Festival filmske fantastike: Nagrada publike za “2116”, žirija za film “Čuvar”

0
130

Projekcijom filma “Čarlston za Ognjenku”, u čast nedavno preminulog režisera Uroša Stojanovića, i proglašenjem najboljih ostvarenja, svečano je zatvoren 11. Festival srpskog filma fantastike u Domu omladine Beograda. Ovo je ujedno bila prva projekcija filma “Čarlston za Ognjenku” i prvi omaž autoru, posle njegove nedavne iznenadne smrti.

festival filmske fantastike 2116
Foto: Promo

Žiri u sastavu Viktor Boulankin (osnivač ruskog festivala horor filma Drop); Pavle Zelić (pisac i scenarista); i Nemanja Jovanov (snimatelj i pisac), odlučio je da nagradu Koskar za najbolji film dodeli reditelju Matiji Milutinović za film “Čuvar”. Publika je za najbolji film 11. Festivala srpskog filma fantastike izabrala “2116” Janka Đurića.

“2116” je kratkometražni igrani film mladog autorskog tima koji, pričajući priču iz budućnosti, govori o problemima sadašnjice, o tome kako tehnologija zamenjuje emocije i sve ono do čega nam je stalo, a da toga nismo ni svesni.

11. Festival srpskog filma fantastike (FSFF)
Festival filmske fantastike: Nagrada publike za "2116", žirija za film "Čuvar"
Foto: Promo

Godina je 2116. Otuđenost je odnela konačnu pobedu, a usamljeni momci devojke kupuju u – kesicama. Instant ljubav za instant generaciju. Ali šta se događa kada se savršenom svetu pojavi “roba s greškom”…

Originalni scenario napisao je Mihailo Ljušić. Direktor fotografije i montaže je Aleksa Mirosavljević, dok režiju koju odlikuje moderan pristup potpisuje Janko Đurić. Glavne uloge tumače Nikola Ristić i Teodora Janković. U realizaciji filma učestvovali su i Andreja Ignjatović, Anastasija Anđelić, Teodora Aleksić i Anja Kovačević.

„Olujni bedem“, novi roman Dejana Stojiljkovića
Festival filmske fantastike: Nagrada publike za "2116", žirija za film "Čuvar"
Foto: Promo

Koskara za najbolje vizuelne efekte dobila je Mirela Srebrić, autorka filma “Equilibrium”. A, Koskara za najbolji scenario pripao je Ivanu Stančiću za film “Kris”. Organizatori Festivala odlučili su da za najbolji inostrani film proglase francusko ostvarenje “Crni medved”, rediteljeskog dvojca Merila Fortuna-Rosija i Savijea Serona. Nagradu Koskar za najbolji film iz regiona bivše Jugoslavije (bez Srbije) dobio je Ivan Ramadan iz Bosne i Hercegovine za film “Aždaja”.

Festival filmske fantastike: Nagrada publike za "2116", žirija za film "Čuvar"
Kadar iz filma “Čuvar”, Foto: Promo
Serija o Nemanjićima nije epska fantazija kao „Igra prestola“

Ovogodišnji Festival srpskog filma fantastike, na kome je od 30. septembra prikazano više od 50 ostvarenja iz Srbije i sveta, organizovalo je udruženje Mladi kadrovi iz Beograda u saradnji sa Domom omladine i Filmskim centrom Srbije, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja. Posetio ga je veliki broj kako domaćih, tako i stranih posetilaca.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde