29. Dani Zorana Radmilovića: Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje Borisu Isakoviću

0
19

U Zaječaru su od 16. do 23. oktobra održani 29. Dani Zorana Radmilovića, kao i 3. Festival malih formi. Nagrade će dobitnicima biti uručene večeras (20h) u zaječarskom teatru, a potom će u čast nagrađenih biti izvedena premijera predstave “Kazabalkan” Narodnog pozorišta Timočke Кrajine “Zoran Radmilović”. Nju je po motivima teksta Gorana Stefanovskog dramaturški obradio i režirao Irfan Mensur.

29. Dani Zorana Radmilovića: Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje Borisu Isakoviću
Borisu Isakoviću pripao je i “Zoranov brk” šeste večeri Festivala

Žiri 29. Festivala “Dani Zorana Radmilovića” većinom glasova doneo je odluku da Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje dodeli Borisu Isakoviću za ulogu Gospodina R. u predstavi “Zašto je poludeo gospodin R?”. Ovaj komad je po tekstu Rajnera Vernera Fasbindera i Mihaela Fenglera, režirao Boba Jelčića u produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Inače, članovi ovogodišnjeg festivalskog žirija bili su dr Miroslav Radonjić (predsednik), Enver Petrovci i dr Duško Ljuština.

– Svedenim glumačkim postupkom, suptilnom psihologizacijom, promišljenom karakterizacijom i odmerenim, preciznim i nenametljivim scenskim pokretom i gestikulacijom, Boris Isaković suvereno je i efektno oživeo kompleksni lik Gospodina R – navodi se u obrazloženju žirija.

28. Dani Zorana Radmilovića: Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje Radetu Šerbedžiji

Isakoviću je šeste festivalske večeri jednoglasnom odlukom žirija pripao “Zoranov brk”. Kako je tada glumac rekao, gledao je predstave Zorana Radmilovića, ali nije imao prilike da ga lično upozna. Mnogo je slušao o njemu dok je radio u Ateljeu 212 od Đuze Stoiljkovića i Petra Кralja, a sada, kad god se pojavi “Majstorska radionica” redovno je gleda.

– Raznih sam se nagrada u Srbiji nadobijao i čekao sam da mi se nasmeje ovaj “Zoranov brk”. Jako sam ponosan! – kazao je Boris Isaković.

Mirjani Karanović uručena nagrada za životno delo “Dobričin prsten”
Ružni, prljavi i zli ok
“Ružni, prljavi, zli”

Žiri u istom sastavu doneo je jednoglasnu odluku da Nagradu za vizuelni identitet dodeli predstavi “Ružni, prljavi, zli” Beogradskog dramskog pozorišta.
– Scenografija Aleksandra Denića i kostimi Bjanke Adžić Ursulov na funkcionalan način otelotvorili su autentičnu atmosferu predstave “Ružni, prljavi, zli” i izuzetno doprineli osobenoj ekspresivnosti i duhovitosti ostvarenja Beogradskog dramskog pozorišta – piše u obrazloženju.

Nagradu publike, prosečnom ocenom 9,24, dobila je predstava “1789” Narodnog pozorišta Niš, autora i reditelja Hadija Kurića.

27. Dani Zorana Radmilovića: Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje Borku Periću
1789 ok
“1789”

Stručni žiri 3. Festivala malih pozorišnih formi doneo je odluku da Nagradu za najbolju predstavu dodeli monodrami “Dr Feler” u izvođenju Dragana Bože Marjanovića.
– Predstava na najbolji mogući način komunicira sa publikom i pokazuje svu raskoš kako glumačke izvedbe Dragana Bože Marjanovića, tako i monodrame kao dramske forme – saopštenje je žirija. A, članovi su bili: Ivan Bekjarev (predsednik), Nenad Novaković i Spasoje Ž. Milovanović.

“Doktor Feler” je i po izboru publike najbolja predstava na Festivalu malih formi.

23. Jugoslovenski pozorišni festival: Najbolja predstava “Zašto je poludeo gospodin R”
Dr Feler Dragan Boža Marjanović ok
Dragan Boža Marjanović

Ovaj žiri doneo je i odluku da Specijalnu nagradu dodeli Eciji Ojdanić za ulogu Vlajne u predstavi “Vla-vla-Vlajland cabaret” autora i reditelja Ivana Lela Lema.
– Gospođa Ecija i Ivan Leo Lemo opravdali su činjenicu da su pozorište i pozorišna umetnost prostori vanredno slobodne misli – piše u obrazloženju.

Foto: Dani Zorana Radmilovića

ecija ok
Ecija Ojdanić

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde