Festival “Slika u pokretu”: Nagrada za najbolji snimateljski rad Kosti Glušici

0
80

Festival “Slika u pokretu” je održan u Muzeju Jugoslovenske kinoteke od 14. do 17. novembra u organizaciji Srpske asocijacije snimatelja. Bilo je to treće izdanje manifestacije snimateljskih ostvarenja.

Festival "Slika u pokretu": Nagrada za najbolji snimateljski rad Kosti Glušici
Nagrađeni Mikša Anđelić i Kosta Glušica

U okviru programa festivala prikazano je osam ostvarenja autora kinematografske slike nastalih u Srbiji tokom protekle godine, a po izboru selektora Miodraga Miloševića. Svečanim uručenjem nagrada najboljima po izboru stručnog žirija završen je Festival. Nagrada za najbolji snimateljski rad dodeljena je Kosti Glušici za film “Ederlezi Rising”. U obrazloženju je navedeno da Glušica priznanje zaslužio za “maestralan i nekovencionalan način na koji je snimio ovu neobičnu ljubavnu priču, prikazujući sve emocije i stanja duše likova, učiniviši da čak i zaboravimo da se nalaze na svemirskom brodu.”

Nagrada za Lazara Bodrožu za režiju “Ederlezi Rising“ na festivalu u Kranjskoj Gori

nagrađeni Festival "Slika u pokretu": Nagrada za najbolji snimateljski rad Kosti GlušiciNagrada za inovativnost u vizuelnom pristupu filmskoj fotografiji pripala je Mikši Anđeliću za film “Zlogonje”.
– Prolazeći kroz veliki broj različitih lokacija i postojećih svetlosnih atmosfera u teškim radnim uslovima, uspeo je da održi konzistentnu fotografiju, a radikalnom stilizacijom uverljivo odvojio svet mašte od realnosti. A, što je dokaz visokog nivoa fotografske discipline i jasne vizije – naveo je žiri.

Ovacije na beogradskoj premijeri filma “Zlogonje”, od 27. septembra u bioskopima Srbije

Stručni žiri je bio u sastavu Daniele Nanuci, predsednik Italijanske asocijacije snimatelja; Jure Černec, predsednik Slovenačke asocijacije snimatelja; i Miloš Spasojević, prošlogodišnji dobitnik nagrade za najbolji snimateljski rad i član izvršnog odbora Srpske asocijacije snimatelja.

Festival "Slika u pokretu": Nagrada za najbolji snimateljski rad Kosti GlušiciNagrade je uručio Paul Rene Roestad, predsednik evropske federacije direktora fotografije – IMAGO. Tokom festivala održana su i tri masterklasa, a održali su ih: Jure Černec, ZFS – Filmski snimatelj u digitalnoj dobi; Miloš Spasojević, SAS – Stilizacija kinematografske slike; i Aleksandar Ivanjikov, UFUS – Autorska prava direktora fotografije.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde