66. Martovski festival: Nagrada za životno delo Bojani Andrić

0
116

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma biće održan od 27. do 31. marta u Domu omladine.

66. Martovski festival: Nagrada za životno delo Bojani Andrić

Dobitnica nagrade za životno delo 66. Martovskog festivala je Bojana Andrić, dramaturg, scenarista, istoričar televizije, publicista. Uručenje nagrade će biti 27. marta u Domu omladine Beograda (19h) na svečanom otvaranju manifestacije.

U Odboru Martovskog festivalu su: Andreja Mladenović (predsednik); Nataša Damnjanović; Nenad Popović; Iva Plemić Divjak; i Vasilije Nikitović. A u obrazloženju umetničke direktore Sonje Đekić i Odbora navodi se sledeće o dodeli Nagrade za životno delo Bojani Andrić:

66. Martovski festival od 27. do 31. marta u Domu omladine

– Bogatstvo koje leži u našim najdugovečnijim radijskim, televizijskim, filmskim i novinskim arhivama sabira mnoge decenije, nebrojeno ljudi, zapisa, istoriju nekoliko zemalja. Oni koji imaju prilike da se sa njim sretnu, po pravilu bivaju začuđeni da takve retkosti i vrednosti leže daleko od očiju i ušiju javnosti. I tada se budi zaštitnički nagon, pojačan samom propadljivošću medija, ali i varljivim ljudskim sećanjem, i nedostatkom sistemskog delovanja u pravcu ovog očuvanja. Jedan od glavnih zaštitnika tog našeg zajedničkog blaga i identiteta svakako je posvećena i požrtvovana Bojana Andrić, koja se tokom svoje karijere izražavala kroz pisanje, režiranje, uređivanje, započinjanje, istraživanje… Ona je jedinstvena pojava na našoj kulturnoj sceni: umetnik-baštinar, odlučni zanesenjak, diskretna heroina. Sa izrazitim stavom i pojavom, ali uvek u drugom planu, u funkciji priče koju posmatra, obrađuje i čuvajući stvara. I kao što i sam Martovski festival predstavlja veličanstveno vajanje u vremenu, i rad Bojane Andrić protegao se kroz decenije i prostranstva i predele Televizije Beograd, koja ona svojim zagrljajem čuva od nestajanja.

Bojana Andrić

Biografija: U igranom programu Televizije Beograd od 1971. kao dramaturg i urednik radila više desetina drama i dramskih serija. Od 1987. bavi se istorijom Televizije Beograd; od 1993. intenzivirala rad na osnivanju Muzeja televizije u Srbiji; od 1998. koautor programa “Teveteka”; od 2001. koosnivač i izvršni direktor prvog Međunarodnog festivala filmova o ljudskim pravima “Jedan svet” u Beogradu; od 2001. obnovila rad Redakcije za istoriografiju Televizije Srbije; od 2005. u penziji, ali ostala da radi autorski projekat “Trezor”, započet 2002.

47. FEST: Dokumentarci o životima kultnih ličnosti koje su obeležile istoriju svetskog filma

Dela: Autor jedne radio i više TV drama, koautor TV drama i serija. Priredivač knjige “Antologije TV drame” i DVD izdanja “10 najboljih TV drama” i “Sećanje na nedužne žrtve”. Autor publikacije “Repertoar Redakcije dramskog programa TVB od 1958. do 1983”; autor knjige “Vodič kroz produkciju Igranog programa TV Beograd”; koautor “Nisam gledao”. Urednik dve knjige iz edicije “Prilozi za istoriju TVB”. Autor ili urednik 13 izložbi iz istorije Televizije Beograd.

Priznanja: Godišnja nagrada RTB za 1991. “za iniciranje i realizaciju ideja o očuvanju dramskih i serijskih emisija Igranog programa TVB”. Nagrada za TV kritiku “Duda Timotijević” za 2003. za pregalački rad u seriji “Trezor”. Povelja Udruženja novinara Srbije 2008. za rad na očuvanju medijske baštine. Plaketa Jugoslovenske kinoteke za doprinos filmskoj umetnosti, 2014. Nagrada “Tanja Petrović” za izuzetan doprinos afirmaciji kulture i umetnosti; 2016. Nagrada za životno delo “Press Vitez”, 2017.POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde