57. Oktobarski salon: Nagrade Margerit Imo i Nini Ivanović

0
215
Tokom šest nedelja u pet izložbenih prostora, od 15. septembra do 28. oktobra, održavao se 57. Oktobarski salon pod nazivom izložbe “Čudo kakofonije”. Posetilo ga je preko 40.000 posetilaca iz celog sveta. U okviru Salona priređeno je preko 40 pratećih programa, uključujući razgovore sa umetnicima; tematska i kustoska vođenja kroz postavku – realizovana u saradnji sa stručnjacima u oblasti kulture i vizuelne umetnosti; radionice za decu i mlade; filmski program…

57. Oktobarski salon: Nagrade Margerit Imo i Nini IvanovićIzložba je bila postavljena u pet prostora u užem centru Beograda. I to u Kulturnom centru Beograda (Galerija Artget, Likovna galerija, Galerija Podrum); u zgradi Muzeju grada Beograda; Galeriji Remont; U10 umetničkom prostoru; kao i u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti. Na izložbi je učestvovalo 72 umetnika i umetnice iz celog sveta, a saradnja ostvarena sa Balkan Projects donela je i poseban događaj koji je bio posvećen performansu.

Čudo kakofonije: 57. Oktobarski salon od 15. septembar do 28. oktobar
Margerit-Imo-Rad-Kraljica-Leoparda-foto-Dusko-Jelen
Margerit Imo, “Kraljica leoparda”, Foto: Duško Jelen

O nagradi 57. Oktobarskog salona odlučivali su članovi žirija koji su radili u sastavu: Jan Fabr (predsednik), umetnik, pisac, reditelj i koreograf; Ilaria Marota, jedan od osnivača i glavna urednica časopisa “CURA” i kustoskinja; i Dragan Jovanović Danilov, književnik, esejista i likovni kritičar. Posle odluke Odbora 57. Oktobarskog salona da budu dodeljene dve nagrade, žiri je odlučio da nagrade budu dodeljene Margerit Imo i Nini Ivanović, umetnicama iste generacije, koje na njihovom umetničkom putu karakterišu jasno definisan pravac i identitet.

57. Oktobarski salon: Domaća i regionalna umetnička scena
Nina-Ivanovic-Rad-Planina-3-foto-Milan-Kralj
Nina Ivanović, “Planina 3”, Foto: Milan Kralj

Margerit Imo je studirala na Akademiji za dizajn u Ajndhovenu i na Kraljevskom koledžu umetnosti u Londonu, gde je 2011. magistrirala dizajnerske interakcije. Njen rad je predstavljen na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u svetskim galerijama i muzejima (Tejt Britanija /London; Pale de Tokio /Pariz; Centar savremene umetnosti Nottingham Contemporary; Versajski dvorac; Haus Konstruktiv /Cirih; High Line /Njujork; Manifesta11 /Cirih; Paviljon Schinkel /Berlin; Centar savremene umetnosti TBA21 Thyssen-Bornemisza /Beč; Muzej moderne umetnosti /Njujork; Galerija Hayward /putujući projekat). Njen rad je tema mnogih razgovora i publikacija na međunarodnom nivou. Dobitnica je, među ostalim, i Ciriške nagrade za umetnost 2017. Gostuje kao predavač na školi Open School East u Margejtu i na Koledžu za umetnost i dizajn (HEAD) u Ženevi.

Oktobarski salon: Joko Ono poziva žene u Srbiji da učestvuju u njenoj izložbi
57. Oktobarski salon: Nagrade Margerit Imo i Nini Ivanović
Nina sa prijateljima, Foto: Facebook / U10

Nina Ivanović je diplomirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, odsek Slikarstvo, 2010. Bila je član i izlagač u okviru organizacije nKA / ICA (Nezavisna kulturna asocijacija / Independent Cultural Association) tokom 2006–2010. Od 2012. sa još šestoro kolega osniva i vodi Umetnički prostor U10. Dva puta je nagrađivana za crtež – 2009. nagradom za crtež FLU i 2014. prvom nagradom iz Fonda Vladimira Veličkovića. Tokom tri meseca 2013/14. bila je na rezidencijalnom programu u Glo’Art centru u Belgiji i 2017. godine mesec dana je provela u Bazelu na rezidenciji Kuckucks Nest. U svom radu se bavi svakodnevicom preko različitih medija poput crteža, fotografije i žičanih instalacija.

Umetnička dela Mike Antića: Izložba „Legende“ u Galeriji Doma Vojske Srbije
Nagrada-KCBa-Rad-Eve-Kotjatkove-i-Dominik-Langa-U-sobi-je-dvoje-foto-Milan-Kralj
Nagrada KCB-a, rad Eve Kotjatkove i-Dominika Langa “U sobi je dvoje”, Foto: Milan Kralj

Nagrada Kulturnog centra Beograda na 57. Oktobarskom salonu, koja podrazumeva održavanje samostalne izložbe u jednom od galerijskih prostora Kulturnog centra Beograda jednoglasno se dodeljuje umetničkom paru Evi Kotjatkovoj i Dominku Langu (Češka), za rad “U sobi je dvoje”. Žiri Nagrade radio je u sastavu: Miroslav Karić (predsednik), istoričar umetnosti i kustos u Galeriji Remont; Svetlana Petrović, kustoskinja Likovne galerije Kulturnog centra Beograda; i Zorana Đaković Minniti, koordinatorka međunarodne saradnje i programa galerije Podrum u Centru. Budući da se ovog puta nagrada dodeljuje umetničkom paru, odnosno umetniku i umetnici koji pored zajedničkih projekta imaju zapažene samostalne stvaralačke opuse Nagrada će biti realizovana prvi put u dva izlagačka prostora u Kulturnom centru Beograda, Likovnoj galeriji i Galeriji Podrum u 2020.

Izložba „Beograd na vodama“ Momčila Mome Antonovića
57. Oktobarski salon: Nagrade Margerit Imo i Nini Ivanović
Foto: Facebook / Oktobarski salon

Evu Kotjatkovu zanimaju različitost, empatija i deljenje, kao i disciplina, norme i struktura moći koje okružuju, oblikuju ili deformišu pojedinca. Često se fokusira na situaciju grupa ili pojedinaca koji su iz različitih razloga isključeni, diskriminisani, ućutkani. Dominik Lang je vajar koji od samog početka svoje umetničke karije razmišlja o načinu na koji se umetnički radovi predstavljaju, uzimajući u obzir istoriju izloženog rada, njegov društveni, politički i ekonomski kontekst, kao i arhitekturu u koju je smešten. Lang smatra da izložbeni prostori ne treba da budu samo (neme) kulise, već elementi koji igraju aktivnu ulogu u percepciji umetničkog dela i formulaciji njegovog značenja.

57. Oktobarski salon: Nagrade Margerit Imo i Nini Ivanović
Foto: Facebook / Oktobarski salon

Kulturni centar Beograda najavljuje da je oko 80 radova iz kolekcije Oktobarski salon proglašeno za kulturno dobro, među kojima su radovi nekih od najznačajnijih domaćih i inostranih umetnika (Ana Adamović; Aleksandrija Ajduković; Radoš Antonijević; Mrđan Bajić; diSTRUKTURA; DOPLGENGER; Jan Fabr; Ana Hušman; Jamezdin; Goranka Matić; Paula Muhr; Milica Tomić…).

„I dok su bombe padale“: Izložba Biljane Willimon i Vladimira Veličkovića
57. Oktobarski salon: Nagrade Margerit Imo i Nini Ivanović
Foto: Facebook / Oktobarski salon

Kulturni centar Beograda je formirao Kolekciju Oktobarski salon podstaknut činom belgijskog umetnika Jana Fabra koji je, po završetku 52. Oktobarskog salona na kojem je izlagao, svoj rad “Sam svoj pokret” (I am a one man movement) poklonio upravo Kulturnom centru Beograda. Kolekciju čine radovi umetnika afirmisanih u našoj zemlji i inostranstvu koji su učestvovali na međunarodnim izložbama Oktobarskog salona od 2004. godine i koji su darivali po jedan ili više svojih radova. Namera je da se kolekcija uvećava ne samo poklonima umetnika već i otkupima jer na taj način bi se i karakter same kolekcije (raznovrsnost i objektivna preglednost) obogaćivao.

Zahvalnica Jugoslovenskoj kinoteci za rad u oblasti digitalizacije
57. Oktobarski salon: Nagrade Margerit Imo i Nini Ivanović
Foto: Facebook / Oktobarski salon

Ovogodišnji 57. Oktobarski salon: Čudo kakofonije podržali su Sekretarijat za kulturu grada Beograda; Ministarstvo kulture i informisanosti; kao i generalni pokrovitelj NIS. Kao društveno-odgovorna kompanija, NIS kroz podršku koju pruža kulturnim manifestacijama kao što je Oktobarski salon, ulaže u obrazovanje i mlade, dok istovremeno doprinosi afirmaciji kulturnih vrednosti. Svesna činjenice da je kultura duša svakog društva, NIS podržava inicijative koje su usmerene na razvoj i unapređenje kulture kao jednog od strateških ciljeva koje kompanija realizuje pod sloganom “Budućnost na delu”.

57. Oktobarski salon: Nagrade Margerit Imo i Nini Ivanović
Foto: Facebook / Oktobarski salon

Podršku su pružili i EPSON; Aerodrom Nikola Tesla; Ambasada SAD u Beogradu; Ambasada Republike Koreje; Ambasada Francuske; Ambasada Švajcarske; Francuski institut u Beogradu; Pro Helvetia; Info Media Group; BUM; Srbijašume itd.

57. Oktobarski salon: Nagrade Margerit Imo i Nini Ivanović
Foto: Facebook / Oktobarski salon

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde