Narodno pozorište: Premijera predstave “Kaligula” 5. februara

0
129
Narodno pozorište: Premijera predstave "Kaligula" 5. februara

Posle predstava “Heda Gabler”, “Bizarno” i “Ričard Treći”, Snežana Trišić je režirala i četvrti put u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Premijera predstave “Kaligula” u njenoj režiji najavljena je za sredu, 5. februar, na Velikoj sceni Nacionalnog teatra. “Kaligula” je jedan od najpoznatijih komada slavnog francuskog pisca, filozofa i novinara, nobelovca Albera Kamija. Za adaptaciju i dramaturški rad bio je zadužen Milan Marković Matis. Snežana Trišić je naslovnu ulogu poverila Igoru Đorđeviću.

Goreti vatrom Apolonovom: Nacionalni teatar proslavio 151. rođendan

U podeli su i Sena Đorović (Cezonija); Miloš Đorđević (Helikon); Bojan Žirović (Hereja); Nemanja Stamatović (Scipion); Petar Božović (Mereja); Dimitrije Ilić (Senekt); Vladan Gajović (Oktavije); Zoran Ćosić (Lepid); Bojan Krivokapić (Mucije); i Sanja Marković (Mucijeva žena).

Scenografiju je uradio Darko Nedeljković, a kostime Marina Medenica. U autorskom timu su i Irena Popović Dragović (kompozitor); Isidora Stanišić (scenski pokret); i Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor). Producenti su Nemanja Konstantinović i Miloš Golubović.

27. Vršačka pozorišna jesen: Žiriju najbolja predstava “Zločin i kazna”, publici “Nečista krv”
Narodno pozorište: Premijera predstave "Kaligula" 5. februara
Igor Đorđević tumači naslovnu ulogu u predstavi “Kaligula”

Rediteljka Trišić je ocenila da Gaj Julije Cezar Germanikus, jedan od najstrašnijih i najkontraverznijih rimskih imperatora, u Kamijevoj drami dovodi apsurd ustrojstva sveta do kraja.
– Kaligula priznaje i prihvata logiku apsurda kao jedinu moguću i istinitu. Ne pristaje da je potčini prizemnim interesnim potrebama politike i društvenih konvencija. Politički prevrat u drami otvara pitanja o položaju čoveka i smislu života, o mogućnosti pobune, pojmu slobode, značaju visoke umetnosti i kulture u konceptima i ograničenjima savremenog sveta – istakla je Snežana Trišić.

Glumcu Nenadu Jezdiću Nagrada “Raša Plaović” za sezonu 2018/19
Narodno pozorište: Premijera predstave "Kaligula" 5. februara
Petru Božoviću poverena je uloga Mereja

“Kaligula” je do sada samo jednom premijerno izveden u Narodnom pozorištu u Beogradu. Bilo je to 11. maja 1979. u režiji Petra Šarčevića. Igrali su tada Predrag Miki Manojlović; Olivera Marković; Pavle Minčić; Mihajlo Viktorović; Bogdan Diklić; Predrag Tasovac; Branislav Jerinić…

U knjizi “Dramski pravci XX veka”, priznati srpski pisac i kritičar Slobodan Selenić, između ostalog, je napisao: “Nisu nikakvi psihološki razlozi doveli Kamijevog Kaligulu do stanja u kome čini grozote, već njegovo filozofsko uverenje da je u ovom apsurdnom svetu svaki postupak podjedanko apsurdan – i onaj koji poštuje norme građanske etike, i onaj koji na ubistvo gleda kao na legitiman čin koji ne traži opravdanje i razloge”.

E. A. / Foto: Narodno pozorište u Beogradu


POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde