Snima se dokumentarni serijal “Narodno pozorište u 10 činova”

0
254

Narodno pozorište u Beogradu 2018. godine proslavlja 150 godina postojanja. Od skromnih početaka do evropskih uzleta, Narodno pozorište je bilo i ostalo matična kuća pozorišne umetnosti.

Narodno pozorište u Beogradu
Foto: Narodno pozorište u Beogradu

Kulturno-umetnički program RTS-a priprema dokumentarni serijal “Narodno pozorište u 10 činova”. Radi se prema scenariju Tamare Baračkov, a u režiji Milivoja Miška Milojevića i imaće 10 epizoda. Kroz sudbine zanimljivih ličnosti iz bogate istorije Narodnog pozorišta, RTS će ispričati zanimljive priče o glumcima, operskim pevačima, baletskim igračima, piscima, upravnicima, rediteljima, kostimografima, scenografima, koreografima, dirigentima, muzičarima, scenskim majstorima i publici nacionalnog teatra.

Narodno pozorište u Beogradu obeležilo 149. godina postojanja

Narodno pozorište u 10 činova Nebojša Bradić, autor serijala, Foto: Printskrin RTS
Nebojša Bradić, autor serijala, Foto: Printskrin RTS

Serijal ima dokumentarnu formu sa igranim rekonstrukcijama i koristi dokumentaciju Muzeja pozorišne umetnosti; Muzeja Narodnog pozorišta u Beogradu; Jugoslovenske kinoteke; Filmskih novosti; Arhiva RTS-a; Muzikološkog instituta SANU… U ovoj istoriji ponovnog otkrivanja i inovacije, a povodom 150 godina Narodnog pozorišta, RTS je odabrao 10 različitih fenomena.

Primadona Milka Stojanović ponovo uvrštena među 100 najboljih muzičara sveta
Nebojša Dugalić na snimanju serijala Narodno pozorište u 10 činova, Foto Printskrin RTS
Nebojša Dugalić kao istraživač serijala “Narodno pozorište u 10 činova”, Foto: Printskrin RTS

– To nisu neophodno najznačajniji glumci, pisci, pevači ili baletski igrači. Svaka generacija, uostalom, veruje da su njeni glumci najbolji i najprirodniji u poređenju sa prethodnim. I više od toga, to su 10 momenata u našoj istoriji koji izražavaju važne promene u našoj kulturi i načinu na koji vidimo svet. Svaki čin je odabran da karakteriše epohu u kojoj se dešava. Zajedno, ovi činovi prave hroniku o promeni reputacije Narodnog pozorišta – navodi kreator serijala, urednik kulturno-umetničkog programa Radio-televizije Srbije Nebojša Bradić. Ta reputacija je i dalje u procesu i konstruiše se i danas. Možemo samo da pretpostavimo šta će buduće generacije činiti sa time, ističe Bradić.

Publika i žiri saglasni: Predstava „Ivanov“ najbolja na festivalu u Užicu

Narodno pozorište u 10 činova, Reditelj Milivoje Miško Milojević, Foto Printskrin RTS
Reditelj Milivoje Miško Milojević, Foto: Printskrin RTS

Jedna od epizoda se zove “Prvakinje”. Kroz tragične sudbine Vele Nigrinove i Zorke Todosić, ispitaće se pozicija glumica u tradicionalnoj, patrijarharnoj sredini na početku XX veka. Uloge su poverene Dušanki Stojanović Glid (Zorka Todosić), Neli Mihailović (Vela Nigrinova), Bojanu Krivokapiću (Anutun Gustav Matoš) i Nebojši Dugaliću, kao svojevrsnom istraživaču koji teži da otkrije priče o događajima i ličnostima koji čine duh ovog pozorišta. Inače, on će televizijsku publiku, voditi kroz ceo serijal.

Nagrada „Raša Plaović“ Olgi Odanović

RTS snima se Narodno pozoroište u 10 činova
Na snimanju serijala “Narodno pozoroište u 10 činova”, Foto: Printskrin RTS

Početak emitovanja serijala biće najesen 2018. godine. Producenti serijala su Aleksandar Janković i Nevena Stanojlović, dok je direktor fotografije Milan Grbić. Scenograf je Mira Andrejević, kostimograf Suzana Gligorijević, a kompozitor Božidar Obradinović.

Foto: Narodno pozorište u Beogradu
Foto: Narodno pozorište u Beogradu

E.A. / Izvor: RTS, Narodno pozorište u Beogradu

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde