23. Glumačke svečanosti “Milivoje Živanović”: Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje Saši Torlaković

0
170

U Požarevcu je od 30. marta do 4. aprila održan tradicionalni pozorišni festival – 23. Glumačke svečanosti “Milivoje Živanović”.

saša torlakovićSaša Torlaković dobitnik je Nagrade za najbolje glumačko ostvarenje na ovom festivalu, za ulogu Agatona Arsića u Nušićevoj “Ožalošćenoj porodici” u adaptaciji i režiji Jagoša Markovića i produkciji Narodnog pozorišta u Beogradu. Odluku je doneo stručni festivalski žiri kojim je predsedavala dramska umetnica Mira Banjac, a članovi su bili glumica Ana Sofrenović i teatrolog i pozorišni kritičar Miroslav Miki Radonjić.

Nebojši Glogovcu posthumno nagrada „Dobričin prsten“

U konkurenciji za nagrade bili su i Tanja Bošković (“Moja ti”), Marko Marković (“Kad bi Sombor bio Holivud”), Anica Dobra (“Korešpodencija”) i Biljana Keskenović (“Anika i njena vremena”). To su glumci koji su posle svake festivalske večeri proglašeni najboljim. Na završnoj sednici, održanoj 3. aprila, žiri je doneo jednoglasnu odluku da za najboljeg glumca Glumačkih svečanosti proglasi Sašu Torlakovića. Inače, Torlaković je statuetu Milivoje Živanović dobio i 2013. za ulogu Tomasa Mana u predstavi “Čarobnjak” Narodnog pozorišta Sombor.

Ovacije na premijeri: Nušićeva „Ožalošćena porodica“ u Narodnom pozorištu
saša torlaković NP bgd
Iz predstave “Ožalošćena porodica”, Foto: Narodno pozorište u Beogradu

– Saša Torlaković je ubedljivim glumačkim sredstvima otelotvorio i oživeo jedan od najupečatljivijih likova srpske dramske književnosti. Njegov Agaton pleni eruptivnom energijom, neodoljivom scenskom harizmom, odmerenim gestom i mimikom, izrazitom psihološko-mentalitetskom karakterizacijom i diskretnom, ali urnebesno smešnom komičnošću. Odnos sa partnerima, suvereno ovladavanje scenskim prostorom, kao i precizna, inteligentna i nenametljiva igra i kada je, istina retko, u “drugom planu” – navodi se u saopštenju stručnog žirija.

Ovacije i aplauzi: „Korešpodenti“ oduševili publiku na premijeri

Prvi laureat Festivala, 1995. godine, bio je Ljuba Tadić. Prestižnu nagradu su osvojili i Miloš Žutić; Dragan Mićanović; Vojislav Brajović; Gojko Šantić; Mihajlo Miša Janketić; Predrag Ejdus i drugi.

35. Pozorišni festival „Nušićevi dani“: Aleksandru Berčeku nagrada za životno delo
Milivoje Živanović porodična kuća  Požarevac
Milivoje Živanović u porodičnoj kući u Požarevcu, Foto: Centar za kulturu Požarevac

Milivoje Živanović (1900-1976) je bio jedan od naših najistaknutijih glumaca, bard jugoslovenskog glumišta. Rođeni Požarevljanin je glumačku karijeru započeo u putujućim trupama 1919. Bio je član Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu 1923, u Skoplju 1928, i Beogradu 1932. godine. Sa uspehom je igrao tragične i komične likove.Posedovao je snažan talenat prodorne i markantne individualnosti. Sa uspehom je igrao i tragične i komične likove. Bio je prvi strani glumac dobitnik Medalje Stanislavski, 1966. u Moskvi. Od 1995. godine u Centru za kulturu Požarevac održava se pozorišni festival u slavu Milivoja Živanovića. Prva nedelja aprila svake godine publici se pruža mogućnost da se susretne sa visokim glumačkim dometima u najboljim predstavama godišnje produkcije srpskih prestižnih pozorišta. Požarevac tih festivalskih dana živi za pozorište i slavi glumačku profesiju, uvek iznova budeći sećanja na veličinu glumačke igre svog slavnog sugrađanina.jdp_1970 milivoje Živanović

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde