Napustila nas je Beba Selimović, kraljica sevdaha

0
135

Ugasila se još jedna blistava zvezda jugoslovenske muzičke scene.

Napustila nas je Beba Selimović, kraljica sevdaha

U Sarajevu je preminula Izeta Beba Selimović, kraljica sevdaha. Slovila je za pravu damu jugoslovenske estrade, imala je velike hitove, brojne koncerte, gostovanja u TV emisijama, na festivalima… Iako je pevačku karijeru odavno prekinula i nije nastupala, njene pesme će se još dugo slušati i pevati.

Bila je jedna od najboljih interpretatorki sevdalinki, čuvar tradicionalne narodne muzike.
– Na najčestitiji način je obogatila i sačuvala naše nematerijalno blago, a to je sevdalinka. Kao građanin kažem da je njen odlazak veliki gubitak na našoj kulturnoj sceni – rekao je za BiH medije Dževad Šabanagić, pevačicin suprug.

BEBA SELIMOVIĆ: Stavila tačku na pevačku karijeru

Beba Selimović je rođena 27. marta 1939. godine u Trebinju. Dve decenije bila je ekskluzivac scene u Beogradu. Ima dvojicu sinova, tri unuka, a i snaje su njen ponos. Iako je rođena Trebinjka, pevačica je sebe smatrala Sarajkom.

Pevačku karijeru je započela u Radio Sarajevu, i vrlo brzo je postala popularna. Mnogi su je nazivali dama sevdaha ili kraljica, zbog njenog ozbiljnog i časnog odnosa prema profesiji, kao i ponašanja na estradi. Karijeru je posvetila izvornoj sevdalinki, zadržala je njenu originalnost. Snimila je značajan broj arhivskih snimaka sevdalinki u Radio Sarajevu. Dobitnica je mnogih priznanja i povelja za muzički uspeh i pomoć u humanitarnim koncertima.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde