Ustanovljena nagrada “Milorad Mandić Manda”

0
200

Na inicijativu producentske kuće “Kontrast studios”, u saradnji sa listom “Blic”, potpisan je protokol o ustanovljavanju Nagrade “Milorad Mandić Manda”.

Ciljevi su očuvanje dela i lika umetnika čije ime nagrada nosi i afirmacija komedije kao glumačkog izraza.

Počev od ove godine, tradicionalno će biti dodeljivana jednom glumcu ili glumici za najbolju ulogu u komediji u okviru zvaničnog programa Festivala glumačkih ostvarenja u Nišu. Nagradu čine povelja i novčani iznos.

Milorad Mandić MandaNa prošlogodišnjim Filmskim susretima u Nišu Milorad Mandić Manda, dva meseca pošto je preminuo, proglašen je za glumca četvrte festivalske večeri Filmskih susreta u Nišu. Preminuli glumac je ovu titulu dobio za ulogu Milašina u filmu “Braća po babine linije”. Na završnoj večeri poshumno Miloradu Mandiću Mandi pripalo je specijalno priznanje za poseban doprinos glumi. Nagradu je primila njegova supruga Anastasija, koje je od niške publike zatražila još jedan aplauz za Mandu.

– Osećam puno ljubavi ovde i to mi je pomoglo. Opraštam se sada od Mande kao od kolege glumca. Hvala vam što mi olakšavate ove trenutke – rekla je tada Anastasija Mandić. Niška publika dugim aplauzom ispratila je ovu nagradu.

Niški Filmski susreti: Novčani iznosi nagrada veći nego ranije

Biografija:

Milorad Mandić – Manda rođen je 3. maja 1961. godine u Beogradu. U svojoj 21. godini je postao član beogradskog amaterskog Eksperimentalnog dramskog studija. Šest godina kasnije je diplomirao glumu na Fakultetu dramskih umjetnosti u klasi profesora Vladimira Jevtovića.

milorad_mandic_mandaNakon diplomiranja je postao član beogradskog dečjeg pozorišta “Boško Buha”. Godine 1989. je snimio više od 270 epizoda emisije „Bajka za laku noć“, priče za laku noć koje su se emitovale na nacionalnoj televiziji. Od 1989. do 1995. je vodio emisiju za decu „S one strane duge“, što ga je uz Branka Kockicu, učinilo najpopularnijim dečjim glumcem i zabavljačem.

Napustio nas je Predrag Cune Gojković

Od 1995. je vodio emisiju „Više od igre“ na RTV Pink. Milorad Mandić je igrao u brojnim srpskim filmovima. Najzapaženija uloga mu je u filmu Srđana Dragojevića „Lepa sela lepo gore“ i u kultnoj seriji “Selo gori, a baba se češlja”, gde je maestralno odigrao lik Milašina.

Bio je voditelj kviza „Uzmi ili ostavi“, koji se prikazivao na televiziji B92, kao i kviza “Ja volim Srbiju”, koji se prikazivao na Prvoj televiziji. Kviz “Kolo sreće” je posljednji kviz koji je vodio, a emituje se na Happy televiziji.

Manda je iznenada preminuo 15. juna 2016. na sceni pozorišta tokom izvođenja predstave u Ustanovi kulture “Vuk Stefanović Karadžic”. U toku predpremijere dečje predstave “Petar Pan” pozorišta “Boško Buha”, koja se igrala u Ustanovi kulture “Vuk Stefanović Karadžić”, glumac se srušio na sceni. Uprkos pokušajima službe Hitne pomoći da ga reanimiraju, nedugo zatim je preminuo.

E. A. / Izvor: RTS

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde