25. FEF Palić: Najavljen Glavni program jubilarnog festivala

0
153

25. FEF Palić: Najavljen Glavni program jubilarnog festivalaJubilarni, 25. Festival evropskog filma (FEF) Palić otvoriće 14. jula italijanski film “Srećan kao Lazaro” Alis Ročvočer, dobitnice nagrade za najbolji scenario ove godine u Kanu. Na zatvaranju, 20. jula, biće prikazan kontroverzni rumunski film “Ne dodiruj me” Adine Pintilije, dobitnice Zlatnog medveda u Berlinu.

Na konferenciji za novinare 9. jula u Kombank dvorani u Beogradu najavljen Glavni program ovogodišnjeg FEF Palića. Seletor je bio Nenad Dukić. Direktor FEF-a Radoslav Zelenović izjavio je da je pripremljen kvalitetan i zanimljiv festival. On je izrazio nadu da će ostati upamćen kao dobar susret sa onim što je najznačajnije u evropskoj kinematografiji u ovom trenutku.

25. FEF Palić: Eklektična i stimulativna slika Centralne i Istočne Evrope u programu Paralele i sudari

– Imamo više od 100 filmova u 12 selekcija. Glavni program objavljujemo tek sada jer smo čekali da se završi festival u Karlovim Varima, što nam je donelo i neke sasvim sveže filmove. Inače je 90 posto programa ranije zaključeno, a predfestivalski programi su već u toku. Očekujemo i stotinak gostiju. Trudili smo se, kao i do sada, da gotovo svaki film predstavi neko od članova ekipe – rekao je on.

25. FEF Palić: Najavljen Glavni program jubilarnog festivala
Na konferenciji za novinare najavljen je Glavni program festivala, Foto: Promo

– Na strani toga imamo i publiku i goste, stručnu javnost i medije. Izostaje samo onaj deo koji bi to trebalo zvanično da prizna i da nas pohvali. Kao po pravilu, pre vas primete napolju nego u svojoj zemlji. Ponosni smo na nagradu za najbolji evropski festival i na to što smo drugi put za tri godine dobili podršku Kreativne Evrope kroz potprogram Media, prvi put 43.000, a sada 46.000 evra – kazao je Zelenović.

25 FEF Palić: U selekciji Mladi duh Evrope 30 hrabrih i izazovnih ostvarenja

Direktor festivala je dodao da se FEF ove godine realizuje u finansijski boljim uslovima. Najavio je da će dobitnici nagrade “Aleksandar Lifka”, Rade Šerbedžija i Brajan Koks, biti 15. jula na Paliću. Šerbedžija će održati i koncert u Subotici, dok će Koks, pored konferencije za medije, imati razgovor sa publikom. Izložba posvećena Mileni Dravić biće otvorena 17. jula, a tu su i filmske radionice i drugi prateći sadržaji.

Selektor Nenad Dukić istakao je da je Glavni program (dva filma na otvaranju i zatvaranju van konkurencije i 12 filmova u takmičarskom delu) reprezentativan kada je reč o evropskoj kinematogafiji u prvoj polovini ove godine. Kao i da ga karakterišu raznovrsnost i angažman.

Ekološki dokumentarci na 25. FEF Palić: Od pojedinačnog ka opštem i nazad

– Raznovrsnost se odnosi na rediteljske postupke, odabir tema i prisustvo različitih kinematografija – velikih poput francuske i nemačke, ali i manjih, sve do onih gotovo nepostojećih ili nama nepoznatih – rekao je Dukić, napominjući da je u selekciji i jedan film iz Belorusije.

Selektor Glavnog programa je naglasio da je osnovni kriterijum pri selekciji bila sinematička vrednost. A, ispostavilo se da je većina odabranih filmova takođe i angažovana i to na ozbiljan način.
– Evropski autori očito osećaju odgovornost i potrebu da govore o važnim temama Evrope danas. Od migrantske krize, preko socijalne krize i to ne samo u zemljama tranzicije, nego i u onim razvijenim, do krize vrednosti u sistemu liberalnog kapitalizma – izjavio je on.

Počinje predfestivalski program 25. Festivala evropskog filma Palić

Takmičarski program počinje nemačkim filmom “Styx” Volfganga Fišera. Pominjući posebno belgijski film “Devojka” Lukasa Donta, dobitnika Zlatne kamere u Kanu i beloruski “Kristal” Darije Zuk, koji je premijeru imao u Karlovim Varima, Dukić je izrazio zadovoljstvo što će na FEF-u biti prikazano čak pet filmova sa liste od 10 nominovanih za evropsku Luks nagradu, koja je objavljena na kraju festivala u Karlovim Varima.

Festivalski žiri glavnog takmičarskog programa čine mađarska rediteljka Ildiko Enjedi; francuski glumac Ibrahim Koma; litvanska producentkinja Ieva Norviliene; holandski reditelj Marinus Grothof; i srpska glumica Nataša Ninković.
Na Paliću će raditi i FIPRESCI žiri u sastavu Nina Sputnitsakaja (Rusija); Masimo Leki (Italija); i Tonči Valentić (Hrvatska).

25. Festival evropskog filma Palić: Rade Šerbedžija dobitnik Nagrade „Aleksandar Lifka“

Ove godine ponovo će biti organizovanog prevoza za Palić iz Beograda i Novog Sada za sve zaintersovane posetioce, od 15. do 20. jula.

Jubilarni, 25. Festival evropskog filma Palić, biće održan od 14. do 20. jula na Paliću i u Subotici. Prikazaće stotinak relevantnih evropskih naslova raspoređenih u 12 programskih celina.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde