Nagrada “Strune od svetla” Nikoli Vranjkoviću

0
82

Muzičar i pesnik Nikola Vranjković dobitnik je ovogodišnje nagrade “Strune od svetla”. Ona se dodeljuje za poseban doprinos afirmaciji pesničke reči u rok i bluz muzici.

Nikola Vranjković Strune od svetla Foto KC Solaris, Novi Sad
Nikoli Vranjkoviću uručena nagrada “Strune od svetla”, Foto: KC Solaris, Novi Sad

Vranjkoviću je u knjižari “Solaris” u Novom Sadu uručeno priznanje. Njega čine plaketa i gitara Fender mustang – jedna od gitara iz kolekcije Saše Radonjića, novosadskog književnika i muzičara koji je i ustanovio nagradu “Strune od svetla”.

Žiri za dodelu nagrade bio je sastavu Miloš Zubac, Milan Korać i Saša Radonjić. U obrazloženju navodi se da je Nikola Vranjković albumom “Veronautika” stavio blistavu poetsko-muzičku krunu na glavu svoje inače raskošne autorske karijere.

Singl “Veronautika” najavljuje istoimeni album Nikole Vranjkovića
kralj čačka saša radonjić nikola vranjković
Kralj Čačka, Saša Radonjić i Nikola Vranjković, Foto: KC Solaris, Novi Sad

– Ne pamti se u našoj diskografiji album ovakve ambicije, epske odvažnosti, beskompromisnosti i lirske produhovljenosti. Vranjković je beskrajno vešt u upodobljavanju svojih poetiziranih doživljaja sveta sa muzičkim obrascima u kojima se ogleda vera u stvaralački čin kao iskupilište i utočište. Reč je o svojevrsnoj alhemiji stvaralačkog čina koja rezultira hipnotičkom energijom. Neretko ta energija dolazi iz hermetičnih sfera, ali opet nalazi svoj put do velikih recepcijskih prostora, odnosno brojnih, posvećenih slušalaca. Bez obzira na to što njegova muzička ostvarenja uzmiču pred pokušajima čvrstog žanrovskog ukalupljavanja, reći ćemo da je Nikola Vranjković, pre svega i više od svega, ambijentalni umetnik. “Veronautika” vraća preko potrebnu veru u smisao krstarenja po neistraženim stvaralačkim pučinama! – kaže se u obrazloženju žirija.

Mountain Music Fest: „Začinjen dan“ na Divčibarima avanturom i muzikom
nagrada vranjkoviću
Nagrada “Strune od svetla” , Foto: KC Solaris, Novi Sad

Inače, u najužem izboru za ovogodišnju nagradu “Strune od svetla” bili su još Sara Renar i Nikola Pejaković Kolja. Prethodni dobitnici nagrade su Miloš Zubac i Nenad Marić – Kralj Čačka. Uz njih dvojicu, uručenju nagrade pristustvovali su brojni gosti iz sveta umetnosti i kulture.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde