Narodno pozorište: Premijerno izvedena “Nečista krv” u režiji Milana Neškovića

0
473

Još jedna premijera na Velikoj sceni Narodnog pozorišta ispraćena je ovacijama.

Narodno pozorište: Premijerno izvedena "Nečista krv" u režiji Milana Neškovića

Predstava “Nečista krv”, prema motivima romana Borisava Stankovića, u dramatizaciji Maje Todorović i režiji Milana Neškovića, premijerno je izvedena 12. aprila. Novo čitanje tog vrelog i bujnog, a ipak tako sumornog Stankovićevog sveta, sa fokusom na položaj žene i pitanje slobode u jednoj zatvorenoj sredini, naišlo je na veoma dobar prijem kod publike u prepunoj sali koja nije štedela dlanove da kompletan ansambl, na kraju predstave, isprati višeminutnim burnim aplauzom i ovacijama.

Predstavljena knjiga “Narodno pozorište u 10 činova”

Gordu i strastvenu Sofku, koja se inati sa svojom sudbinom, tumačila je Jovana Stojiljković. Njenog oca – efendi Mitu, koji ju je zbog novca izdao i prodao kao stvar, igrao je Nebojša Dugalić. Lik gazda Marka, bogatog seljaka koji u sebi nosi neiživljenost i promašenost života, dočarao je Nenad Jezdić. A, Tomčeta, Markov sina i Sofkinog muža tumačio je Pavle Jerinić.

Narodno pozorište: Premijerno izvedena "Nečista krv" u režiji Milana Neškovića

U ovoj veoma snažnoj priči o ljubavi i njenim raznim vidovima, ali i o tome kako je ljubav nestala između ljudi, uloge su ostvarili i Nataša Ninković (Todora, Sofkina majka); Dušanka Stojanović Glid (Stana, Markova žena); Zlatija Ocokoljić Ivanović (Stoja, Todorina sestra); Ljiljana Blagojević (Magda, sluškinja); Radmila Živković (Simka, “kupačica”); Tanasije Uzunović (Arsa, Markov sluga); Nikola Vujović (Vanko, sluga mutavac); Stefan Kalezić (Mali Tomča); i Nebojša Babić (Operski pevač).

Hana Selimović odbila da primi nagradu Narodnog pozorišta

U predstavi nema folklornih elemenata, niti jezika starog Vranja, ali ima svevremene priče ne samo o ljubavi, nego i o strasti, čežnji i patnji, kako ličnoj, tako i porodičnoj. Svi junaci su zadržali karakteristike koje su imali i kod Bore Stankovića, ali im je dat i “savremeni dodir” kroz govor i situacije u kojima se nalaze. Sofka je ostala žena koja je svesna sebe, svoje lepote i porekla; Marko je ostao bogataš koji može da priušti sebi da kupi mladu ženu; Mita je čovek koji je propao u tranziciji… Naravno, sve je to nešto što postoji i danas, samo u malo drugačijem obliku u odnosu na vreme u koje je Stanković smestio svoj roman.

Narodno pozorište: Premijerno izvedena "Nečista krv" u režiji Milana Neškovića

Dramaturg je Molina Udovički Fotez; scenografiju je kreirala Vesna Popović; kostime Marina Vukasović Medenica; kompozitorka je Anja Đorđević; a koreografkinja Andreja Kulešević. Prva repriza “Nečiste krvi” zakazana je za 21. april.

Povratak Petra Božovića u Narodno pozorište posle dve i po decenije

Iste večeri, uoči premijere, u foajeu Druge galerije, otvorena je izložba “Nečista krv i Koštana na sceni Narodnog pozorišta”. Autori su Dragan Stevović i Dragica Gaćeša. Izložba, koju publika može da pogleda do kraja juna, obuhvata brojne fotografije i kast liste iz pomenutih predstava. Inače, ovo je tek treća postavka “Nečiste krvi” na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, na kojoj je i praizvedena, 23. februara 1933. godine, u režiji Josipa Kulundžića i scenografiji Stanislava Beložanskog. U podeli su bili Nadežda Riznić (Sofka); Dobrica Milutinović (Efendi Mita); Teodora Arsenović (Todora, Sofkina majka); Dušan Radenković (Gazda Marko); Roksanda Beković (Stana, Markova žena)…

Narodno pozorište: Premijerno izvedena "Nečista krv" u režiji Milana Neškovića
Nela Mihailović dobitnik Nagrade “Raša Plaović”

Naredna premijera održana je 5. decembra 1975. godine u režiji Gradimira Mirkovića. Na Velikoj sceni, u scenografiji Miomira Denića, kostimima Božane Jovanović i na muziku Vojislava Vokija Kostića, uloge su ostvarili Vera Čukić (Sofka); Milan Puzić (Efendi Mita); Ksenija Jovanović (Todora, Sofkina majka); Branislav Jerinić (Gazda Marko); Mira Bobić (Stana, Markova žena); Predrag Miki Manojlović (Tomča, Markov sin, Sofkin muž)… U međuvremenu, 15. juna 2008. godine, takođe na Velikoj sceni, premijerno je izveden i balet “Nečista krv”. Koreograf Lidija Pilipenko, koja je napisala i libreto, uradila je predstavu prema više dela Borisava Stankovića.

Narodno pozorište: Premijerno izvedena "Nečista krv" u režiji Milana Neškovića

Foto: Narodno pozorište u Beogradu

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde