Nišville 2019: Nastup Boba Geldofa za završnicu festivala

0
62

Proslavljeni irski muzičar, poznat i kao organizator jednog od najvećih koncerata u istoriji muzike “Live Aid” 1985, prvi put je svirao u Srbiji.

Nišville 2019: Nastup Boba Geldofa za završnicu festivala
Bob Gerldof na niškoj Tvrđavi, Foto: Nišville festival

Nastup Boba Geldofa bio je za završnicu Nišville 2019. Legendarni muzičar je u nedelju 11. avgusta, u Nišu priredio posetiocima na Tvrđavi pravu “irsku žurku”. Publika ga je dočekala ovacijama, a onda je i zaigrala uz taktove živopisnih irskih songova. Geldof je pevao i svirao gitaru, a u jednom trenutku je zasvirao i usnu harmoniku. Uoči koncerta on se obratio mnogobrojnim novinarskim ekipama i strpljivo više od pola sata odgovarao na pitanja, iako je prvobitno bila zakazana desetominutna konferencija za novinare. Geldof se na početku čak i izvinio novinarima zbog dvočasovnog kašnjenja, jer je njegov avion kasnio sa poletanjem iz Francuske duže od jedan sat.

Nišville Jazz Theatre 2019: Najbolja predstava “Ćerka”, najbolje korišćena muzika u predstavi “Žene iz Troje”

– Vredelo je sve to kašnjenje, jer nikada ne bih bio u gradu kao što je Niš da se ne bavim ovom poslom. Čuo sam za Nišville festival, jer su mi pre nekoliko godina u Štutgartu stalno pričali o njemu, i to lepe stvari. Prihvatio sam poziv da dođem. Sa 15 godina sam počeo da se bavim muzikom i odrastao sam vrišteći kao dečak sa “Rolingstonsima”! – rekao je Geldof i najavio novi album sa svojim nekadašnjim bendom “Boomtown Rats”.

Nišville movie summit 2019: Smotru otvara film o Pavarotiju

Od 1986, kada je počela njegova solo karijera, Geldof se bavio tradicionalnom irskom muzikom, ali kaže da “ne može da zamisli ništa gore od fuzije irske i džez muzike”. Voli džez kao “Pink Floyd”, ali mu je teško da to prizna.
– Irska muzika je veoma stara i elegantna, ali primitivna, a džez je, čak i u svojoj najprimitivnijoj formi, veoma elegantna muzika. Obećavam da ću večeras napraviti pravu irsku žurku za zatvaranje ovog festivala – najavio je Bob Geldof, a nekoliko sati kasnije i ispunio dato obećanje. On je vrelo letnje veče dodatno užario svojom svirkom.

Nišville Jazz festival najbolji festivalski brend u Srbiji 2018. godine

Završno veče Nišville festivala, inače je otvorio “AJS Quartet” (AL), posle njih su nastupili “Acoustic Version” (BUL); pa Ratko Zjača i bend “Nocturnal Four” (CRO/NL/ITA/SLO/SLV); kao i “Kenny Werner Quartet” sa poznatim džez muzičarima – bubnjar Peter Erskine, kontrabasista Johannes Weidenmuller i saksofonista Dave Liebman. A, posle nastupa Boba Geldofa, pred publiku je izašao i “Vlatko Stefanovski Trio”. Čuveni makedonski virtuoz na gitari je uz zvuke etno-roka, “spustio zavesu” ovogodišnjeg jubilarnog festivala.

Nišville 2019: Svetska premijera “Kenny Werner Quarteta”

Na 20 bina ove godine nastupilo je više od hiljadu muzičara iz svih delova sveta.
– Pre nekoliko godina na Nišville festivalu je svirala Džos Stoun. Mi smo je sreli na jednom drugom festivalu, pa je rekla da je Srbija prelepa zemlja. Zato smo poželeli da sviramo u Nišu i drago nam je što smo ovde! – izjavila je američka levoruka gitaristkinja Malina Moye.

Nišville 2019: Jo Mersa Marley otkazao dolazak u Niš – iz tehničkih razloga

– U istočnoj Evropi ne poznajem niti jedan bolji festival od ovoga. Od organizacije, preko imena koja su svirala, do atmosfere – moji utisci su fenomenalni! – istakao je gitarista Ratko Zjača iz Hrvatske.
Najveće zvezde ove godine pored Boba Geldofa bili su Seun Kuti, koji je doneo magiju afrobeat muzike, zatim trubač Christian Scott, kao i legendarni saksofonista Maceo Parker.

Nišville 2018 oborio rekorde: Nikad više džezera i publike

– Tri benda umetničkog i tri fjužon koncepta je idealno za sve festivale otvorenog tipa, a pogotovo za ovakav kao što je naš sa dve glavne bine. Mislim da muzičari baš vole taj koncept da ne moraju da čekaju sat vremena da nastupe – objasnio je Ivan Blagojević, direktor Nišville festivala.

Jubilarni 25. Nišville Jazz festival ostaće upamćen po do sada najboljem izboru muzičara iz oblasti klasičnog džeza, kao i po velikoj posećenosti i najvećem broju besplatnih pratećih programa. Inače, za svih 10 dana, koliko su trajali ukupno i prateći i glavni program, festival je ove godine posetilo više od 250.000 ljudi.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde