Nastavak serije o Nemanjićima polovinom februara

0
346

Posle prve emitovane epizode dugo očekivane i najavljivane serije “Nemanjići – rađanje kraljevine” na RTS, gledaoci, kao i kritičari, imali su sijaset kritika. Ipak, sve je najviše zanimalo kada će moći da pogledaju naredne epizode, pošto serija nije u programskoj šemi Javnog servisa u januaru.

nemanjići nastavak polovinom februara
Scena iz serije, Foto: RTS

Nastavak serije o Nemanjićima emitovaće se od polovine februara! A, posle prve epizode, kako piše “Blic”, jedan od osnovnih utisaka posle prve epizode je da smo gledali najskuplju emisiju školskog ili naučno-obrazovnog programa u istoriji Radio-televizije Srbije?! A, nikako dramsku seriju.Serija o Nemanjićima nije epska fantazija kao „Igra prestola“

mladen nelević nemanjići rts
Mladen Nelević u seriji tumači lik Stefana Nemanje, Foto: RTS

Možda i zbog toga što je krenula odmah posle Bjelogrlićeve moderne vizije Beograda dvadesetih, ili zato što su gledaoci navikli na visoko stilizovane strane produkcije, tek prva epizoda serije “Nemanjići – rađanje kraljevine”, po scenariju Gordana Mihića i u režiji Marka Marinkovića, bila je hladan tuš za većinu onih koji su željno iščekivali da prvi put vide televizijsku dramatizaciju Nemanjića i njihovog doba.

Filmski i TV kritičar Ivan Karl navodi loše aspekte serije, ali vidi i neke dobre.
– Digla se velika buka i deluje kao da je serija dočekana na nož. Mislim da, pre svega, treba smiriti strasti i sačekati narednu epizodu. Sa produkcione strane izgleda veoma dobro. Tu ističem scenografiju, kostime i specijalne efekte. Rediteljski postupak je trebalo da bude drugačiji, jer sve recentne istorijske serije poput “Tjudorovih”, “Igre prestola” i “Vikinga”, imaju tenziju i dinamiku. Glumce ne treba napadati, jer oni rade sa tekstom koji dobiju i po uputstvima reditelja. Scenario je možda mogao da prođe još koju ruku pisanja, ali stvarne domete “Nemanjića” će biti moguće proceniti nakon treće ili četvrte epizode! – ističe nekadašnji urednik filmskog programa RTS Karl.

Premijera: Počinje emitovanje serije „Nemanjići – rađanje kraljevine“

gordan mihić printskrin rts
Scenarista Gordan Mihić, Foto: Printskrin RTS

On kritikuje izbor termina emitovanja serije, kao i činjenicu da ćemo nastavak gledati tek od polovine februara.
– Ono što je moj prvi utisak, jeste greška u programiranju, sa pozicioniranjem uvodne epizode serije kompleksnog istorijskog žanra nacionalne tematike u novogodišnje veče, kada objektivno cela zemlja staje, a koncentracija gledališta, posebno za tu specifičnu vrstu igranog sadržaja, realno ne postoji. Jer, čak se i Dnevnik 2 gleda sa pola pažnje. Posebno ako iza serije sledi višečasovni zabavno-muzički maraton na svim televizijama. Na tu grešku se nehotice nadovezuje još jedna. A, to je da sledeća epizoda ne ide za sedam dana dok je sve sveže, već, koliko čujem, tek u februaru.

U seriji o Nemanjićima glumi i Zafir Hadžimanov

marko marinković reditelj nemanjići
Reditelj Marko Marinković, Foto: Printskrin RTS

– Tako će se neminovno reprizirati prva epizoda. A, koja, ako je već izazvala slabe ili oprečne reakcije, može, nažalost, još gore da prođe u sledećem emitovanju. Ako su “Nemanjići” već morali da idu za Novu godinu, onda je termin 1. januar u 20 časova bio podesniji. Ali samo ukoliko su preostale epizode spremne za nedelje koje slede. Forma pretpremijere je zastarela. Imala je smisla pre 30 godina u bioskopskom repertoaru. Ali ne danas u vreme interneta i brze televizije, kada konzumenti traže sve i odmah – zaključuje Karl za “Blic”.

Reditelj serije Marko Marinković (“Ona voli Zvezdu”, “Moj rođak sa sela”) ne misli tako.
– Možda i nije loše da bude na početku burnih reakcija da bi skrenule pažnju – kaže Marinković. On naglaša da postoje velika predrasuda kod svih nas, te da je i sam promenio stav o Nemanjićima tokom rada na ovom projektu.

MLADEN NELEVIĆ: Vinograd me vraća u život

Mladen Nelević i Jelena Gavrilović Nemanjići RTS
Mladen Nelević i Jelena Gavrilović, Foto: Printskrin RTS

– Svaki segment smo dobro proučavali i imali stručne konsultante i istoričare. To je savremen tekst iz pera našeg velikog majstora Gordana Mihića. Nikada nije u stilskom smislu bilo reči da treba arhaično prikazivati likove i događaje iz tog vremena zbog toga što je takva vrsta rekonstrukcije skoro nemogućam jer zapravo i ne postoje podaci kakav bi to bio jezik. Mislim da bi to bilo i nemoguće za glumce – ističe Marinković, komentarišući kritike da se “u staroj Raškoj sigurno nije govorilo dorćolskim akcentom”.

Inače, scenario Gordana Mihića za seriju “Nemanjići – rađanje kraljevine” izabran je na anonimnom konkursu pod šifrom “Snovi”. Svojevremeno je u jednom intervjuu izjavio da se radi o projektu koji je počeo da piše pre 20 godina, da je trebalo i da ga režira, ali da tada nije bilo interesovanja za tu temu. Konkursna komisija koja je izabrala njegovo delo (ne znajući o kojem autoru je reč) radila je u sastavu: novinar Milan Vlajčić (predsednik); reditelj Goran Marković; Smilja Marjanović Dušanić, istoričar. Kako je 9. februara 2016. godine izvestio RTS, na konkurs je prispelo 12 scenarija.

Preminuo glumac Toma Kuruzović

Procenjuje se da je prva sezona sa 12 epizoda serije “Nemanjići – rađanje kraljevine” koštala oko 3,2 miliona evra. I, da je jedna epizoda izašla koliko i tri epizode “Senki nad Balkanom”. Kako je rekao Marinković, druga sezona je već spremna. Mihić je završio scenario i već se obavljaju pripreme za početak snimanja.

E. A. Izvor: Blic

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde