Nagrada “Žanka Stokić” uručena Nataši Ninković

0
183

Nagrada “Žanka Stokić” dodeljena je šestnaesti put, i to u nedelju, 20. maja, na svečanosti održanoj na Velikoj sceni.

žanka stokić nataši ninković
Nataša Ninković, ovogodišnja dobitnica Nagrade “Žanka Stokić”, Foto: Narodno pozorište

Prvakinji Drame Narodnog pozorišta Nataši Ninković uručena je Nagrada “Žanka Stokić”. Ovo priznanje dodeljuju Narodno pozorište u Beogradu, Kompanija “Novosti” i Grad Požarevac. O njenom veoma bogatom i sadržajnom umetničkom i životnom putu nadahnuto su govorile njene kolege Nela Mihailović, Svetlana Ceca Bojković, Nebojša Dugalić, Miodrag Miki Krstović i reditelji Predrag Gaga Antonijević i Snežana Trišić. Trišićeva je ocenila da Nataša Ninković “spada u najintrigantnije glumice” sa kojima je do sada radila.

Nataša Ninković ovogodišnja dobitnica Nagrade „Žanka Stokić“

– Proces rada u pozorištu za Natašu je metafizički prostor, u kojem ona otkriva smisao predstave i kroz rediteljevu zamisao pronalazi svoj izraz, kreira ulogu, igra se sa njom, istražuje… Ali, ona u tom procesu nije samo glumica koja pravi fantastičnu ulogu zbog koje će osvajati aplauze i nagrade. Ispostavilo se da je od naše prve saradnje Nataša bila pravi saradnik, drugar, prijateljica… i, možda, najvažniji motor i pokretač predstave – kazala je Snežana Trišić.

❤️

A post shared by Natasa Ninkovic (@natasaninkovic) on

Podsećajući da je pre izlaska na scenu pogledala spisak dosadašnjih dobitnica Nagrade “Žanka Stokić”, Nela Mihailović je poručila svojoj koleginici da se nalazi u odličnom društvu.
– To je liga prvih dama srpskog glumišta! I te kako ti je mesto među njima. Jako su retke glumice koje su za 25 godina svoje karijere bile tako kontinuirano prisutne i na filmu, i na televiziji i u pozorištu, kao što je to Nataša Ninković – primetila je Mihailovićeva.

NATAŠA NINKOVIĆ: Znam da budem vrlo neprijatna

Ocenila je da je za Natašu gluma utočište u kome ona diše punim plućima i u kome je tako živa, posebna i svoja.
– Ona je zahtevan partner, ali takva je, i inače, u životu prema svima koje najviše voli. Ona vraća duplo više, nesebično, obilato, raskošno, puno i živo. Glumi se daje cela, do kraja. Pred sebe postavlja visoke ciljeve do kojih stiže uporna, srčana i nadasve hrabra, uvek kao da joj je prvi i poslednji put. Nekad se čini kao da joj život zavisi od toga. E, zato je posebna i zato je svoja. I, zato je danas ovde, i zato je dostojna ove nagrade – istakla je Nela.

U Užicu završeno snimanje filma „Ajvar“
žanka stokić nataša ninković
Dejan savić i Milena Dravić uručili su priznanje Nataši Ninković, Foto: Narodno pozorište

Prva dobitnica Nagrade “Žanka Stokić” Svetlana Ceca Bojković naglasila je da Natašu krase mnoge osobine poput glumačkog dara, radoznalosti, srčanosti, perfekcionizma, hrabrosti…
– Ona je osoba koja sebe stalno preispituje. Vrlo je stroga prema sebi u radu kada postavlja tako visoki zadatak ispred sebe. Možda joj u tome pomaže to što ume da voli, ume da se raduje i ume da se smeje, onako, od srca. Nataša je veliki posvećenik boginje Talije i njena je večita učenica. Mislim da joj je i miljenica. Ona se danas nalazi u svom zenitu, u punoj snazi svog glumačkog stvaralašta do koga su je dovele brojne sjajno ostvarene uloge – rekla je Ceca Bojković i poželela svojoj koleginici da joj “put i nadalje bude širok i otvoren”, posle koga ni “uspeh neće izostati”.

Otvoren Legat Milene Dravić i Dragana Nikolića u Jugoslovenskoj kinoteci

Natašin kolega Vojin Ćetković, koji trenutno boravi u Parizu, istakao je u pismu koje je pročitao Dugalić da mu je veoma žao što nije prisutan na ovoj svečanosti. On je poručio da bi “platio, ne samo novcem”, da može da je vidi.
– Nemoj da si skromna, jer tvoje vrline to nisu. Uživaj samo, uživaj, pusti nas da te hvalimo, zaslužili smo bar toliko… Ti si davno shvatila da u glumi, kao i u ljubavi, nema kompromisa i da ćeš na tom putu izgoreti i zgaziti i sebe, ako treba. A, ja znam da si najčešće, i skoro uvek, prvo sebe gazila i u sebe sumnjala. Imao sam to zadovoljstvo da rastem zajedno sa tobom. Čini mi da nijednu reč sa scene nisam izgovorio, a da je prvo nisi ti čula i odobrila – napisao je, između ostalog, Ćetković.

Olgi Odanović uručena nagrada „Žanka Stokić“

Ovo ugledno priznanje dodeljuje se za celokupno glumačko ostvarenje aktivne glumice u punoj stvaralačkoj zrelosti, a koje je ostavilo značajan trag u domenu pozorišne, filmske i televizijske umetnosti. O ovogodišnjoj dobitnici odlučivao je žiri kojim je predsedavala dramska umetnica Milena Dravić. Ostali članovi su bili upravnik Narodnog pozorišta Dejan Savić; glavni i odgovorni urednik Kompanije “Novosti” Milorad Vučelić; prošlogodišnja dobitnica Olga Odanović; i dramski pisac i reditelj Bratislav Petković.

U obrazloženju žirija, koje je pročitala Odanovićeva, posebno je istaknuto da Nataša Ninković smelo i kreativno korača svojim umetničkim putem i da iz uloge u ulogu, očaravajući scenskom energijom, maštovitošću, duhovitošću i studioznošću, nadograđuje nesoporan glumački dar.

Milena Dravić jubilarni laureat glumačkog priznanja za životno delo „Dobričin prsten“

Nagrada, ustanovljena 2003. na predlog Mire Stupice, glumice veka koja je do pretprošle godine bila i počasni predsednik žirija, sastoji se od Plakete, koju je u ime Narodnog pozorišta dodelio upravnik Dejan Savić; Statuete, rad akademskog umetnika Milivoja Bogosavljevića, a koju je u ime SO Požarevac uručio predsednik Centra za kulturu Slobodan Stepić; i novčanog iznosa koji je, u ime kompanije “Novosti”, poklonila novinarka kulturne redakcije Vukica Strugar.

Priznanje je uručila Milena Dravić. Ona je istakla da u Narodnom pozorištu, u koje je utkana duša Žanke Stokić, svaka glumica teži da dostigne visoke standarde, visoku etiku i estetiku. A, što je Ninkovićeva svojim radom već uspela.
– Ne znam kakav je osećaj dobiti Oskara i uvek sam se čudila dobitnicima što se tresu, plaču, zahvaljuju svima počev od producenata i kućnih ljubimaca, pa sam im se čak i malo smejala. Sada se ja upravo tako osećam, kao da držim svog Oskara – rekla je Nataša Ninković, pozdravljena burnim ovacijama i uzvicima “bravo”.

Ovacije na premijeri predstave „Žanka“ u pozorištu Madlenianum

– Tresem se, plakala bih i zahvalila bih svima sa kojima sam podelila i najmanji glumački trenutak na sceni i ispred kamere i iza nje – priznala je Nataša. Ona je istakla da je velika glumica Mira Stupica, svojom inicijativom da se ustanovi nagrada “Žanka Stokić” izvukla iz zaborava veliku glumačku divu.
– Omogućila je nama koje smo stale u red Žankinih dobitnica da sanjamo naše snove i skrivene želje. A, meni, koja držim ovu nagradu u ruci, dala je osećaj da ipak ima smisla ono što radimo i na tome joj beskrajno hvala! – rekla je i ukazala da gluma nije njena obaveza i nužnost što profesija obično podrazumeva.
– To je moja potreba, moja strast, moj prostor spoticanja, spoznaje, slobode i moja velika ljubav” – podvukla je prvakinja Drame Narodnog pozorišta.

Nagrada Pavle Vuisić pripala Svetlani Ceci Bojković

U okviru programa, emitovan je i polučasovni film, autora Balše Đoga. U njemu su prikazani brojni video inserti iz predstava i serija u kojima je Nataša ostvarila neke od antologijskih uloga. Inače, prva dobitnica 2003. godine bila je Svetlana Ceca Bojković, a do sada su Nagradu osvojile i Milena Dravić; Radmila Živković; Đurđija Cvetić; Ružica Sokić; Jelisaveta Sablić; Gordana Đurđević Dimić; Dara Džokić; Mirjana Karanović; Ljiljana Blagojević; Ljiljana Stjepanović; Mira Banjac; Anita Mančić; Jasna Đuričić; i Olga Odanović.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde