Nagrada “Nebojša Popović” za 2018. Milanu Vlajčiću

0
36

Nagrada će biti uručena u petak, 11. januara u Dvorani Kulturnog centra Beograda, u okružju filmskog maratona.

Milan Vlajčić
Milan Vlajčić

Dobitnik Nagrade “Nebojša Popović” za 2018. godinu je Milan Vlajčić, filmski i književni kritičar, publicista i novinar.

Svečano zatvoren 11. Beldocs

Filmski centar Srbije; Radio-televizija Srbije; Kulturni centar Beograd; Jugoslovenska kinoteka; Otvoreni univerzitet Subotica / Festival evropskog filma Palić; Udruženje građana “Pogled u svet” / Festival autorskog filma; Fond B92 / Festival Slobodna zona; Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldoks; i članovi porodice Nebojše Popovića, u želji da sačuvaju uspomenu na izuzetnog profesionalca i čoveka, kao i nasleđe koje je ostavio, osnovali su godišnju Nagradu “Nebojša Popović” za doprinos promociji i kritičkom promišljanju filmske umetnosti i kulture.

Jugoslav Pantelić član IO Evropske federacije filmskih arhiva

Vlajčić je nagrada pripala za višedecenijsko kritičko razmatranje aktuelne filmske problematike i širenje svesti o značaju filmske umetnosti u širokom kulturnom i civilizacijskom kontekstu.
Žiri je bio u sastavu Jugoslav Pantelić (predsednik); Mara Prohaska Marković; i Stefan Ivančić (članovi). Oni su doneli jednoglasnu odluku.

VIP Kinoteka: Digitalno restauriran film “Miris poljskog cveća”
Plaketa "Nebojša Popović"
Plaketa “Nebojša Popović”

– Dobitnik ovogodišnje nagrade “Nebojša Popović” je Milan Vlajčić, i u toj dodeli ima jedna vrsta simbolike: učenik odaje priznanje učitelju. Jer, Milan Vlajčić bio je uzor ne samo Nebojši Popoviću, već i mnogim filmskim kritičarima tokom poslednjih decenija; on je živi primer da su za dobru filmsku kritiku podjednako potrebni i znanje i ljubav prema “pokretnim slikama”. Takvim sveobuhvatnim pristupom prema filmskoj umetnosti Vlajčić je uvek bio pouzdani oslonac ne samo filmskim poslenicima i kritičarima filma, već je postao omiljen i među svojim mnogobrojnim čitaocima “Politike”, u kojoj se oglašavao skoro 20 godina, a zatim u poslednjih 15 godina privilegiju da čitaju Vlajčićeve kritike i kulturne komentare imaju čitaoci “Blica” – navodi su se u obrazloženju žirija.

Izabrane ličnosti životnog stila 2018: Nagrađeni Branka Veselinović, Milan Vlajčić, odbojkašice Srbije…

Dalje su naveli i:
– Za sve njih, ali i za televizijske gledaoce, kad je učestvovao u mnogim debatama ili davao intervjue u raznim medijima, Vlajčić je uvek predstavljao, i i dalje predstavlja, onoga kome se veruje, bilo da je kritički razmatrao aktuelnu filmsku problematiku ili širio svest o značaju filmske umetnosti u širokom kulturnom i civilizacijskom kontekstu. On je uvek otkrivao suštinske stvari u svetu filma, govorio o njegovim stvaraocima, ali ne izbegavajući da nam prikaže i onaj efemerniji i blještaviji deo filmske pozornice. Zbog svega toga sigurni smo da nagrada “Nebojša Popović” odlazi u prave ruke.

Otkriven spomenik Karlu Maldenu ispred zgrade Jugoslovenske kinoteke

Nagradu “Nebojša Popović” čine novčani iznos; umetnički predmet/plaketa prema autorskom konceptu Ajle Selenić, koje obezbeđuje Filmski centar Srbije; kao i pravo i privilegija dobitnika Nagrade na selekciju filmskog programa prilikom dodele Nagrade za narednu godinu.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde