Nastava za osnovce na RTS 3, za učenike srednjih škola na RTS Planeti

0
338

Učenje na daljinu u osnovnim i srednjim školama počinje sutra, 17. marta.

Nastava za osnovce na RTS 3, za učenike srednjih škola na RTS Planeti
Foto: RTS

Nastava na RTS 3 programu za sve osnovce biće realizovana od 8 do 18h radnim danom i subotom. Planirano je emitovanje 17 nastavnih jedinica – srpski i matematika za sve razrede, a đacima će biti dostupna predavanja i iz drugih predmeta na osnovu planiranog fonda časova Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.
Ukoliko učenici nisu u mogućnosti da prate predavanja na RTS 3 programu, to mogu učiniti na internet platformi RTS Planeta.

Zbog koronavirusa u Srbiji proglašeno vanredno stanje

Za učenike srednjih škola nastavne jedinice i teme biće dostupne na platformi RTS Planeta. Obaveza srednje škole je da na svom sajtu postavi baner sa svim linkovima na kojima se može pristupiti lekcijama i platformama za učenje.
Kako je navedeno u uputstvu školama, u slučaju da internet nije dostupan svim učenicima, obaveza je direktora i odeljenskih starešina da raspored časova koji će biti emitovan na RTS-u 3 redovno objavljuju na mestu koje je direktno dostupno učenicima i roditeljima.
Mesta na kojima može biti istaknut raspored su – ulaz škole, spoljašnja oglasna tabla.

Svi emitovani časovi biće dostupni na platformi RTS Planeta. Mogu se naknadno i više puta pregledati, istog ili narednog dana. Operateri neće naplaćivati protok i prenos podataka za navedene edukativne sadržaje.

SBB otključava dodatne kanale zbog teške situacije

Ukazuje se na potrebu da, osim sadržaja koji će biti emitovan na RTS 3 i RTS Planeti, nastavnici osnovnih i srednjih škola da koriste dostupne digitalne udžbenike i sadržaje na način koji omogućava učenje na daljinu.
Odgovorni su nastavnici i direktor škole.

Nastavnici su u obavezi da u elektronski dnevnik evidentiraju sve realizovane TV časove i druge nastavne realizovane putem drugih vidova komunikacije. časovi će biti emitovani na RTS 3, prema rasporedu po razredima koji će dan pre emitovanja biti dostupni na sajtu Ministarstva prosvete.
Dodatne informacije u vezi da učenjem na daljinu, kao vidom podrške nastavi, roditelji mogu dobiti pozivom na broj telefona 011/735 05 57.

Dečje predstave uživo na internetu preko društvenih mreža

RTS Planeta je dostupna na internet adresi rtsplaneta.rs. Da biste pristupili sadržajima preko mobilnog telefona potrebno je da instalirate besplatnu aplikaciju koja je dostupna u Google prodavnici (app store). Sledeći korak je registracija koja može biti preko vašeg Facebook profila ili preko e-mail adrese.
Kada dođete na Planetu, odmah ćete ugledati odeljak “Moja škola”– nalazi se na naslovnoj strani na webu i u kategoriji “Moja škola” u glavnom meniju.
Časove možete pratiti kada želite, gde želite, možete da ih pauzirate, nastavite ili ponovo pogledate.

Takođe, nastavu možete pratiti i na RTS 3 programu koji je dostupan na RTS Planeti, prema rasporedu časova koji vam je dostupan u Programskoj šemi (na sajtu RTS-a, RTS 3).
Ako ste na neki čas zakasnili ili ste ga propustili, a želite da ga pogledate na RTS 3 kanalu, to možete učiniti u naredna 72 sata.

Afera “nestale bebe”: Serija “Kalup” od 21. marta na RTS-u

Raspored časova za 17. mart OVDE.

U pripremi je i nastava za gimnazijalce i učenike srednjih stručnih škola.
– Naši najmlađi gledaoci najviše vremena provode na internetu, pa će im nastava preko RTS Planete biti sigurno zanimljiva. Imaće svoje lekcije uvek uz sebe, na svom mobilnom telefonu, a moći će da ih prate i na računaru. Pored gradiva predviđenog za svoj uzrast, imaće mogućnost da pogledaju i šta drugi razredi uče; da obnove zaboravljeno gradivo; i možda nauče nešto novo, što nije u njihovom redovnom nastavnom programu – kaže Tatjana Ćitić, pomoćnica izvršnog direktora za razvoj RTS-a.

– On-line učenje je novi oblik saznavanja kod nas, ali već prisutan izvan naših granica. Mi smo upoznati sa principima funkcionisanja takvog modela učenja i imali smo nameru da ih primenimo i u našim programima. Ova novonastala situacija nas je samo ubrzala i doprinela tome da sa reči pređemo na dela. RTS je angažovao sve svoje kadrovske i tehničke kapacitete i započeo pionirski posao. Izazov je veliki, iskustvo neprocenljivo. Cilj je da na najbolji način našim najmalađim gledaocima pokažemo da je znanje jedina istinska moć! – ističe Nevena Mladenović Blagojević, odgovorna urednica Redakcije školskog programa.

E. A. / Izvor: RTS

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde