Narodno pozorište u Beogradu obeležilo 149. godina postojanja

0
325

Narodno pozorište Beograd obeležilo je 22. novembra svoj dan dodelom nagrada i uveče premijerom Mocartove opere “Don Đovani” pod dirigentskom palicom Marka Boemija, u režiji Alberta Triole.

Narodno pozorište Beograd nagrađeniSvečanim programom na Velikoj sceni, u okviru kojeg su dodeljena godišnja priznanja za umetničke i radne rezultate, Narodno pozorište u Beogradu proslavilo je 149. godina postojanja. Program proslave, u režiji Ivane Dragutinović Maričić, započeo je projekcijom dokumentarnog filma, autora Petra Antonovića. U njemu je slikom dočarano sve ono što je na umetničkom planu urađeno u proteklih godinu dana.

Publika i žiri saglasni: Predstava „Ivanov“ najbolja na festivalu u Užicu

Kao i svake godine, u okviru programa koji su ovaj put vodili glumci Vjera Mujović i Nenad Stojmenović, prezentovan je i mali podsetnik vezan za najbitnija dešavanja u prethodnoj sezoni. A u njoj je, pored predstava sa redovnog repertoara i brojnih gostovanja, izvedeno sedam premijera. U periodu između dva Dana pozorišta, predstave Narodnog pozorišta učestvovale su na više domaćih i inostranih festivala, na kojima su osvojene brojne nagrade. Takođe, u prethodnih godinu dana obeleženo je i nekoliko jubileja: opera “Boemi” i drame “Zli dusi”, “Bela kafa” i “Dama s kamelijama” izvedene su 50-ti put, dok je “Velika drama” proslavila 15 godina od premijere.

Premijera Mocartovog „Don Đovanija“ na Dan Narodnog pozorišta, 22. novembra
olga odanović nagrada rasa plaović 149. god postojanja narodno pozorište beograd
Nagrada “Raša Plaović u rukama Olge Odanović

Narodno pozorište je i u prethodnoj sezoni nastavilo da neguje saradnju sa domaćim i inostranim teatrima – u Operi i Baletu gostovali su brojni renomirani umetnici iz inostranstva. Ni Muzej Narodnog pozorišta nije zaostajao sa aktivnostima. Pored redovnih programa, organizovane su četiri samostalne izložbe.

Nažalost, period od prošlog Dana pozorišta biće upamćen i po tome što su nas zauvek napustili neki njeni članovi (solistkinja Baleta Zoja Begoli; prvakinja Opere Dobrila Bogošević; glumac Mihailo Badža Pleskonjić; dugogodišnji umetnički direktor Filharmonije mladih “Borislav Pašćan” Danica Tomković; dirigent Aleksandar S. Vujić; reditelj Dejan Miladinović; primabalerina Višnja Đorđević…).

Preminula primabalerina Višnja Ðorđević

Program je, potom, nastavljen obraćanjem upravnika Dejana Savića. On je, između ostalog, istakao da je Narodno pozorište između dva Dana pozorišta ostvarilo veoma zapažene rezultate na koje “svako od nas može da bude ponosan”. Savić je podržao izgradnju nove koncertne dvorane na Ušću. Jer, to vodi i ostvarenju njihovog cilja da umesto Staklenca na Trgu Republike bude podignuta nova zgrada Nacionalnog teatra. A, što će, uveren je, u narednom periodu biti jedan od prioriteta i države i grada. Takođe, osvrnuo se i na rekonstrukciju Đumurkane, prve pozorišne zgrade u Srbiji, koja danas kao takva ne postoji, ali postoje njeni temelji.

„Gospođa ministarka“ otvara 149. sezonu Narodnog pozorišta

Narodno pozorište Beograd 149. godina postojanja
Upravnik Savić je primio zahvalnicu i ikonu Svetog Jovana Krstitelja

– Imamo snažnu podršku i mislim da će to u narednom periodu biti jedan od prioriteta i ove države i Grada Beograda. A, samim tim i naš prioritet. Mislim da Kuća, kao što je Narodno pozorište, treba da dobije još jednu scenu. Neće to biti scena samo za operu i balet, to će biti dvorana u kojoj će se igrati i dramske predstave – rekao je Savić.

On je podsetio da će Kuća, u narednom periodu, obeležiti dva veoma značajna jubileja – 150 godina od osnivanja, kao i 100 godina od osnivanja Opere Narodnog pozorišta.
– Želimo da predstavimo ono najbolje što imamo, da premijerno izvodimo dela domaćih autora i potvrdimo svoje važno i dominantno mesto u srpskoj kulturi. Verujem da će to biti period kojeg ćemo se kasnije veoma rado sećati – poručio je upravnik Narodnog pozorišta.

Nagrada „Raša Plaović“ Olgi Odanović

U nastavku svečanosti, Udruženje obolelih od Parkinsonove bolesti, u saradnji sa Neurološkom klinikom, dodelilo je Narodnom pozorištu – Zahvalnicu i ikonu Svetog Jovana Krstitelja. U okviru svečanosti, upravnik je dodelio i tri srebrnjaka Narodnog pozorišta. Uručeni su solistkinjama Baleta Paši Musić i Mariji Vještici Stojaković, te prvakinji Opere Nataša Jović Trivić. Plaketu povodom značajnih aktivnosti u radu Narodnog pozorišta dobili su prvakinja Drame Olga Odanović i Hotel “Metropol”.

Olgi Odanović uručena nagrada „Žanka Stokić“

natasa ninković narodno pozorište beograd 149. god postojanja
Nataša Ninković je među nagrađenima za najbolja individualna premijerna umetnička ostvarenja u okviru repertoara Narodnog pozorišta

Po odluci Upravnog odbora, Nagrade Narodnog pozorišta za najbolja individualna premijerna umetnička ostvarenja u okviru repertoara Narodnog pozorišta, dobili su prvaci Drame Olga Odanović; Dušanka Glid Stojanović; Nataša Ninković i Igor Đorđević; solistkinja Opere Dubravka Filipović; i prvak Opere Nenad Jakovljević. Nagrade za izuzetno značajan ukupni radni doprinos dobili su urednik WEB sajta Mikojan Bezbradica; i koordinator poslova produkcije Milorad Jovanović. Nagrada Narodnog pozorišta u Beogradu za najbolju predstavu u okviru repertoara Narodnog pozorišta pripala je operi “Đani Skiki”, Đakoma Pučinija, u režiji Ane Grigorović.

Počele probe pete postavke predstave „Ožalošćena porodica“ u Narodnom pozorištu

Krunu svečanosti, kao i svake godine, predstavljala je dodela Nagrade “Raša Plaović”, za najbolje glumačko ostvarenje na beogradskim scenama između dva Dana pozorišta. Ove godine je dobila Olga Odanović za uloge Matrjone u predstavi “Carstvo mraka”, u režiji Igora Vuka Torbice; i Majke Jugovića u predstavi “Carstvo nebesko” u režiji Jerneja Lorencija. Odanović je kazala da joj ovo priznanje, koje je dobila od svoje matične Kuće, veoma mnogo znači.

iz opere đani skiki narodno pozorište beograd
Iz opere “Đani Skiki”, koja je proglašena za najbolju predstavu u sezoni 2016/2017

– Mislim da je Narodno pozorište u poslednje dve godine napravilo, odgovorno tvrdim, podvig što se tiče repertoara zahvaljujući našem direktoru Željku Hubaču. On je doveo tako izvanredne reditelje, odabrao takve divne tekstove i na taj način omogućio, i nama glumcima, da dobijemo ovako kompleksne i složene zadatke. Ne samo u ovim predstavama za koje sam nagrađena, nego i u ostalim – rekla je Olga Odanović. A, prisutni su je  pozdravili burnim aplauzom. Ona se zahvalila svim kolegama sa kojima je do sada igrala i ocenila da “nijedan glumac bez dobrog partnera na sceni, ne može da napravi ništa”.

JADRANKA JOVANOVIĆ: Vreme diva je prošlo

Dan Narodnog pozorišta 22. novembar, ustanovljen je 1968. godine, prilikom obeležavanja stogodišnjice Nacionalnog teatra. Naime, tog datuma, po novom kalendaru, pre 148. godina (1868) održana je prva predstava novoosnovanog Narodnog pozorišta – “Đurađ Branković” Karolja Obernjaka u gostionici “Kod engleske kraljice”. Prva predstava u novoj zgradi, “Posmrtna slava kneza Mihaila” Đorđa Maletića izvedena je 30. oktobra 1869. godine.

E. A. / Foto: Narodno pozorište Beograd

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde