Narodno pozorište: Izvedena predstava “Derviš i smrt” povodom 10 godina od premijere

0
157

Značajan jubilej predstave postavljene prema istoimenom romanu Meše Selimovića.

Narodno pozorište: Izvedena predstava "Derviš i smrt" povodom 10 godina od premijere

Deset godina od premijere, u petak 28. decembra na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu izvedena je drama “Derviš i smrt”. Predstava je rađena po dramatizaciji Borislava Mihajlovića Mihiza, u adaptaciji i režiji Egona Savina.

Svečanom akademijom Narodno pozorište u Beogradu proslavilo 150 godina postojanja

Bilo je to 122. izvođenje ovog kultnog komada od premijere održane 27. decembra 2008. Publika u prepunoj sali pozdravila je ovacijama i višeminutnim burnim aplauzom glumačku ekipu. A u njoj su bili Nikola Ristanovski (Ahmed Nurudin); Nenad Stojmenović (Mula Jusuf); Aleksandar Đurica (Begunac-nepoznati); Ljubomir Bandović (Hasan Dželebdžija); Nataša Ninković (Kadinica); Boris Pingović (Muselim); Zoran Ćosić (Uhoda); Slobodan Beštić (Kadija); Branko Jerinić (Hadži Sinanudin); Nebojša Kundačina (Tamničar); Tanasije Uzunović (Kara Zaim); Darko Tomović (Miralaj Osman Beg); Bojan Krivokapić (Sekretar); Marko Janketić (Mladić); Miloš Lalović (Derviš); i Dušan Milosavljević (Derviš, baletski igrač).

Predstavljena knjiga “Narodno pozorište u 10 činova”
Narodno pozorište: Izvedena predstava "Derviš i smrt" povodom 10 godina od premijere

U prethodnih 10 godina, na matičnoj sceni i brojnim gostovanjima u zemlji i inostranstvu predstavu je videlo blizu 50.000 gledalaca. Jubilarno stoto izvođenje održano je 3. juna 2015.
Radnja, za razliku od romana u kojem se dešava tokom perioda osmanlijske vladavine, u ovoj postavci odvija se u mnogo bližoj prošlosti. Reč je o pedesetim godinama prošlog veka, odnosno o vremenu kada je uhapšen i streljan Mešin brat Šefkija Selimović zbog nameštaja koji je uzeo iz “zaplenjene neprijateljske imovine” kako bi opremio svoj stan koji je u toku rata potpuno opljačkan.

Narodno pozorište: “Gospođa ministarka” izvedena 150. put
Narodno pozorište: Izvedena predstava "Derviš i smrt" povodom 10 godina od premijere

Upravo ta njegova besmislena smrt poslužila je Meši Selimoviću kao lajtmotiv da napiše priču o bratskoj odanosti i čovekovoj iluziji da je religijskom dogmom, u svetu sa represivim mehanizmom vlasti, moguće odbraniti istinu.

Izmeštanjem radnje u ne tako daleku prošlost, Savin je postavio jednu angažovanu, političku predstavu. Ona oštrim tonom priča o posleratnom periodu Brozove Jugoslavije u kojoj su, kao centralne figure, bitisali razni “partijski drugovi” koji su, zahvaljujući svojoj trenutnoj moći, bili u situaciji da olako odlučuju o životima pojedinca…

Narodno pozorište: Premijerno izveden “Balkanski špijun”, ansambl predstavu posvetio Predragu Ejdusu
Narodno pozorište: Izvedena predstava "Derviš i smrt" povodom 10 godina od premijere

– Izmestio sam radnju u nama bliži vremenski period zato što je totalitarizam te mlade Titove vlasti, pod pritiskom Istoka i Zapada, bio veoma sličan osmanlijskom totalitarizmu – objašnjava Egon Savin. On ističe da mu je ovaj komad bio veoma inspirativan za rad zato što sadrži mnogo slojeva.

Glumac Bojan Krivokapić dobitnik Nagrade “Petar Banićević”

– Sa jedne strane, Mešina priča je veoma životna, a s druge, u njoj postoji kompleksan, filozofski pogled na svet, odnosno razmišljanje o tome šta je čovek, kao jedinka, u savremenom svetu. Naravno, tu je prisutna i priča o palanci, o mentalitetu koji se ne menja od turskog vremena do danas. Sistem i vladaoci se menjaju, ali psihologija mase ostaje ista – smatra jedan od naših najboljih reditelja.

Narodno pozorište: Izvedena predstava "Derviš i smrt" povodom 10 godina od premijere
Nela Mihailović dobitnik Nagrade “Raša Plaović”

Osim publike, reči hvale za “Derviš i smrt” nisu štedeli ni kritičari. Komad je ovenčan sa dvadesetak prestižnih nagrada koje su dodeljene predstavi, reditelju Egonu Savinu, Ljubomiru Bandoviću, ali najviše tumaču naslovne uloge Nikoli Ristanovskom (“Raša Plaović”, “Sterijina nagrada za glumu”).

Glumcu Milošu Đorđeviću uručena Nagrada “Ljubinka Bobić”
Narodno pozorište: Izvedena predstava "Derviš i smrt" povodom 10 godina od premijere

Željko Jovanović je, između ostalog, ocenio da je ovo predstava “koja će ući u anale našeg teatra po svojoj preciznosti, rediteljskoj inventivnosti i glumačkim kreacijama, kao što je uloga Ahmeda Nurudina Nikole Ristanovskog”. Njegov kolega Vladimir Stamenković smatra da je “Derviš i smrt” izvanredan komad u kojem su “sve komponente – gluma, scenografija, osvetlenje, muzika – plodotvorno usaglašene”.

Foto: Narodno pozorište u Beogradu

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde