Narodno pozorište u Beogradu: Koncert povodom jubileja Radmile Smiljanić

0
354

Srpska operska primadona i nekadašnja prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu obeležava pola veka umetničkog rada.

radmila smiljanić
Foto: Narodno pozorište u Beogradu

Koncert povodom proslave 50 godina umetničkog i 25 godina pedagoškog rada profesorke Radmile Smiljanić biće održan u subotu 3. marta na Velikoj sceni Nacionalnog teatra. U okviru programa, uz Orkestar Opere Narodnog pozorišta, pod dirigentskom upravom Dejana Savića, nastupiće nekadašnji učenici profesorke Smiljanić – Snežana Savičić Sekulić; Milijana Nikolić; Dejan Maksimović; Nikola Mijailović; Aleksandra Stamenković; Sava Vemić; Mihailo Šljivić; Marijana Šovran; Branislava Podrumac; Dunja Simić; Iva Mrvoš; Violeta Srećković; i Aleksa Vasić.

Snima se dokumentarni serijal „Narodno pozorište u 10 činova“

Radmila Smiljanić i Marijana Šovran
Radmila Smiljanić i Marijana Šovran, Foto: Printskrin YouTube

Primadona Smiljanić, sopran, rođena je u Banjaluci. Nižu muzičku školu završila je u rodnom gradu, a zatim upisuje i srednju muzičku školu koju će kasnije završiti u Beogradu, u klasi profesorke Biserke Cvejić. Muzičku akademiju u Ljubljani, upisala je 1959. u klasi profesora Julija Beteta. Posle njegove smrti, odlučila je da studije nastavi u Sarajevu, gde je kasnije, 1965. i diplomirala u klasi profesorke Brune Špilar. Diplomirala je sa predstavom Jakova Gotovca “Ero s onoga svijeta”. A, zahvaljujući izvanrednom tumačenju Đule, dobila je trogodišnji angažman u Sarajevskoj operi.

Narodno pozorište: Obeležavanje 150. sezone uz premijere domaćih autora

Ta uloga “uvodi” je u prvi sopranski fah, a potom slede još zahtevnije role – Leonora u Verdijevom Trubaduru; Toska u istoimenoj operi Đakoma Pučinija; i svakako Katarina Izmajlova u istoimenoj operi Dmitrija Šostakoviča. O toj ulozi, kritičar slovenačkog “Dela” Danilo Švara je napisao da je Smiljanićeva “svojim lepim, punim visinama, sigurno postavljenim glasom koji će se vremenom razvijati, svoju ulogu pevački donela tako da je možemo lako ubrojiti među naše najbolje pevačice”.

JADRANKA JOVANOVIĆ: Vreme diva je prošlo

radmila smiljanić
Foto: RTS

Već 1967. dirigent Oskar Danon pozvao je Radmilu Smiljanić da sa ekipom beogradskih solista na gostovanju u Barseloni tumači partiju Fatamorgane u operi Sergeja Prokofjeva “Zaljubljen u tri narandže” i ulogu Lize u “Pikovoj dami”. Posle ovog gostovanja usledio je poziv iz Narodnog pozorišta u Beogradu i debi 3. marta 1968. godine u ulozi Leonore, u Verdijevom “Trubaduru”. Nedugo posle toga, 1. septembra iste godine, usledio je i stalni angažman u Narodnom pozorištu u Beogradu.

radmila smiljanić
Foto: Narodno pozorište u Beogradu

Prema njenom mišljenju, ukazanu šansu je “iskoristila na najbolji mogući način”. Ali, istakla je, da je imala određenu dozu sreće da peva velike uloge, jer su tadašnje velike zvezde Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, pre svih Milka Stojanović i Radmila Bakočević, veoma često nastupale u inostranstvu.

Američki učenici otpevali i odsvirali „Tamo daleko“

Pored glasovnih mogućnosti i besprekorne tehnike, njenu karijeru obeležile su i vrhunske glumačke kreacije. Glavne uloge tumačila je i u “Aidi” (Aida); “Otelu” (Dezdemona); “Balu pod maskama” (Amelija); “Boemima” (Mimi); “Turandotu” (Liu); “Madam Baterflaj” (Ćo Ćo San); “Don Đovaniju” (Dona Ana); “Figarovoj ženidbi” (Grofica); “Evgeniju Onjeginu” (Tatjana); “Letećem Holanđaninu” (Senta)… Nastupala je sa velikanima operske scene kao što su Mario del Monako; Plasido Domingo; Miroslav Čangalović; Hoze Kareras; Đuzepe di Stefano; Biserka Cvejić; Marta Medl…

Radila je i kao profesor, najpre na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, a potom, u statusu docenta, na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde