Narodno pozorošte: Opera Petra Konjovića “Koštana” posle 60 godina premijerno izvedena

0
250

Postavljanje ovog bisera domaće opereske baštine na scenu pokazalo se kao pun repertoarski pogodak.

Narodno pozorošte: Opera Petra Konjovića "Koštana" posle 60 godina premijerno izvedena

Opera Petra Konjovića “Koštana”, prema istoimenoj dramskoj priči Borisava Stankovića, pod dirgentskom upravom Ane Zorane Brajović, i u režiji Juga Radivojevića, premijerno je izvedena 14. juna na Velikoj sceni. Na taj način, posle 60 godina od poslednje izvedbe, jedna od najpopularnijih domaćih opera ponovo je postala sastavni deo redovnog repertora Narodnog pozorišta.

Narodno pozorište: Premijera Konjovićeve opere “Koštana” 14. juna
Narodno pozorošte: Opera Petra Konjovića "Koštana"

U priči koja se dešava u epohi, u novoj modernoj postavci su na suptilan način uključeni i brehtovski elementi. Naslovnu ulogu, vatrene i lepe Cigančice Koštane, koja će zauvek ostati simbol čežnje, lepote, sete, požude, nedosanjanog, žala za mladošću, ali i provokacije koja u čoveku izaziva gnev, srdžbu, zlobu, mržnju… pevala je sopran Mina Gligorić. U roli bogatog trgovca i posednika Hadži Tome nastupio je bas Nenad Jakovljević; njegovu suprugu Katu tumačila je mecosopran Nataša Jović Trivić; a njihovu decu Stojana i Stanu – tenor Dejan Maksimović i sopran Biljana Jovanović. Tenor Darko Đorđević pevao je ulogu predsednika opštine Arse; njegova kćerka Vaska bila je mecosopran Nataša Rašić; a brat Mitke bariton Miodrag D. Jovanović; Grkljana, Koštaninog oca, tumačio je bariton Milan Obradović; dok je rolu njene mati, Salče, dočarala mecosopran Aleksandra Angelov.

Operaria – prvi operski festival od 14. do 21. juna u Novom Sadu
Narodno pozorošte: Opera Petra Konjovića "Koštana" posle 60 godina premijerno izvedena

U ovom veoma kompleksnom delu, sa zahtevnim instrumentalnim i pevačkim deonicanma, uloge su ostvarili i Vuk Radonjić (Marko); Dubravka Filipović (Magda); Katarina Radovanović (Sofka); Isidora Stevanović (Koca); Mihailo Otašević (Prvi građanin/ Alil); Nikola Mikić (Drugi građanin); Miloš Milojević (Treći građanin); Mihailo Šljivić (Policajac); glumac Dimitrije Ilić (Asan); i solistkinja Baleta Olga Olćan kao Koštanin Alter ego. U predstavi su učestvovali Orkestar, Hor, Balet i Operski studio “Borislav Popović” Narodnog pozorišta u Beogradu.

Koncertmajstor je bila Vesna Janssens, a šef Hora Đorđe Stanković. Scenografi su Miraš Vuksanović i Jasna Saramandić; kostime je uradila Katarina Grčić Nikolić; a koreografiju Vladimir Logunov. Asistent dirigenta je Dijana Cvetković, a pomoćnik reditelja Ana Grigorović.

Opera na vodi 2019: Muzički spektakl 14. septembra na Sava Promenadi
Narodno pozorošte: Opera Petra Konjovića "Koštana"

Ovo je peta postavka te čuvene srpske opere u Narodnom pozorištu koja je, svojevremeno, izvođena na svim scenama nekadašnje Jugoslavije, ali i na nekim evropskim. Konjovićeva “Koštana” je lirski ustreptala dramska poema neiživljene ljubavne strasti u kojoj je lokalni kolorit vranjskog ambijenta dat u jarkim bojama stilizovane narodne popevke i u široko razvijenim živopisnim narodnim igrama. A, žeđ za životom i žaljenje za mladošću, propušteno kroz psihu balkanskog čoveka i označeno kao “sevdah” i “žal za mladost” dobilo izvanredno suptilan i psihološki nijansiran muzički izraz. I danas se, posle više od osam decenija posle prvog prikazivanja u Narodnom pozorištu u Beogradu, kada je ocenjeno da je to “datum u našoj kulturnoj istoriji”, smatra vrhuncem u razvoju srpske opere.

Premijerno izvedeno “Labudovo jezero” u koreografiji i režiji Kostjukova
Narodno pozorošte: Opera Petra Konjovića "Koštana" posle 60 godina premijerno izvedena

Postavljenje ovog bisera domaće opereske baštine, posle 60 godina od poslednje premijere (19. oktobar 1959. godine), sudeći po reakcijama publike u prepunoj sali – pun je pogodak. Na kraju predstave posetioci nisu štedeli dlanove za sve aktere. Ispratili su ih petnaestominutnim burnim aplauzom i uzvicima “bravo”.

Prva repriza biće održana dan kasnije, 15. juna.

E. A. / Foto: Narodno pozorište u Beogradu

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde