Narodno pozorište: Počele probe predstave “Livada puna tame”

0
146

Novi komad jedne od najznačajnijih umetnica mlađe generacije biće izveden u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Narodno pozorište: Počele probe predstave "Livada puna tame"
Anja Čuković, Milena Marković, Anastasia Mandić, Jovana Tomić, Nada Šargin, Gordana Perovski (suflerka) i Slobodan Beštić, Foto: Narodno pozorište u Beogradu

“Livada puna tame” je najnovije delo pesnikinje, dramske spisateljice i scenaristkinje Milene Marković pisano za izvođenje u nacionalnom teatru. Probe su počele sredinom septembra, a premijera je najavljena za novembar na Sceni “Raša Plaović”. Predstavu “Livada puna tame” režira Jovana Tomić, a u glumačkoj podeli su Slobodan Beštić, Anastasia Anja Mandić i Nada Šargin. Dramaturg je Dimitrije Kokanov, a u autorskoj ekipi su i Selena Orb (kostimografkinja); Jasmina Holbus (scenografkinja); Luka Mejdžor (kompozitor); Maja Kalafatić (scenski pokret); Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor); i Anja Čuković (asistentkinja rediteljke).

Održan multimedijalni spektakl “Pozorište na Trgu – portal ka vekovima”
Narodno pozorište: Počele probe predstave "Livada puna tame"
Čitajuće probe počele su sredinom septembra, Foto: narodno pozorište u Beogradu

Milena Marković je rođena 1974. godine u Zemunu. Diplomirala je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti 1998. godine u Beogradu. Pored knjiga poezije, napisala je nekoliko drama koje su sa velikim uspehom izvođene na domaćim i međunarodnim scenama – “Paviljoni – kuda idem, odakle dolazim i šta ima za večeru”; “Šine”; “Brod za lutke”; “Nahod Simeon”; “Šuma blista”; “Žica”; “Zmajeubice”. Dobitnica je specijalne nagrade u Beču za najbolje drame sa eks-YU prostora; dve nagrade Sterijinog pozorja za najbolji tekst (Nahod Simeon 2007; Brod za lutke 2009); nagrade za dramsko stvaralaštvo “Borislav Mihajlović Mihiz” 2005; nagrade “Todor Manojlović” 2009… Za knjigu “3 drame” dobila je nagradu “Miloš Crnjanski” 2007.
Milena Marković napisala je i scenarija za igrane filmove “Sutra ujutru”; “Beli, beli svet”; “Otadžbina”; kao i za dokumentarac “Rudarska opera”. Milena je 2016. na 44. FEST-u, dobila nagradu za najbolji scenario za film “Otadžbina”.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde