9. Noć istraživača u Beogradu: Naučna avantura za sve uzraste

0
91

Evropska noć istraživača pretvoriće 28. i 29. septembra srpsku prestonicu u grad nauke koji će odisati istraživačkim duhom i radoznalošću, uz neizbežne osmehe i oduševljenja svim onim što nauka sa sobom nosi.

9. Noć istraživača u Beogradu: Naučna avantura za sve uzraste
Foto: Noć istraživača

Objedinjeni pod sloganom “Istražuj kroz noć, u znanju je moć” na desetak gradskih lokacija naučnici iz cele zemlje potrudiće se da nauku približe posetiocima. Istraživački proces će prikazati u svom punom sjaju, ali će i da pozovu sve da kroz brojne izazove otkriju na koje to načine nauka oblikuje svet oko nas. Biće to naučna avantura za sve uzraste.

I ove godine svi sadržaji u okviru Evropske noći istraživača su besplatni. Zainteresovani će u istraživanje najlepših naučnih večeri moći da se upuste u petak, 28. septembra, od 17h do ponoći, kao i u subotu, 29. septembra, od 16h do 20h.

9. Noć istraživača u Srbiji: Istražuj kroz noć, u znanju je moć
9. Noć istraživača u Beogradu: Naučna avantura za sve uzraste
Foto: Noć istraživača

Naučni lov na blago počeće u Biblioteci grada Beograda. Tu će mališani kroz istraživačke zadatke biti upućeni do sledećih lokacija i konačnog cilja gde ih, uz stečeno znanje i uspomene, čeka posebna nagrada. Oni koje od ovakvog istraživanja grada više privlači putovanje planetom, moći će pak da se zapute na put oko sveta u svega šezdeset minuta!

Tržni centar “Big Fashion” samo za Evropsku noć istraživača postaje pravo naučno igralište sa desetinama naučnih priča, izazova i zadataka prilagođenih kako najmlađim, tako i starijim zaljubljenicima u nauku. Pridružujući se proslavi Evropske godine kulturne baštine, ljubitelji arheologije imaće priliku da istraže Lepenski vir i učestvuju u #zaviriuvir izazovu…  ili da otkriju tajne neverovatnih antičkih mozaika… Istražujući vezu čoveka i sveta koji nas okružuje, biće preispitani naši odnosi prema životinjama i biljkama uz važne lekcije koje smo od njih naučili kroz vekove.

Naučni centar Fenomen: Deset novih fenomena čekaju buduće naučnike
9. Noć istraživača u Beogradu: Naučna avantura za sve uzraste
Foto: Noć istraživača

Centar za promociju nauke u svom Naučnom klubu otkriće tajne beogradske prošlosti uz pomoć starih fotografija i UV svetlosti. Na ovoj radionici oživeće davno zaboravljena zdanja i priče koje su bile sastavni deo daleko poznatog šarma srpske prestonice. Muzej Vuka i Dositeja ovom prilikom postaje Etno ćoše. Tu će se preplitati etnologija i antropologija, stari zanati i veštine… Oni najspretniji moći će sami da istkaju svoj suvenir koji će ih sećati na ovo naučno druženje.

S druge strane, u Francuskom institutu biće otvoreno Evropsko ćoše. Ovde će zainteresovane dočekivati mladi srpski naučnici čiji su projekti finansirani od strane Evropske unije. Oni će uz razgovor približiti posetiocima svoje radove i načine na koji su povezani sa svojim evropskim kolegama. Najznatiželjniji moći će da otkriju i kako to izgleda privatni život ovih naučnika, daleko od laboratorijskih prostorija i naučnih instituta.

Više od 15.000 posetilaca u Noći istraživača u Beogradu
9. Noć istraživača u Beogradu: Naučna avantura za sve uzraste
Foto: Noć istraživača

Fakultet za fizičku hemiju otvara vrata svoje eksplozivne laboratorije. U njima će tokom Evropske noći istraživača zasvetliti komadi grafita, praviće se plazma nalik onoj koja ispunjava beskrajni prostor između planeta i zvezda, a uz šarene balone i sapunicu biće objašnjeno kako se to penom stiže do zdravlja. Ljubitelji matematičkih izazova, igrica i mozgalica u Pedagoškom muzeju moći će da reše ceo vek stare matematičke zadatke koje su njihovi vršnjaci radili na časovima računa, preteči današnje nastave iz matematike.

Prvi put ove godine Evropska noć istraživača održaće se i u subotu. Za beogradsku publiku pripremljena je Velika naučna avantura koja će trajati od 16 do 20 časova. Na ovom uzbudljivom naučnom putovanju najmlađi posetioci moći će da zavire u učionicu budućnosti; spasu svet od neznanja kroz nekoliko naučnih izazova; ili da se pozabave crtanjem onako kako im DNK to savetuje. Oni malo stariji naučiće kako da se oslobode stresa uz pomoć nauke, ali i kako da reše popularne medicinske ili pak tajnovite kriminalističke misterije.

Viminacium: Atraktivni Avantura park i jedinstven Legionarski poligon
9. Noć istraživača u Srbiji: Istražuj kroz noć, u znanju je moć
Foto: Noć istraživača

Tokom obe večeri od 17h na liniji EKO 1 saobraćaće i naučni autobus. Za vožnju ovim jedinstvenim prevoznim sredstvom karta neće biti potrebna. Putnici će prisutnim istraživačima moći da postave najneobičnija naučna pitanja, da ćaskaju o naučnim istraživanjima i nedoumicama, pretvarajući autobus u najveći putujući eksperiment u gradu.

U susret ovoj velikoj naučnoj zabavi, Beograđane i njihove goste tokom predstojećeg vikenda, 22. i 23. septembra, očekuje nekoliko naučnih druženja. Tako će Veliki naučni šou biti održan u “Big Fashion” tržnom centru (subota 16-20h); zabavni naučni eksperimenti i radionice dočekaće posetioce tržnog centra “Ušće” (subota i nedelja 11-14h); veselo uz malu dozu nauke biće i u Kombank dvorani gde će naučnici dočekivati posetioce (subota 18-20h; nedelja 12-14h).

Magično i okovano ledom: Održano prvo venčanje na Antarktiku
9. Noć istraživača u Beogradu: Naučna avantura za sve uzraste
Foto: Noć istraživača

Evropska noć istraživača, koja se održava u više od dvadeset gradova u Srbiji, finansirana je iz programa “HORIZON 2020”. On predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma Marija Sklodovska-Kiri. Sva naučna dešavanja realizuju se kroz tri projekta.

PR

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde