27. Dani Zorana Radmilovića: Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje Borku Periću

0
99

U žiriju 27. Festivala Dani Zorana Radmilovića su: Nebojša Bradić (predsednik), Dr Miroslav Radonjić, i Dr Nenad Novaković.

27. Dani Zorana Radmilovića: Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje Borku Periću
Najbolji glumac Festivala Borko Perić, Foto: Dani Zorana Radmilovića

Oni su doneli odluku da se Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje na Festivalu, većinom glasova, dodeli Borku Periću za ulogu Vjekoslava Kralja u predstavi “Ustav Republike Hrvatske” Satiričkog kazališta “Kerempuh” iz Zagreba.
– U pravom sazvežđu izvanrednih glumaca koji nastupaju u izabranim predstavama na ovogodišnjim Danima Zorana Radmilovića izdvojio se Borko Perić u ulozi intelektualca koji liči na šekspirovskog klovna sa šačicom ljudske prašine u ruci, što zabavlja i objašnjava, osvešćuje i pročišćava. Borko Perić i ansambl predstave “Ustav Republike Hrvatske” još jednom dokazuju da je život jači od dogme. I, da je pozorište prvenstveno ogledalo svog vremena – navodi se u obrazloženju žirija.

Program festivala 27. Dani Zorana Radmilovića u Zaječaru
27. Dani Zorana Radmilovića: Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje Borku Periću
“Ustav Republike Hrvatske”: Foto: Dani Zorana Radmilovića

Zahvaljujući na nagradi Borko Perić je istakao da je počašćen i dirnut što je dobio nagradu. Istakao je da je ansambl Satiričkog kazališta “Kerembuh” u Zaječaru zbog divne publike osetio pravo pozorišno čudo, koje se ne oseća svaki put kada igraju neku predstavu.

Inače, “Ustav Republike Hrvatske” izveden je drugog festivalskog dana i fascinirao je zaječarsku publiku, koja je ansambl pozdravila frenetičnim aplauzom. Predstavu Ante Tomića i Rajka Grlića režirao je Vinko Brešan. Svi su bili saglasni da je fenomenalan tekst, odlična gluma, sjajna režija, primerena scenografija i odlična kostimografija. Te večeri žiri je Zoranov brk dodelio takođe Periću, koji je izjavio da mu je velika čast što je dobio makar i brk Zorana Radmilovića.

26. Dani Zorana Radmilovića: Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje Svetlani Bojković
27. Dani Zorana Radmilovića: Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje Borku Periću
Zoranov brk za Borka Perića druge festivalske večeri, Foto: Dani Zorana Radmilovića

– Veoma sam uzbuđen što sam ovde, ceo ansambl je bio uzbuđen zbog ovog festivala, jer smo prvi put u Zaječaru. Što se tiče same uloge, bilo je to jedno lako, ugodno i dobro pozorišno iskustvo, sa rediteljem Brešanom i dramaturškinjom Željkom Udovičić na čelu. Naravno i sa autorima teksta Tomićem i Grlićem. Sve je išlo prirodno i lagano, bez problema, zato što je tekst dobro napisan. Predstava se igra već dve godine i dobro komunicira sa publikom, tako da je svejedno da li se igra u Hrvatskoj, Srbiji ili Bosni – naglasio je Perić.

Milić-pozoriste-republike-srpske
Narodno pozorište Republike Srpske iz Banjaluke dobilo je Nagradu za vizuelni identitet, Foto: Dani Zorana Radmilovića

Inače, ova predstava je višestruko nagrađivana. Poslednja nagrada je na nedavnom Joakiminterfestu u Kragujevcu, gde je proglašena za najbolju predstavu, a Borko Perić i Ana Maras Harmander podelili su nagradu za glumu.

Posle 35 godina „Prosjačka opera“ na pozorišnoj sceni u Srbiji

Nagrada za vizuelni identitet “Krstomir Milovanović” pripala je predstavi “Naši dani” Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke.
– Scenografija Dragane Purković Macan i kostimi Jelene Vidović otelotvorili su upečatljiv, osoben i efektan vizuelni identitet celokupne predstave. A, delujući, pri tome, funkcionalno i u potpunom skladu s tematsko-idejnom okosnicom dramskog teksta i rediteljskim rešenjima! – naveli si članovi žirija u obrazloženju.

Nagradu publike, sa prosečnom ocenom 9,80, dobila je predstava “Balkanski špijun” Dušana Kovačevića u režiji Tanje Mandić Rigonat. Ovaj komad izveo je ansambl Narodnog pozorišta iz Beograda. Zahvaljujući na nagradi Željko Hubač je podsetio da je prvo izvođenje “Balkanskog špijuna” posle Beograda bilo u Zaječaru. Kako je rekao, iz prostog razloga što ceni ovu publiku i ovaj festival. Dodao je da u ovom trenutku, nagrada Narodnom pozorištu puno znači.

"Balkanski špijun", Foto: Dani Zorana Radmilovića
“Balkanski špijun”, Foto: Dani Zorana Radmilovića
Narodno pozorište: Premijerno izveden „Balkanski špijun“, ansambl predstavu posvetio Predragu Ejdusu

Predstava “Balkanski špijun” oduševila je zaječarsku publiku sedme festivalske večeri. Izvedena je u zaječarskom teatru samo 20 dana posle premijere u Beogradu. Zoranov brk za najbolju glumu u predstavi pripao je Neli Mihailović za ulogu Danice Čvorović.
– Ogromna mi je čast i zadovoljstvo i ponosna sam što sam dobila nagradu koja nosi ime Zorana Radmilovića. Početak predstave mi je bio posebno uzbudljiv. Dok sam čekala da izađem na scenu čula sam insert iz “Kralja Ibija” i glas Zorana Radmilovića. Pomislila sam koliko je inspirativno izaći na scenu posle tog glasa, koliko je uzbudljivo igrati na sceni pozorišta koje nosi ime Zorana Radmilovića, jednog od najvećih glumaca glumišta čitavog regiona. Danica Čvorović je uloga koja meni mnogo znači. I mislim da je to nešto što sam ja najbolje uradila. I kada dobijete potvrdu ovakvom nagradom, onda je to veliko zadovoljstvo! – istakla je Nela Mihailović u obraćanju novinarima.

Glumac Miloš Đorđević dobitnik Nagrade „Ljubinka Bobić“
"Balkanski špijun", Foto: Dani Zorana Radmilovića
Nela Mihailović dobila je Zoranov brk kao glumica sedme festivalske večeri, Foto: Dani Zorana Radmilovića

Odlukom žirija kojim je predsedavao glumac Ivan Bekjarev pobednik 1. Festivala malih pozorišnih formi je Nebojša Dugalić za ulogu u monodrami “Ispovest Dimitrija Karamazova” Fjodora Dostojevskog. U obrazloženju žirija stoji da “ispovest Karamazova predstavlja monodramsku adaptaciju jednog dela romana Dostojevskog “Braća Karamazovi”, ali u režiji i igri Dugalića, imali smo utisak kao da je ceo roman pred nama. Dugalić je biranim sredstvima i diskretnom igrom uspeo da uverljivo izgradi lik Dimitrija Karamazova i da problem tog lika na majstorski način predstavi gledaocima.”

Nebojša Dugalić
Nebojša Dugalić pobednik 1. Festivala malih pozorišnih formi, Foto: Dani Zorana Radmilovića

Specijalna nagrada ovog festivala pripala je predstavi “Brevrovizija” dramske družine A, koju je predstavio Vladimir Cvejić; kao i predstavi “Bobočka ili drugih 100 stranica Filipa Latinovića” teatra “Moruzgva” iz Zagreba, u izvođenju Ecije Ojdanić i Roberta Othela.

Jugoslovenska kinoteka: Rajko Grlić promovisao knjigu „Neispričane priče“
Umetnički ansambl kineske provincije Henan
Umetnički ansambl kineske provincije Henan, Foto: Dani Zorana Radmilovića

U čast nagrađenih nastupio je Umetnički ansambl kineske provincije Henan koji čine dve profesionalne trupe. Jedna je Umetnička trupa pesama i igara provincije Henan, a druga Džongjue Šaolin Zen borilačka akrobatska trupa. U okviru bogatog programa, kroz igračke, pevačke, plesne tačke, elemente sečuanske i ju opere, kao i uz melodije odsvirane na tradicionalnim kineskim istrumentima publici je bilo omogućeno da oseti duh kineskog folklora i kulturnog nasleđa u njegovoj autentičnosti.
Svečanosti dodele nagrada predhodila je promocija knjige “Četiri ludila” Miloša Latinovića o kojoj je govorio Dr Miroslav Miki Radonjić.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde