Najstariji elektronski medij na Balkanu: 94. rođendan Radio Beograda

0
287

Radio Beograd je među najstarijim elektronskim medijima u Evropi. Radio Pariz počeo je sa radom samo šest meseci ranije a istog dana kada i Radio Beograd prvi put se oglasio Radio Beč. Tek godinu dana kasnije nastali su Radio Moskva i Radio Tokio.

Radio_beograd
Radio Beograd, Foto: sr.wikipedia.org

Prvi elektronski medij na Balkanu, Radio Beograd, 1. oktobra 2018. navršava 94 godine postojanja. Ovo je značajan datum ne samo za Javnu medijsku ustanovu Radio Televiziju Srbije, čiji je Radio Beograd sastavni deo, već i za radiofoniju u Srbiji i Evropi.

Ana Sofrenović i Slobodan Beštić dobitnici Nagrade „Vitomir Bogić“

Na rođendanskoj svečanosti u ponedeljak, 1. oktobra u Kamenoj sali u Hilandarskoj 2, direktor Milan Nedić uručio je godišnje nagrade Radio Beograda. Priznanje “Zlatni mikrofon” za višegodišnji rad, stvaralaštvo i doprinos kvalitetu i slušanosti programa Radio Beograda ove godine dobili su muzički umetnik Predrag Živković Tozovac; novinarke i urednice Milena Lazović Šiškin i Dušanka Petrović; muzičar i voditelj Vladimir Janković Džet; i inženjer Slaviša Slijepčević. Uručene su i studentske nagrade “Neda Depolo” za kreativni doprinos radiofoniji. Prva nagrada pripala je Stefanu Filipoviću, druga Urošu Rankoviću i Mariji Šumarac, a trećenagrađena je Teodora Đurković.

Zlatni mikrofon za doajena narodne muzike Predraga Živkovića Tozovca

Radio Beograd ima izuzetno živopisnu istoriju, koja se u kontinuitetu ispisuje i danas a tokom minulih decenija izrastao je u nacionalnu medijsku i kulturnu ustanovu najvišeg ranga. Iz studija u Knez Mihailovoj ulici na broju 42, preko odašiljača u Rakovici, 19. septembra 1924. inženjeri Mihailo Simić i Dobrivoje Petković emitovali su “probni radio koncert”. Zbog velikog interesovanja, reemitovan je nedelju dana kasnije.

„Biti drugi“ – izložba povodom 60. godina Radio Beograda 2
Milan Nedić uručuje Tozovcu Zlatni mikrofon
Milan Nedić uručio je Tozovcu Zlatni mikrofon na koncertu na stadionu Tašmajdan, povodom obeležavanja 60. rođendana RTS-a, Foto: Printskrin RTS

Od 1. oktobra 1924. na talasu 1.650m utorkom, četvrtkom i subotom od 18,45 do 19,45 emitovan je program “Koncerti, berzanski izveštaji i ostale novosti”. U periodu od 1924. do 1929. radijski poslenici postepeno su ovladavali tehnikama prenosa i kreiranja programa. U nedelju, 24. marta 1929, iz prostorija na drugom spratu zdanja SANU, počelo je redovno emitovanje programa Radio Beograda. Program je najavila Jelena Bilbija Lapčević. Hor pevačkog društva “Obilić” otpevao je himnu, a glumci Narodnog pozorišta odigrali su prvu srpsku radio- dramu “Đakon Stefan i dva anđela”.

Odlazak TV ikone: Preminuo Kamenko Katić
Najstariji elektronski medij na Balkanu: 94. rođendan Radio Beograda
Spikeri Miroslav Mitrović i Zlatica Baltić u studiju Radio Beograda nakon oslobođenja Beograda, Foto: RTS

Iste godine, emitovan je prvi radio-prenos fudbalske utakmice i to samo tri godine nakon prvog sportskog radio-prenosa u svetu. Utakmicu BSK-Jugoslavija prenosio je reporter Rade Stoilović, a nastavio Dimitrije Stevanović, maratonac i službenik Radio Beograda. Godine 1937. počelo je emitovanje desetominutne informativne emisije Radio Beograda “Aktuelni čas”, a iste godine osnovan je Simfonijski orkestar Radio Beograda.
Od 1941. do 1944, tehniku Radija koristila je nemačka stanica “Zender Belgrad”. Od 10. novembra 1944. počinje rad Radio Beograda.

Glavna nagrada festivala „Pri Italija“ za emisiju Radio Beograda
Studio Radio Beograda, Foto: RTS
Studio Radio Beograda, Foto: RTS

Jedna od najslušanijih i najdugotrajnijih emisija “Veselo veče” premijerno je emitovana je 6. marta 1949. Početkom pedesetih godina XX veka nastale su emisije “Dnevnik” i “Sportski žurnal”.Redovno emitovanje Drugog programa Radio Beograda počelo je 9. februara 1958, Trećeg programa 1965. godine. Program Beograd 202 prvi put se oglasio 1969, a 1983. počelo je redovno emitovanje Stereorame.

Radio Beograd danas predstavlja respektabilnu medijsku kuću koja ispunjava svoju ulogu u okviru Javne medijske ustanove RTS, negujući jezičku i govornu kulturu, višeznačno i dubinski osvetljavajući društvene fenomene, osluškujući želje i potrebe slušalaca u Srbiji i u dijaspori, nastavljajući da usmerava i postavlja standarde radiofonskog stvaralaštva.

Uručene godišnje nagrade UNS-a
Najstariji elektronski medij na Balkanu: 94. rođendan Radio Beograda
Emisija “Veselo veče”, Milovan Ilić Minimaks i Petar Slavenski u Domu sindikata, Foto: RTS

Najstariji medij na Balkanu prati i imperative Četvrte industrijske revolucije. Digitalizacija tehnoloških prostora i sistema u Radio Beogradu je u toku. Do kraja ove godine svi programi Radio Beograda imaće nova digitalna studija za snimanje i pripremu programa. Blok za kontrolu i emitovanje programa je digitalni. Od 2017. radi digitalni Studio 6, a uskoro će biti završena digitalna režija na Kolarčevom narodnom univerzitetu.

VOJKAN BORISAVLJEVIĆ: Moja odiseja

Svi ovi zahtevni projekti uvode Radio Beograd u istu ravan tehnološke razvijenosti sa ostalim članicama Evroradija (Euroradio/ EBU) i doprinose kvalitetnoj produkciji programa. Započet je i proces digitalizacije arhivskog blaga Radio Beograda, iz fonda Ministarstva kulture i informisanja. Ovaj proces biće nastavljen i tokom sledeće dve godine. Digitalizacijom će biti sačuvan materijal Radio Beograda, arhiviran sa ciljem da se narednim generacijama preda nasleđeno, ali i da se aktuelna bogata produkcija u emisijama i muzičkim snimcima sačuva, opiše i digitalno arhivira u najvećoj tehnički dostupnoj rezoluciji – za budućnost.

Iz starogradske pesmarice – „Bolujem ja, boluješ ti“
Najstariji elektronski medij na Balkanu: 94. rođendan Radio Beograda
U staroj tehnici emitovanja Drugog programa Radio Beograda, Foto: RTS

Nabavkom uređaja Kodek, koji koriste IP i 3G/4G mrežu Radio Beograd je ostvario nezavisnost od linkovskih, satelitskih ili telekomovih linija pa novinarske ekipe RB mogu da se uključuju u program uživo koristeći sistem za prenos mobilnih operatera (i 3G i 4G mrežu) u zemlji i u inostranstvu. U narednom periodu, tim Radio Beograda planira završetak procesa digitalizacije tehnoloških kapaciteta, nabavku malih reportažnih kola i proširivanje broja kodeka za terenska i reporterska javljanja, kao i digitalizaciju Fonoteke i Dokumentacije Radio Beograda.

E. A. / Izvor: RTS

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde