LIFFE u Beogradu: Najbolji filmovi sa leskovačkog festivala u bioskopu “Vlada Divljan”

0
101

Pobedničkim ostvarenjem upravo završenog 10. jubilarnog Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije, “Ne gledaj mi u pijat”, koje je rediteljki Hani Jušić donelo Gran pri “Živojin Žika Pavlović”, u bioskopu “Vlada Divljan” 29. septembra počinje program “LIFFE u Beogradu – Najbolji filmovi YU regiona”.

bioskop Vlada Divljan LIFFE u Beogradu
Foto: Facebook / KC Vlada Divljan

Reditelji iz regiona osnivaju Jadransku filmsku ligu

Od 29. septembra do 11. oktobra pred publikom je izuzetna ponuda najboljih autorskih filmova, među kojima su i oni koji do sada nisu prikazivani u srpskim bioskopima. Tako će pet ostvarenja imati premijerne projekcije u Srbiji. Reč je o hitovima sa eks-Yu prostora koji su nagrađivani na regionalnim i inostranim festivalima. Kao što su “Pođi sa mnom” Igora Šterka (Specijalno priznanje na ovogodišnjem LIFFE); “Zlatna petorka” Gorana Trenčovskog; “Sve najbolje” Snježane Tribuson; “Uzbuna na zelenom vrhu” Čejena Černića; i “Imena Višnje” Branka Šmita.

Gran pri leskovačkog festivala LIFFE dodeljen Hani Jušić

LIFFE u BeograduKako je na konferenciji za novinare u bioskopu „Vlada Divljan” istakao reditelj Bojan Vuletić (Nagrada „Živojin Žika Pavlović” za režiju filma „Rekvijem za gospođu J.”), Leskovački festival, koji kao umetnički direktor već deceniju vodi reditelj Darko Bajić, doprineo je da ovaj region kulturno oživi i postane važno mesto na filmskoj mapi.

Emiru Kusturici nagrada „Živojin Žika Pavlović“

– Mogu skromno da kažem da nešto što se u prošlosti nazivalo „srpski Mančester”, sada polako može da ponese i epitet „srpskog Holivuda”. Ili makar onoga što profesor Bajić sa svojom ekipom koja radi ovaj festival, i Kulturnim centrom Leskovac, koji ga organizuje, pokušavaju da naprave. Koncept najboljih Yu filmova koji se prikazuju na LIFFE mislim da je jedinstven. U smislu oživljavanja i održavanja te ideje najkvalitetnije autorske produkcije u podneblju Balkana – rekao je Vuletić.

Film „Rekvijem za gospođu J.“ srpski kandidat za Oskara

– Čini mi se da je ono što se dešava u Leskovcu svake godine, i ono što je posle tih pet dana trajanja festivala važno jeste. Da na neki način potraje taj duh, da se afirmiše ne samo film, nego i ta kulturna ideja i politika. Jer, bioskopa je, nažalost, sve manje. I festivali su jedina prilika da gledaoci vide ono što se u filmskoj umetnosti danas stvara u regionu. S druge strane, ono što samo Leskovčani imaju priliku da premijerno vide na svom festivalu, važno je da se prenese i u Beograd. Mislim da je bioskop „Vlada Divljan” jedinstveno mesto da se vide filmovi koji nisu bioskopski mejnstrim. I da program koji će se ovde prikazivati u narednih deset dana treba prezentirati kao ekskluzivnu distribuciju – istakao je Vuletić.

Ovakvi pregledi premijernih filmova, kako je izjavio Darko Bajić, privlače gledaoce. A, s druge strane, onima koji su se kratko zadržali u bioskopima produžava se život.

Izvor: Danas

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde