Nagrada “Mija Aleksić – biti glumac” uručena Gordanu Kičiću

0
26

Na manifestaciji Dani Mije Aleksića u Gornjem Milanovcu uručeno je priznanje ovogodišnjem laureatu.

Nagrada "Mija Aleksić - biti glumac" uručena Gordanu Kičiću
Foto: Instagram/Gordan Kičić

Gordanu Kičiću je u velikoj sali Doma kulture Gornji Milanovac 3. oktobra uručena nagrada “Mija Aleksić – biti glumac” za izuzetan doprinos umetnosti glume. Nagradu su uručile Jadranka Dostanić, zamenica predsednika opštine, i Lidija Radovanović, sestričina Mije Aleksića. Uručenju je prisustvovao Dragan Arsić, direktor Kulturnog centra Gornji Milanovac, a prisutnima se obratio i Gordan Matić, direktor Filmskog centra Srbije.

Gordan Kičić ovogodišnji laureat nagrade “Mija Aleksić”
2 gordan kičić nagrada mija aleksić

Odluka o ovogodišnjem laureatu doneta je na predlog prethodnih dobitnika, glumaca Nenada Jezdića i Nebojše Dugalića.
– Gordan Kičić je tokom svoje karijere pokazao izuzetan i zavidan spektar glumačkih kreacija kako dramskih tako i komičnih, često i unutar jedne iste uloge, vešto i maštovito kombinujući registre različitih žanrovskih postupaka. Njegovo bezrezervno izgaranje u svakoj ulozi, jedinstven glumački nerv, otkrivalačka kreativna strast zasnovana na izvanrednoj sposobnost zaigravanja sa partnerom na sceni, fleksibilnost i otvorenost njegovog glumačkog bića, njegova neuporediva maštovitost i umeće da se pepusti igri, analitičnost u pristupu tekstu, radost i živost koju donosi svakom svojom ulogom, samo su neke odlike njegove glumačke neponovljivosti.

– Osim toga, izuzetno uspešno ogledao se i kao producent i reditelj, pokazavši i na tom polju svoju raskošnu umetničku kompletnost kao i retku odgovornost u obdelavanju svog dara, uzimajući kao osnovni nalog da u svakom narednom ostvarenju prekorači granicu i ode dalje od sebe. Zbog svega ovoga čini nam se očigledno jasnim zasto zaslužuje nagradu “Mija Aleksić – biti glumac”. Mija je, kao i Gordan, bio od istog glumačkog kova! – odluka je Jezdića i Dugalića.

Film “Realna priča” Gordana Kičića nasmejao i raznežio publiku
3 gordan kičić nagrada mija aleksić s aženom
Zorana i Gordan Kičić, Foto: Instagram/Gordan Kičić

– Nagrada mi privatno i poslovno veoma mnogo znači! Pre svega zato što nosi ime Mije Aleksića, a u profesionalnom smislu zato što su mi je dale kolege Nenad Jezdić i Nebojša Dugalić, kao bivši laureat. Zahvalan sam Gornjem Milanovcu i porodici Mije Aleksića, koji su se potrudili da se ne zaboravi ime slavnog glumca! – rekao je Kičić primivši priznanje.

– Ja sam stvarno neverovatno, ali istinito poznavao Miju Aleksića kao dete. Verujem da bi Mija bio veoma srećan da zna da sam dobio nagradu sa njegovim imenom. Pritom je podnaslov ove nagrade “Biti glumac” nešto što je u vama, što vam je dato i treba da budete zahvalni. Zahvalan sam što imam prilike da radim taj posao – kazao je Gordan Kičić. On je istakao da mu kako u životu, tako i na poslovnom planu izuzetno znači podrška porodice, a posebno supruge Zorane. Ona je zajedno sa njim boravila u Gornjem Milanovcu tokom Dana Mije Aleksića.
Posle dodele nagrade, publika je mogla da pogleda film “Realna priča”, koji Kičić potpisuje kao režiser, a igra i glavnu ulogu.

Dani Mije Aleksića: Nenad Jezdić prvi laureat nagrade “Mija Aleksić
4 gordan kičić nagrada mija aleksić biti glumac gornji milanovac
Foto: Instagram/Gordan Kičić

Model manifestacije Dani mije Aleksića je utvrđen nakon višegodišnjih istraživanja karijere našeg velikog umetnika prilikom realizacije izložbe “Mija Aleksić – biti glumac”, autora Bobana Stefanovića. Sadrži nekoliko oblasti savremenog stvaralaštva: pozorišna umetnost; filmska umetnost; likovna i vizuelna umetnost; muzika; ali i oblasti kulturnog nasleđa koja se odnose na otkrivanje, prikupljanje, istraživanje, dokumentovanje kulturnog nasleđa.

Biografija

Gordan Kičić rođen je u Beogradu, 5. avgusta 1977. godine. Prvu godinu srednje škole je završio u Petoj beogradskoj gimnaziji, a potom je školovanje nastavio u Rusiji. U Moskvi je završio srednju školu, a potom se vratio u rodni grad gde je diplomirao glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Predraga Bajčetića, 2001. godine.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde