28. Dani Zorana Radmilovića: Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje Radetu Šerbedžiji

0
105

Zaječar je ovih dana bio prestonica teatra. U Narodnom pozorištu Timočke Krajine “Zoran Radmilović” održani su 28. Dani Zorana Radmilovića, a u Centru za kulturu u Kotlujevcu 2. Festival malih pozorišnih formi.

28. Dani Zorana Radmilovića: Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje Radetu Šerbedžiji

Dodelom priznanja 25. oktobra je spuštena zavesa na 28. Festival Dani Zorana Radmilovića. Žiri ovogodišnjeg festivala bio je u sastavu: Nebojša Bradić (predsednik), Duško Ljuština i dr Miroslav Radonjić. On je doneo odluku da Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje na Festivalu dodeli Radetu Šerbedžiji za ulogu Džordža u predstavi “Кo se boji Virdžinije Vulf” po tekstu Edvarda Olbija u režiji Lenke Udovički i produkciji Кazališta “Ulysses” Zagreb i Beogradskog dramskog pozorišta.
– Virtouzna i suptilna, pročišćena do suštine, glumačka igra Radeta Šerbedžije duboko promišlja društvo i svet u kome živimo i umiremo – obrazložio je žiri.

U Zaječaru 28. Dani Zorana Radmilovića i 2. Festival malih pozorišnih formi
28. Dani Zorana Radmilovića: Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje Radetu Šerbedžiji
Video poruka Radeta Šerbedžije

Laureat festivala Rade Šerbedžija obratio se putem video linka.
– Zahvaljujem se na veličanstvenoj nagradi koja nosi ime mog prijatelja, jednog od najvećih glumaca na ovim našim prostorima, Zorana Radmilovića Zoki. Žao mi je što neću biti večeras sa vama na zatvaranju festivala jer imam koncerte u Sloveniji i Zagrebu. Ali kao da sam s vama. Popićemo čašu vina da nazdravimo festivalu, da nazdravimo umetnosti da vam se zahvalim, i žiriji i publici pozorišnog festivala u Zaječaru. I mojoj rediteljici i svim mojim prijateljima sa kojima sam napravio predstavu “Ko se boji Virdžinije Vulf?”

27. Dani Zorana Radmilovića: Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje Borku Periću
28. Dani Zorana Radmilovića: Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje Radetu Šerbedžiji
Druge festivalske večeri izvedena je predstava “Кo se boji Virdžinije Vulf”, a publika je frenetičnim aplauzom nagradila glumce, posebno barda Radeta Šerbedžiju u ulozi Džordža, za koju je, očekivano, dobio Zoranov brk, ali i statuetu Zorana Radmilovića za pozorište u kome nastaju ovako sjajne predstave. “Uz čamac Gage Nikolića, sada uz sebe imam još jednog svog velikog prijatelja, da zajedno plovimo ka nekim novim visinama”, kazao je Šerbedžija zahvaljujući na poklonu

– A šta da kažem u času primanja nagrade. Citiraću Bertolda Brehta koji je rekao pred II svetski rat – zaista živimo u teškim vremenima. Da i mi zaista živimo u teškim, možda najtežim vremenima ove civilizacije. Svedoci smo užasnih ekoloških katastrofa sa kojima se susreće ova naša planeta; svedoci smo nepravednih ratova koji uzimaju nevine živote; svedoci smo užasnih korpucija; svedoci smo bede i nemaštine u kojoj živimo i koju naš narod vidi.

“Ko se boji Virdžinije Vulf” – Šerbedžija ponovo u ulozi Džordža

– Šta mora umetnost? Mora biti hrabra, mora biti odvažna, mora svetu pokazati njegovo lice i naličje i vlast prisiliti da se pogleda u ogledalo. Moramo praviti hrabre, umetničke projekte, samim tim braniti svoj narod, svoju naciju, svoje ljude. Da izdrže, da pobede zlo oko njih, da prave jedan dostojanstveniji život za svoju decu. Život koji ovaj narod zaslužuje, sećajući se divnih Nikole Tesle, Branka Miljkovića, Ivana Gorana Kovačića. Živjeli! Ne dajte se! – rekao je Šerbedžija.

28. Dani Zorana Radmilovića: Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje Radetu Šerbedžiji
Iz predstave “Ko se boji Virdžinije Vulf”

Žiri u istom sastavu doneo je odluku da Nagradu za vizuelni identitet “Кrstomir Milovanović” dodeli predstavi “Кo se boji Virdžinije Vulf” Кazališta “Ulysses” i BDP-a.

Otvoren 28. BELEF: U Hangaru ovacije za Šerbedžiju i “Antigonu”

– Scenografija Stefana Кatunara i kostimi Bjanke Adžić Ursulov pružili su pravi umetnički doživljaj, dali preciznu atmosferu za odličnu predstavu “Кo se boji Virdžinije Vulf” – naveo je u obrazloženju žiri.

Najbolja predstava po izboru publike, sa prosečnom ocenom 9,54, je “Sjećaš li se Doli Bel” Abdulaha Sidrana u režiji Kokana Mladenovića, u izvođenju ansambla Kamernog teatra 55 iz Sarajeva. Ovo priznanje će biti uručeno početkom novembra, a upravnik teatra Emir Hadžihafizbegović uputio je pismo zahvalnosti. Njega je pročitao umetnički rukovodilac pozorišta Miloš Đuričić.

“Anđeo čuvar” – psihološki triler sa Radetom Šerbedžijom
Sjećaš li se Doli Bel
Iz predstave “Sjećaš li se Doli Bel”

– Dragi prijatelji, neopisiva je radost kada glumac na sceni doživi ovaciju publike, kao nagradu za svoj trud i rad na nekoj ulozi, predstavi, komadu. Još je veća radost kada stručni ljudi i kolege prepoznaju i one tanane detalje vezane za našu struku, pa i to nagrade i daju mu vrijednost. Međutim, mislim da je najveća radost za jedan teatar i za jedan ansambl, dakle za sve one koji se vide i ne vide na sceni, kada predstava osvoji nagradu publike, a pogotovo na jednom ovako značajnom i velikom festivalu kao što je ovaj. Ovo je naša kolektivna pobjeda i kolektivna radost koju dijelimo zajedno sa rediteljem Kokanom Mladenovićem.

RADE ŠERBEDŽIJA: “Pre kiše” me je upisao na filmsku mapu svetskog filma

– “Doli Bel” je rezultat plemenitog, posvećenog i krajnje umjetničkog odnosa prema poslu i ta sarajevska priča iz 60-tih godina prošlog vijeka nikoga sa ovih naših zajedničkih prostora ne ostavlja ravnodušnim. Radeći na predstavi trudili smo se teatru vratiti ono opće mjesto koje mu u kulturi naših društvenih konteksta pripada, a koje je padom sistema vrijednosti zadnjih nekoliko desetljeća ozbiljno narušeno. Teatar je od stare Grčke pa naovamo, uvijek imao dva zadatka. Da otvara probleme i da popravlja ljude. Ako otvori problem, to je već bio uspjeh, a ako još popravi čovjeka – to je trijumf teatra.

Sjećaš li se Doli Bel Emir Hadžihafizbegović
U predstavi “Sjećaš li se Doli Bel” pozorišnu magiju na scenu donelo je 12 sjajnih glumaca, koji su publiku uspešno vodili od smeha do uzdaha, prikazujući i realnu i humorističku sliku Sarajeva šezdesetih godina prošlog veka. Nagrada za glumca večeri i “Zoranov brk” pripao je Emiru Hadžihafizbegoviću za ulogu Mahmuta Zolja

– Vođeni tom iskonskom teatarskom misijom gradili smo ovu priču i ove nevjerovatne likove. Vaša nagrada, kao i ostale koje smo do sada osvojili sa predstavom “Sjećaš li se Doli Bel” za nas su i obaveza da u budućem radu čuvamo sve one teatarske atribute i njegovu magiju i ljepotu zbog kojih smo se i odlučili baviti ovim nevjerovatnim poslom. Još jedno veliko hvala publici i žiriju koji su donijeli ovakvu odluku, i nastavimo svi zajedno raditi na afirmaciji kulture, tom jedinom smislu u ovom obesmišljenom svijetu – ističe u pismu Emir Hadžihafizbegović.

MOFF: “Stablo ljubavi” Mirjani Karanović i Emiru Hadžihafizbegoviću

Žiri 2. Festivala malih pozorišnih formi bio je u sastavu: Ivan Bekjarev (predsednik), Spasoje Ž. Milovanović i Nenad Novaković. Oni su jednoglasno doneli odluku da za najbolju predstavu proglasi “Кrojcerovu sonatu” u izvođenju Vlada Кeroševića za intenzitet emocija i vanrednih kontrasta raspoloženja u tumačenju jednog od najznačajnijih likova svetske književnosti.

28. Dani Zorana Radmilovića: Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje Radetu Šerbedžiji
Ivan Bekjarev uručio je Vladi Кeroševiću za “Кrojcerovu sonatu” nagradu za najbolju predstavu 2. Festivala malih pozorišnih formi

– Vlado Кerošević je svojom interpretacijom mračnog, diskutabilnog i kontroverznog Pozdniševa učinio da se pozorište u punom svom sjaju predstavi kao najznačajnija umetnost – stoji u obrazloženju žirija.

39. Borini pozorišni dani: Festival se vraća u matični vranjski teatar

Nagradu je Keroševiću uručio predsednik žirija Ivan Bekjarev.
– Čast je držati velikana južnoslovenskog glumišta u naručju. Hvala vam, hvala Gradu Zaječaru, hvala vama draga publiko zato što znate da dišete za ovu scenu. A posebno vam hvala zato što sam otkrio na izvođenju ove monodrame da umete i da ne dišete. Za to nedisanje moj aplauz vama – duboko dirnut nagradom rekao je Kerošević. On je još kazao:

Ivan Bekjarev uručio je Vladi Кeroševiću za "Кrojcerovu sonatu" nagradu za najbolju predstavu 2. Festivala malih pozorišnih formi
“Čast je držati velikana južnoslovenskog glumišta u naručju”, rekao je Vlado Кerošević primivši nagradu

– Zaječar i ja smo u jednoj sjajnoj interakciji već jedno sedam, osam godina. Ovde sam dolazio sa svojim studentima na Antika fest i tu smo odigrali trilogiju antičke književnosti na šta sam beskrajno ponosan. Ovo je prvi put da sam učestvovao na Danima Zorana Radmilovića, da sam hodočastio u hramu velikana južnoslovenskog glumišta i prilikom tog hodočašća. Eto, imao sam sreću da u prvom kontaktu da budem nagrađen. Beskrajno sam srećan, ushićen i ponosan. Ne znam kako da saberem emocije. Od sinoć, kad sam čuo da sam nagrađen, prosto nisam mogao da spavam i jedva sam čekao da dođem u Zaječar i da ovu radost podelim sa vama.

Niško pozorište otvorilo sezonu premijerom predstave “Vlast i njena opozicija”

– U mom životu sam, koji nije tako kratak, dobio mnogo stručno-umetničkih nagrada i priznanja. Ali, ova nagrada koja nosi ime ovog velikana čini me posebnim čovekom. Ja sam večeras postao bolji čovek, i prema tome bolji umetnik. Još jednom hvala stručnom žiriju koji je umeo da prepozna ono što sam doneo na scenu, hvala publici koja osim što je disala i nije disala sa mnom. I da živi grad Zaječar, da živi pozorišna umetnbost i da živi ova festival još dugo, dugo! – rekao je Kerošević.

Vladimir Đuričić direktor Festivala Dani Zorana Radmilovića i Narodnog pozorišta Timočke Krajine "Zoran Radmilović" u Zaječaru
Vladimir Đuričić direktor Festivala Dani Zorana Radmilovića i Narodnog pozorišta Timočke Krajine “Zoran Radmilović” u Zaječaru

– Posebno me raduje što Festival Dani Zorana Radmilovića traje već 28 godina. Bilo je godina koje su pojeli skakavci i koje bismo radije zaboravili, ali poslednjih godina festival ponovo raste, krupnim koracima grabi napred i sada je jedan od najboljih pozorišnih festivala u Srbiji danas – istakao je na svečanosti dodele nagrada Vladimir Đuričić direktor Festivala Dani Zorana Radmilovića i Narodnog pozorišta Timočke Krajine koje nosi ime slavnog glumca.

Šabačko pozorište: Dodeljena Nagrada “Boris Kovač” i premijero izvedena “Šumadija”

– Ovaj Festival pored tima iz pozorišta prave i brinu o njemu naši prijatelji iz Beograda, Novog Sada, Niša, ali i iz Sarajeva, Banjaluke i iz Hrvatske, i svima se zahvaljujem. Imali smo dosta sreće sa selekcijom. Tokom trajanja festivala bile su pune obe sale, i ovde i u Kotlujevcu, što je za grad veličine Zaječara veliki uspeh! – rekao je Đuričić.

Žika Nikolić
Nagrađen je i Žika Nikolić

Potom je Žiki Nikoliću, uredniku i voditelju emisije “Žikina šarenica” uručio statuetu Zorana Radmilovića i povelju za dugogodišnju promociju Zaječara, ovog festivala, istočne Srbije, ali i Srbije u celini.
– Žika Nikolić je kao novinar učinio više za kulturu od onih koji od kulture žive – rekao je Đuričić.

24. Jugoslovenski pozorišni festival: Ko je junak našeg doba?

Nikolić je zahvaljujući na priznanju istakao da nije prvi put na festivalu, da je bio ovde pre 10 godina i da je bio oduševljen atmosferom.
– Moja podrška ovom pozorištu leži i u tome što mi provincijalci u Beogradu lako napravimo program, ali ostati u svom zavičaju i praviti ovakve festivale je pravi podvig – rekao je Nikolić.

Iz predstave "Brodolomke"
Iz predstave “Brodolomke”

U čast nagrađenih izvedena je predstava “Brodolomke” Kazališta “Moruzgva” iz Zagreba. Dodeljen je i poslednji Zoranov brk na ovom festivalu. Dobitnica je Ecija Ojdanić za ulogu Dinke. U čast nagrađenih na maloj sceni u Kotlujevcu izvedena je predstava “Kod kuće/Kabul” Narodnog pozorišta iz Beograda u kojoj igra Dušanka Stojanović Glid.

Dušanka Stojanović Glid
Dušanka Stojanović Glid

E. A. / Foto: Tatjana Galić Zetović

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde