26. FEF Palić: Najbolji evropski dokumentarci i kratkometražni filmovi stižu u Srbiju

0
26

Ovogodišnje, dvadeset šesto izdanje Festivala evropskog filma Palić, održaće se od 20. do 26. jula na Paliću i u Subotici.

26. FEF Palić: Najbolji evropski dokumentarci i kratkometražni filmovi stižu u Srbiju
“Varda od Anjes” je nepredvidiv dokumentarac fascinantnog pripovedača, koji baca svetlo na neobičan rediteljski opus Anjes Varde i iskustvo kroz fotografije i isečke iz njenih filmova, prikazujući introspekciju onoga što je ona nazivala cinécriture

Imajući u vidu značaj koji dokumentarni filmovi imaju za kinematografiju, FEF Palić tradicionalno promoviše dokumentaristiku kroz selekciju “Eco Dox” koja se bavi ekologijom i zaštitom čovekove okoline. Od ove godine, program je proširen selekcijom “Novi evropski dokumentarni film”. Prema rečima organizatora, ovo predstavlja razvoj dokumentarnog programa u skladu sa potrebama profesionalaca i publike koji posećuju festival.

26. FEF Palić: Predstavljen Glavni program, devet filmova u trci za nagrade

Selekcija “Novi evropski dokumentarni film” obuhvata pet ostvarenja po izboru selektora Igora Toholja. Program će se održavati u Art bioskopu “Aleksandar Lifka”, a sve projekcije počinju u 19h. U nedelju, 21. jula, publika će moći da pogleda film “Varda od Anjes” (Agnès Varda and Didier Rouget) o profesionalnom životu nedavno preminule i višenagrađivane francuske rediteljke Anjes Varde. Sledeće veče, 22. jula, biće prikazan film belgijsko-francuske koprodukcije “Bez udarca” (Alexe Poukine). Govori o devetnaestogodišnjoj Adi koja prihvata poziv za večeru od momka kojeg ne poznaje. U utorak, 23. jula, na programu je film “Gde si Žoao Žilberto?” (Georges Gachot). U sredu, 24. jula, publika će moći da uživa u filmu “Wongar” srpske rediteljke Andrijane Stojković. Francuski dokumentarac “Proslava” (Olivier Meyrou) o poslednjoj reviji legendarnog modnog kreatora Iv Sen-Lorana biće prikazan u četvrtak, 25. jula.

66. Martovski festival: Proglašeni dobitnici Gran pri i strukovnih nagrada

Selekcija “Eco Dox” koja obuhvata ekološke dokumentarne filmove pokrenuta je 2008. godine. A, u skladu sa činjenicom da živimo u vremenu u kojem se jasno vide pogubni uticaji ljudskog delovanja na životnu sredinu i planetu Zemlju sa jedne strane, i rastuća svest o potrebi aktivizma u pravcu pomirenja čovečanstva i prirode s druge strane. Ove godine program broji šest ostvarenja, takođe po izboru selektora Igora Toholja. Ovi evropski filmovi će se prikazivati od 21. do 26. jula u Filmskom klubu (II ulaz, prizemlje Otvorenog univerziteta Subotica). Sve projekcije počinju u 17,30h.

26. FEF Palić: Nagrada “Aleksandar Lifka” Miljenu Kljakoviću Kreki

U nedelju, 21. jula, selekciju će otvoriti austrijski film “Zelena laž” (Werner Boote). Sutradan biće prikazan nemački dokumentarac “Nebo, zemlja i čovek” (Caroline Reucker). Projekcija italijanskog dokumentarca “Sojalizam” (Stefano Liberti i Enrico Parenti) održaće se u utorak, 23. jula. U sredu, 24. jula, publika moći da pogleda holandsko ostvarenje “Heroj ovaca” (Ton van Zantvoort). Dokumentarac srpske rediteljke Sonje Đekić “Speleonaut – Pod kamenim nebom” biće prikazan u četvrtak, 25. jula. Ovogodišnju selekciju zatvoriće film “Dobrodošli u Sodomu” (Florian Weigensamer, Christian Krönes ) u petak, 26. jula.

26. FEF Palić: Nagrada “Aleksandar Lifka” i za Rajka Grlića

Projekcije filmova iz selekcije “Short Matters”, programa kratkih filmova nominovanih za nagradu Evropske filmske akademije 2018, održaće se u bioskopu “Abazija”. I to od srede, 24. jula do petka, 26. jula s početkom u 13h. Prvog dana su na programu sledeći evropski filmovi: portugalski “Akvapark” (Ana Moreira); “Potpisao sam peticiju” (Mahdi Fleifel) britansko-nemačko-švajcarske koprodukcije; francuski “Beg” (Laëtitia Martinoni); nemačko kratkometražno ostvarenje “Kontejner” (Sebastian Lang); kao i film “Oni koji žele” (Elena López Riera) u koprodukciji Švajcarske i Španije.

26. FEF Palić: Takmičarski program “Paralele i sudari”

U četvrtak, 25. jula, biće prikazani bugarski film “Stid” (Petar Krumov); britanski kratki film “Kolika je šteta” (Heather Phillipson); “Oslobodite pse” (Manue Fleytoux) u koprodukciji Francuske i Belgije; italijansko-francuski film “Godine” (Sara Fgaier); i film gruzijsko-letonske koprodukcije “Zarobljenik društva” (Rati Tsiteladze).

Poslednje večeri prikazivanja filmova iz ove selekcije, 26. jula, biće prikazani ukrajinski film “Matura ’97” (Pavlo Ostrikov); belgijski film “Gnu Wildebeest” (Nicolas Keppens, Matthias Phlips); nemačko kratkometražno ostvarenje “Burkina Brandenburg Kompleks” (Ulu Braun); “Kapitalizam” (Pablo Muñoz Gomez) u francusko-belgijskoj koprodukciji; a holandski film “Meryem” (Reber Dosky) zatvoriće ovu selekciju.

PR

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde