vitez fest petu godinu zaredom održava na Beogradskoj tvrđavi.
– Na to smo veoma ponosni. Vitez fest iz godine u godinu raste. I polako postaje turistička atrakcija koja će u budućnosti sigurno privlačiti veliki broj turista u Beograd. Kraljevski red vitezova se trudi da nas vrati u vreme despota Stefana Lazarevića. I sigurno je da bolji prostor za tako nešto ne postoji od Kalemegdanske tvrđave – rekla je Marija Mijić.

ANDREJ PIPOVIĆ: Ponosan sam na ulogu Rastka Nemanjića
Vitez fest
Foto: Vitez fest

Predsednik Upravnog odbora i jedan od osnivača Kraljevskog reda vitezova Hadži Zoran Dušanov Mrđenović je izrazio zadovoljstvo što će Beograđani i ove godine imati priliku da posete Vitez fest. Rekao je da će manifestaciji ovoga puta prethoditi Nedelja viteštva, od 26. do 30. aprila.
– Očekuju nas, između ostalog, predavanja eminentnih arheologa, istoričara, kao i prikazivanje filmova sa viteškom tematikom. Imaćemo Vitez grad podeljen u dva dela, viteške veštine i resavsku školu. A, tu će biti i “Vitez scena”, “Vitez akademija” i “Vitez pres” – rekao je Hadži Zoran Dušanov Mrđenović.

Vitez fest
Foto: Vitez fest

E. A. Izvor: Vitez fest, Beoinfo

 

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde