Narodno pozorište: Kompletna ženska podela predstave “San letnje noći”

0
298

Prva premijera u novoj sezoni Narodnog pozorišta u Beogradu odigraće se 8. oktobra.

Narodno pozorište: Kompletna ženska podela predstave "San letnje noći"

Tada će na Velikoj sceni biti izvedena predstava “San letnje noći Projekat Šekspir”, po delu Vilijama Šekspira, u režiji Kokana Mladenovića. Posle pauze duže od dve decenije, jedna od najlepših komedija u svetskoj dramskoj literaturi ponovo će postati deo redovnog dramskog repertoara Nacionalnog teatra.
Novu postavku čuvenog komada, koji je Šekspir napisao između 1590. i 1596. godine, Kokan Mladenović je uradio sa 16 glumica. Kompletna ženska podela. Uloge tumače: Radmila Živković; Lidija Pletl; Aleksandra Nikolić; Dušanka Stojanović Glid; Ivana Žigon; Marija Vicković; Danijela Ugrenović; Vanja Ejdus; Vanja Milačić; Milena Đorđević; Ivana Šćepanović; Bojana Bambić; Jovana Belović; Sanja Marković; Isidora Simijonović; i Nina Nešković.

Glumici Suzani Lukić uručena Nagrada “Petar Banićević”

Iz začarane šume, mesta razotkrivanja hirovitosti ljudske prirode, nestalnosti ljubavnih osećanja, raskalašenosti i nesputanosti, gde se varka i čarolija isprepliću s finom psihologijom, reditelj je radnju izmestio u jedan ženski zatvor.
– Valjda ne postoji veći kontrast koji se da zamisliti od prostora zatvora, kao prostora svake vrste neslobode, i Šekspirovog “Sna letnje noći” koji je jedan od komada koji upravo slavi slobodu, ljubav, maštu, lepotu… – objašnjava Mladenović za “Pozorišne novine”.

– Taj konflikt, tog beskrajnog polja slobode i tog prostora sputane slobode, kakav je zatvor, treba da da i mnogo poetičnog, ali i potpuno druge značaje nekim Šekspirovim scenama u odnosu na to kako su izvorno napisane. Kad dodamo da je to ženski zatvor, što znači da ne možemo, a da se ne dotaknemo i realnog odnosa prema ženama u današnjem društvu, mislim da će to biti jedno potpuno novo čitanje Šekspira koje u stvari vrlo, vrlo poštuje sam Šekspirov kontekst, ali ga i stavlja u potpuno nove okolnosti – smatra Mladenović.

Dramska umetnica Gorica Popović dobitnica Nagrade “Žanka Stokić”

– Hamlet kaže: “Ova zemlja je tamnica”. Mi nemamo razloga da se neidentifikujemo sa tom njegovom rečenicom. Prosto, zatvor jako intenzivira i karaktere i odnose među njima. U datim okolnostima, Šekspir postaje jedan lakmus koji čita ne samo sve odnose unutar zatvorskog kruga, nego generalno i sve društvene odnose i ustrojstvo sveta u kome živimo, na način na koji živimo – kaže Kokan.

Upitan da li će predstava ostati u okvirima izvornog žanra, otkriva da će “mnogo toga iz ovog teksta otići u pravcu satiričnog, pa čak i groteksnog”.
– Ta vrsta radosne komedije, uglavnom će biti u onim delovima gde zatvorenice, kao osobe nevične glumi i teatru, pokušavaju da naprave jedan naivni i lepi svet. Ali, napominjem, kontekst u kome se one nalaze i pričaju priču nije nimalo smešan. Samim tim se otvaraju mogućnosti za neke druge žanrove, mada ja iskreno ne verujem ni u kakvo pozorište čistih žanrova. Mislim da je u veku u kome živimo, kao i današnjem teatru, ta žanrovska podela odavno prevaziđena.

63. Sterijino pozorje: Trijumf predstave “Jami distrikt”

Dodaje i da mu je bilo veoma inspirativno da predstavu uradi sa kompletno ženskom podelom.
– Mislim da taj dodatak ženske psihologije, na izvorni Šekspirov materijal, otvara mnogo više psiholoških nijansi, nego što bi to bilo u slučaju kad bi imali isključivo mušku podelu.
Dramaturzi su Dimitrije Kokanov i Željko Hubač; kostimografkinja Bojana Nikitović; scenografkinja Marija Kalabić; kompozitorka Irena Popović; dok je za scenski pokret bila zadužena Andrea Kulešević.

Ovo će u Narodnom pozorištu biti šesta dramska postavka “Sna letnje noći”. Premijere su održane 4. aprila 1910. (režija Milorad Gavrilović); 26. marta 1912. (Sava Todorović); 25. juna 1920. (Aleksandar Vereščagin); 11. septembra 1931. (Jurij Ljvovič Rakitin); i 26. septembra 1997. godine (Nikita Milivojević).
Na sceni Narodnog pozorišta, u adaptaciji Lučijana Joneskua, u režiji i koreografiji Mihaele Atanasiu, bila je postavljena i baletska predstava “San letnje noći”, a premijera je održana 10. decembra 1987.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde